Banca Națională a României (BNR) a vernisat la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, expoziția „Tezaurul Băncii Naționale a României trimis la Moscova și nerecuperat – o creanță mai veche de un secol”.
Expoziția a fost inaugurată sâmbătă, 16 noiembrie, între orele 12.00 – 14.00, și a prezentat opiniei publice documente și imagini din arhivele românești și rusești care reflectă evoluția acestei probleme de-a lungul a peste un secol. Deschiderea expoziției într-un spațiu generos al Muzeului Național de Istorie a Moldovei s-a bucurat de prezența unor importante personalități din mediul academic, politic și diplomatic: viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Petru Rotaru, directorul ICR Monica Babuc, directorul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, Eugen Sava, Cristian Păunescu, consilier al guvernatorului BNR și europarlamentarul EUGEN TOMAC, inițiatorul rezoluției referitoare la returnarea tezaurului românesc confiscat ilegal de Rusia. De un mare interes s-au bucurat lucrările traduse în limba engleză ale consilierului Guvernatorului BNR, CRISTIAN PĂUNESCU, privitoare la întreaga problemă a Tezaurului precum și colecția de documente descoperite în arhivele din Rusia ale istoricului militar ILIE SCHIPOR, autorul lucrării “Destinul Tezaurului României”. Lucrările au fost traduse în limba engleză și trimise la biblioteci importante, inclusiv la Biblioteca Congresului din Statele Unite, pentru a atrage atenția internațională asupra acestui subiect.
BRANDUŞA COSTACHE, șef serviciu Arhivă, Banca Naţională a României: „De asemenea, am încercat să arătăm în această expoziție că, deși au avut loc câteva restituiri de-a lungul timpului, niciun gram din aurul Băncii Naționale nu s-a întors în țară”.
CRISTIAN PĂUNESCU, consilier al Guvernatorului BNR: „Tocmai ne-am întors de la Washington, D.C. și vom continua să promovăm tezaurul României în fața opiniei publice. Avem un optimism prudent privind evoluțiile favorabile viitoare”.
MONICA BABUC, director al Institutului Cultural Român de la Chișinău: „Cu fiecare pas în care golurile din istoria românilor sunt completate, ne apropiem nu doar de o înțelegere mai profundă a trecutului nostru, ci și de soluționarea multor probleme care s-au ivit de-a lungul acestei istorii”.
Adaugă un comentariu