Încă un luptător pentru drepturile românilor din Ucraina declarat ,,persona non grata” de către autoritățile de la Kiev, AVOCATUL EUGEN PĂTRAȘ

Un interviu de Irina  Airinei

 

Avocatul Eugen Pătraş,  iniţiatorul Asociației ,,Biserica Ortodoxă  Română din Ucraina” a primit interdicţia de a pătrunde pe teritoriul Ucrainei  pe o perioadă de trei ani  fiind declarat ,,persona non grata” de către autoritățile de la Kiev pentru lupta sa pentru drepturile democratice ale minorității etnicilor români din țara vecină.

 

Eugen Pătraş, vicepreşedinte al Centrului Cultural Român ,,Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, singurul centru cultural al românilor din Ucraina (centru privat) a declarat  că decizia a fost adoptată de Serviciul de Securitate al Ucrainei din cauza implicării domniei sale în proiectul de constituire a Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina.

– Cum au decurs evenimentele? Sunteți unul dintre numeroșii intelectuali români care au deplâns lipsa de drepturi democratice cu care se confruntă românii etnici din Ucraina aducând la cunoștința opiniei publice europene intensul proces de deznaționalizare la care este supusă comunitatea românească din nordul Bucovinei, Ținutul Herța, Maramureșul istoric și sudul Basarabiei, comunitate care numără circa 500 000 de suflete. Ca și dumneavoastră, și acestor voci critice li s-a retras dreptul de a mai călca pe teritoriul Ucrainei de către autoritățile din țara vecină.

-Pe 19 noiembrie a.c. plecam spre Cernăuți, mai ales că aveam o ședință de judecată pe 20 noiembrie, tot cu aceiași ,,tovarăși” pentru bunurile pe care ni le-au luat cu japca în percheziția din 11 iunie 2018 făcută la Centrul Cultural Român ,,Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi și pentru ca apoi să mă ocup de problema bisericească pentru că sunt împuternicitul a trei organizații religioase din Ucraina din cadrul  Asociației Religioase ,,Biserica Ortodoxă Română din Ucraina”. În calitate de avocat mă ocup cu înregistrarea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina. Sigur că pe lângă alte ,,păcate” pe care le am, proiectul bisericii românești a deranjat foarte tare.

Prin legea din 20 august aprobată de guvernul de la Kiev, se dă un termen de nouă luni tuturor bisericilor ca să renunțe la biserica rusă. Noi, românii, suntem puși în situația de a alege (sic!)  biserica autocefală ucraineană spre care ei tot ne împing cu forța și pe care noi nu o vrem pentru că este o biserică ultranaționalistă și tot așa cum a procedat statul cu școala, va proceda epifania cu bisericile noastre,  adică le va ucrainiza.

-Care este, cu alte cuvinte, țelul luptei dumneavoastră în plan juridic?

-Firește, noi nu dorim ucrainizarea bisericii noastre și vrem să revenim acolo de unde am fost luați cu forța în 1940 sub aspect bisericesc, ceea ce  legea ucraineană ne permite întru totul. De aceea, am depus o cerere în 28 august a.c. pentru constituirea Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina după care, după o lună de zile, ni s-a spus că problema e prea complexă, prea complicată, trebuie consultări cu poporul și acum, pe 28 noiembrie, deci exact de ziua Bucovinei, se împlinesc trei luni de la un al doilea termen.

Eu nu văd nimic complicat aici, este o dorință firească a bisericilor românești din Ucraina de a se reveni la Patriarhia Română și avem binecuvântarea Preafericitului Daniel, deci avem toată susținerea din partea Patriarhiei Române, de altfel a fost și o decizie a Sinodului din 29 februarie anul curent de a ne susține în acest proiect dar autorităților de la Kiev nu le place și vor să zădărnicească proiectul acesta. Și din cauza acestui proiect îi opresc intrarea avocatului Patraș în Ucraina.

– La graniță ce v-au spus?

– Că sunt declarat persoana non grata pe trei ani de zile. Evident că voi face  toate demersurile către autoritățile din România, din Ucraina și din Uniunea Europeană pentru a mi se ridica această  ,,sancțiune”   nedemocratică.

-În legătură cu procesul privind școlile românești din regiunea Odesa, ce se aude?

– E mai mult decât teatrul absurdului… În 18 octombrie când s-a luat decizia Guvernului ucrainean de a se renunța la limba moldovenească, această decizie nu a fost publicată nicăieri. Și dacă nu este publicată, nu este document oficial deci nu are valoare juridică. Deși s-a făcut tam- tam atunci, că, iată , se renunță la limba moldovenească, aspect publicat chiar pe site-ul Ministerului educației din Ucraina, un fel de directivă prin care se recomanda să se renunțe la limba moldovenească,  pe de altă parte același minister al educației din Ucraina nu vine nici până azi în instanță să spună: guvernul din care noi facem parte a renunțat la limba moldovenească. Haideți să încetăm procesul școlilor românești din Odesa care au fost obligate să treacă la limba ucraineană.

Nici vorbă de așa ceva. Autoritățile ucrainene, dimpotrivă, se judecă mai departe cu cele 10 școli din regiunea Odesa în această luptă a acestor școli pentru limba română. O luptă pentru limba română care pare nesfârșită.

Sunt atâția intelectuali români care au interdicție de a intra în Ucraina. Sunt declarate ,,persoana non grata” pentru că orice opinie care nu convine Kievului duce la respingerea dreptului de a intra în Ucraina. Cei care ,,deranjează” autoritățile,  sunt aceia care și-au exprimat opinii contrare poziției guvernului de la Kiev și care nu mai au voie să pătrundă în Ucraina, au primit interdicție. România acordă tot sprijinul Ucrainei iar ei ne tratează în felul acesta.

-Dacă veți lipsi trei ani, ce se va întâmpla cu Centrul Cultural Român ,,Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi care vă aparține?

– Au vrut să îl distrugă în 2018. Asta se urmărește, de fapt.

-Dumnezeu să dea gândul cel bun autorităților române și dorința și puterea de a acționa!

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.