Guvernul României acuză Israelul de amestec ilegal și flagrant în alegerile prezidențiale din țară, pe fondul sprijinului ministrului Diasporei Amichai Shikli (Likud) pentru candidatul de extremă dreapta Călin Georgescu.
Ambasadorul României în Israel, ES Radu Ioanid, a declarat pentru „Haaretz” că comportamentul lui Shikli „pune în pericol prietenia strânsă dintre România și Israel”, menționând că România nu a intervenit niciodată în politica israeliană într-un mod similar.
Ministrul Shikli a vorbit săptămâna trecută cu candidatul Călin Georgescu, care a obținut 23% din voturi în primul tur al alegerilor prezidențiale din România și va reveni în turul doi împotriva reprezentantei USR, Elena Lasconi.
În timpul conversației, Georgescu s-a angajat să mute ambasada României la Ierusalim dacă va fi ales președinte și să nu respecte mandatul internațional de arestare împotriva premierului Benjamin Netanyahu. Georgescu este considerat un politician pro-rus, iar serviciile de informații românești au avertizat că campania sa electorală are sprijinul regimului Putin. El și-a exprimat opoziția față de sprijinul continuu al României pentru Ucraina și a atacat actualul guvern român pentru că a acceptat să plaseze rachete americane pe teritoriul țării.
Georgescu și-a exprimat anterior admirația deschisă față de liderii antisemiți și fasciști ai României în timpul Holocaustului, inclusiv față de Ion Antonescu, care a colaborat cu naziștii, și față de organizația Gărzii de Fier, cunoscută pentru persecuții antisemite împotriva evreilor români. El i-a numit pe liderii organizației „eroi ai națiunii române” și a spus că a „îngenuncheat” în fața imaginii lor. Organizațiile evreiești din România l-au atacat pe Georgescu pentru cuvintele sale, dar el nu și-a retras laudele pentru cei care au fost complici la uciderea evreilor români.
Ambasadorul Radu Ioanid și-a exprimat șocul privind intervenția ministrului Shikli în favoarea lui Georgescu. „Am aflat cu neliniște și șoc despre convorbirea telefonică a ministrului Shikli cu Călin Georgescu, un candidat la președinția României care a lăudat deschis organizația Gărzii de Fier și pe dictatorul Antonescu, deși aceștia au fost implicați în asasinarea în masă a evreilor români” a spus ES Radu Ioanid ziarului Haaretz.
Ambasadorul României în Israel este un istoric al Holocaustului și anterior a fost director al Muzeului Holocaustului din Washington. Tocmai din cauza acestui context, a adăugat Radu Ioanid, este „surprins să vadă un ministru din guvernul israelian susținând un politician român care glorifică figuri istorice responsabile pentru uciderea în masă a evreilor. Este o insultă adusă memoriei Holocaustului și victimelor sale în România; de asemenea, dăunează eforturilor de a încuraja educația pe tema Holocaustului în Europa și de a promova politici împotriva antisemitismului”.
Ambasadorul i-a recomandat ministrului Shikli să citească cărți și studii despre Holocaustul din România, inclusiv publicații din partea lui Yad Vashem și a Centrului Memorial Elie Wiesel.
Dincolo de aspectul istoric, ambasadorul a subliniat că acțiunile lui Shikli stau în contrast și cu caracterul cald și pozitiv al relației dintre România și Israel încă de la stabilirea relațiilor diplomatice între țări. „România a arătat întotdeauna respect și prietenie față de Israel și a fost alături de Israel după atacul Hamas din 7 octombrie”, a explicat ambasadorul. „Niciun înalt oficial român nu a intervenit vreodată în problemele electorale din Israel. Comportamentul lui Shikli pune în pericol prietenia stabilă care există între România și Israel”.
Nu este prima dată când Shikli intervine în procesul electoral al unei țări europene în favoarea candidaților din extrema dreaptă. În timpul campaniei electorale din Franța, Shikli și-a exprimat sprijinul pentru partidul candidatului de extremă dreapta Marine Le Pen și l-a atacat dur pe președintele în exercițiu, Emmanuel Macron. Intervenția sa a provocat o criză în relațiile Israel-Franța. Shikli a acționat pe baza sondajelor care au prezis o victorie a partidului lui Le Pen în alegeri, dar în final, partidul ei a ajuns pe locul trei.
În cazul României, Ministerul Afacerilor Externe nu a publicat încă nicio clarificare sau referință, dar o sursă politică israeliană a declarat pentru „Haaretz” că protestul României pe această temă a fost transmis și ministrului de externe Gideon Saar și că Israelul va trebui să rezolve problema. „România este o țară prietenă și este important să avem o voce oficială în Israel care dezaprobă amestecul intern în politica lor”, a explicat sursa.
Ambasada Israelului în România a declarat presei din țară că Shikli nu a inițiat conversația cu Georgescu și nu intenționează să se amestece în alegerile din România.
Adaugă un comentariu