

Piatra de temelie a Catedralei a fost sfințită la 3 iulie 1844. La 15 august 1844. Împăratul Austriei a aprobat alocarea mijloacelor bănești pentru construcția Sfântului lăcaș din Fondul Religionar Greco-Oriental, creat de către austrieci din averile de până la anexare ale mănăstirilor și bisericilor ortodoxe moldovenești din Bucovina.
În 1864, Catedrala a fost construită, fiind gata de sfințire. La 4 iulie 1864 ea a fost târnosită de către episcopul Eugenie Hacman, în prezența unui sobor de preoți.
Înfrumuseţată cu trei mari cupole şi două turnuri clopotniţe în partea faţadei, Catedrala devine un exemplu ideal al clasicismului european târziu în arhitectură. Faţada Bisericii e realizată cu gust deosebit: o uşă uriaşă, iar deasupra ei – icoana Pogorârea Sfântului Duh.
Pe fațada lăcașului există inscripțiile: „A.D. 1844” și „Unu-i în trei ipostasuri Dumnezeu”, care acum trei decenii a fost scoasă pentru renovare, dar, după mai multe insistențe, abia în 2021, au fost înnoite şi plasate la locul lor firesc.
Nu se dezminte haholi. De ce nu trimit autobuzele cu oameni la front să se bată cu rușii? Vor ca alții să se bată pentru ei în timp ce ei aplică euro-hohol democrația. Poate ar trebui închisă granița până nu renunță la politica sovietică de a-și însuși tot ce nu este al lor. Rușine Ucraina ! În satele românești sunt in fiecare zi înmormântări ale celor ce se jertfesc pentru Slava Ucrainei. Rușinos, dureros și foarte explicit cine și ce sunt ucrainenii. Pe la spate li se fură românilor școli, biserici, cimitire, limba. Nu ne trebuie astfel de prieteni.