Sâmbătă, 8 martie 2025, comuna Ciudei din nordul Bucovinei (Ucraina) a găzduit Salonul de cultură şi reviriment societal MEMORABILE. BUCOVINENCE ÎN MEMORIA CULTURALĂ A LOCURILOR, organizat de:
Şcoala de Arte din Ciudei, condusă de doamna profesoară Dana Cogut, Asociaţia ,,Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale Arboroasa” din judeţul Suceava, condusă de Maria Calancea și Societatea pentru Cultura şi Literatura Română în Bucovina, societate istorică înfiinţată în anul 1862, la Cernăuţi, în prezent cu sediul la Rădăuţi, condusă de prof. univ. dr. Liviu George Maha, rectorul Universităţii ,,Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, societate reprezentată cu această ocazie de doamna Mălina Aniţoaei — scriitoare şi jurnalistă, secretarul general al societății. Tot printre organizatoare s-a numărat și Societatea ,,Doamnele Române” din Cernăuţi condusă de Maria Toacă Andrieş — decorată, zilele trecute, de Preşedintele României, în cadrul unei ceremonii oficiale organizate de Consulatul General al României la Cernăuți, cu ordinul ,,Meritul Cultural” în grad de Cavaler şi de Consulatul General al României la Cernăuţi reprezentat de doamna consul general Irina Loredana Stănculescu.
Programul a cuprins, printre altele, un frumos recital de muzică clasică al Cvartetului instrumental ,,Diamond Band” (Dana Kogut, Uliana Rusu, Aliona Zueva, Natalia Lîsak). Alte splendide momente artistice au fost prezentate de Ovidiu Foca (voce) Corina Răducanu &Eugen Dumitrescu (pian), Dana Kohut (vioară).
Istoricul Florin Stan, referent principal la Consulatul României la Cernăuți, a salutat manifestarea, aducând un frumos omagiu tuturor doamnelor de Ziua lor.
Maria Calancea a vorbit despre personalitatea Almei de Volcinschi, activistă a mișcării naționale din Bucovina, membră a Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina, militantă pentru drepturile femeii, originară din Budineț, al cărei conac l-am vizitat, rememorând, împreună cu primitoarele gazde și cu amfitrioana Maria Calancea, ,,salonul de cultură și reviriment societal” deschis pentru prima dată la Igești, de nobila doamnă Alma de Volcinschi. Prin imensa influență pe care o avea în epocă, Alma de Volcinschi sprijină copiii țăranilor din Budineț și Cireș să urmeze școala, cumpărându-le îmbrăcăminte, cărți și rechizite. În 1905, obține subvenții pentru a înființa cursuri profesionale și meșteșugărești.
Au fost comemorate marile doamne ale locului: Eugenia de Reuss, născută la Igești, Alma de Volcinschi, născută la Budineț, Florica Dumitriuc, născută la Budineț, Elena Cuciureanu, născută la Cireș și Maria Rusescu, născută la Ciudei.
În castelul familiei de Volcinschi se află astăzi gimnaziul purtând numele acad. Grigore Bostan.
Profesoara Tatiana Bândiu și directoarea gimnaziului, Svetlana Alexandriuc ne-au povestit din tainele trecutului, când, pe drumul împărătesc care leagă Cernăuți-Storojineț-Putna, la castelul din Budineț poposeau Mihai Eminescu, Aron Pumnul, frații Hurmuzachi, Iancu Flondor, cavalerul Unirii.
Ne despărțim de castelul plin de amintiri, străjuit de falnicul stejar care îl păzește și azi, mulțumindu-le încă o dată minunatelor Doamne românce pentru ziua câștigată întru neuitare și pentru ofranda lor de iubire tricoloră: Școala de Arte Ciudei, Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiționale ,,Arboroasa”, Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina și Societatea Doamnele Române din Cernăuți.
VIVAT, CRESCAT, FLOREAT!
Irina Airinei
Mi-a făcut plăcere să citesc despre una dintre initiativele Doamneleo Române de aaduce in discutie contributiile doamnelor aristocrate din Bucovina (pagini de istorie de care nu am avit parte la scolă). Am colaborat prin amabila invitație a unei doamne ( mlt admirate prin exogență, excelență de risipire de grăunțe de ” interes istoric” refudiată din Bukovina si am colaborat la Mesagerul Bukovinean, am dus jurnale la Timisoare Dlui Constantin Flondor ( fost profesor de pictură a sorei mele la Liceul din Timisoara . Personal mi-ar plăcea să cunosc mai multe despre Doamnele aristocratiei românești din Bukovina smulsă din tara mamă.