Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română la Bookfest 2025

Asociația Scriitorilor de Limba Română din Israel a participat la Târgul de Carte BOOKFEST 2025 cu o serie de titluri noi de literatură originală, poezie, proză, reportaj, memorialistică, creații semnate de scriitori consacrați care continuă, prin febrila lor activitate, tradiția scrisului de limbă română din Țara Sfântă. Este remarcabil entuziasmul cu care acești scriitori vin, an de an, în România să își prezinte cărțile la târgurile de carte din țară. Delegația condusă de președintele ASILR, publicistul Dragoș Nelersa alături de directoarea Gazetei Românești, Ioana Toff, a adus cu sine câteva zeci de volume de literatură originală, toate noi, apărute la prestigioasa Editura Familia din Tel Aviv.

,,Înființată în 1964, Asociația noastră are în prezent circa 80 de membri activi și se poate mândri cu o valoroasă moștenire literară lăsată de scriitorii care au fost, amintesc aici doar câteva nume, Alexandru Andy, Shaul Carmel, Harry Barshalom, Mirel Brateș și mulți alții. Până în ziua de astăzi, Asociația păstrează această tradiție a diversității genurilor și stilurilor literare. Avem, azi, circa 80 de membri activi în asociație, sunt oameni care trăiesc departe de România dar care scriu în continuare în limba română, într-o limbă curată, nuanțată, cultivată, ei gândesc, visează și creează în limba română pentru că acești oameni nu și-au uitat rădăcinile, acești oameni continuă să se gândească la Patria mamă și să scrie în continuare în limba română. Venim la Târgul de carte Bookfest cuopt scriitori din cadrul asociației să prezentăm noile apariții ale scriitorilor noștri cu aceeași dorință de a ne face cunoscuți cu care participăm la acțiuni culturale în marile orașe din Israel.

Pe lângă volume, iată și cele două publicații ale noastre, Revista Familiei care împlinește 66 de ani de apariție neîntreruptă, inițiată de regretatul I. Aurescu și Gazeta Românească, singurele publicații tipărite românești din Israel la ora actuală, alături de revista Maximum a lui Teșu Solomovici, prezent și el aici cu producțiile editurii sale. Teșu a fost unul dintre fondatorii Asociației și este, în continuare un membru de seamă al ASILR.”

Au fost lansate cărțile,,Îndrăgostiți în examene” și ,,În umbra așteptării” de Rely Schwartzberg, ,,poeta iubirii”, volume prezentate în cuvinte emoționante de criticul literar Eugen Cojocaru și de autoare.

Redutabila autoare Silvia Katz Ianasi a lansat nu mai puțin de zece de romane a căror acțiune este ,,inspirată din realitate”, din care amintim: ,,Dreptul la viață”, o carte care vorbește despre durerea umană, despre sacrificiu și, ca un fir roșu al întregii ei literaturi, despre iubire. ,,Doar iubirea rămâne” ne vorbește despre demnitatea durerii, despre mame îndurerate care au suferit cea mai mare pierdere a vieții. Povești reale învăluite în magia visului. ,,Crime în numele iubirii”, o carte dură, despre violență și răzbunare, dar, ca și celelate volume, luminate de umanism, înțelegere și puterea iubirii.,,Viața ca un zid”, o carte despre încercări și voința omului de a le depăși și de a se depăși.

O surpriză reală o constituie apariția tetralogiei ,,Migrații și metamorfoze, Viena-Cluj-Viena” semnată de scriitoarea și publicista Delia Iacob,povestea unei familii anonime care, de-a lungul a cinci generații, își trăiește destinul contradictoriu și totuși unitar, închizând în final, după semnificative mutații și metamorfoze, cercul.,,Sunt fiică a Transilvaniei, formată pe aceste meleaguri, influențată de tot ceea ce m-a înconjurat.

Am respirat pitorescul natural și uman al acestui pământ vibrant, confruntându-mă adesea cu probleme de identitate, dar în cele din urmă, fiind de-a dreptul fascinată de această mixtură.” – a spus autoarea.

Livia Abba, poetă și prozatoare cum ne-a dovedit cea mai recentă carte a sa, ,,Când inimile vorbesc”, a fost prezentată cu generozitate de editorul ei, Dragoș Nelersa care a spus, printre altele: ,,Tandrețea și luminozitatea verbului ei ne învăluie cu o atingere inefabilă, aproape ireală. Vă invităm să cufundați în această poveste emoționantă, o poveste despre iubire, despre viață și despre trecerea timpului, o poveste care vă va încălzi inimile.”

Irina Airinei, redactorul cărții, a prezentat cel mai recent volum bilingv de versuri apărut (tot la Editura Familiei) sub semnătura poetei Maria Găitan Mozes, absolventă a Școlii de Literatură ,,Mihai Eminescu”, în care ,,îmbinarea elementului modern cu cel tradițional se explică prin interferența mai multor perioade de creație, cea din România, apoi exprimările lirice din Israelul primitor, în care soarele sentimentului de ,,acasă” se intersectează, prin contrapunct, cu distopia războiului, cu sângele, lacrimile, jalea, moartea.

,,Ştirbită si arsă

de focul iadului strâns într-o

şarjă

ori poate atinsă

de-un proiectil

stă

casca

cu gura întoarsă spre

cerul limpede

ca un ochi de copil.” (,,Casca”)

O mărturie a talentului și dăruirii poetei nonagenare, veterană a ASILR, pentru Israelul care a primit-o împreună cu inima unui soț de neuitat. UN ALT DRUM la capătul căruia întâlnim prietenia, frățietatea, dragostea fierbinte pentru oameni, pentru pace și armonie în lume, îndrăznind încă o dată, ZBORUL…

 

 

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.