„SUNT TOTAL DEDICAT ȘI DEVOTAT ROMÂNIEI” Dr. Aurel Vainer

Ceremonia de decernare a titlului de „Doctor Honoris Causa” din partea Universității din Petroșani, domnului Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România , s-a desfășurat joi, 16 ianuarie 2020.
Au fost prezente la eveniment, în calitate de invitați, numeroase personalități ale comunității evreiești din România, politicieni și personalități ale vieții publice sau academice din România și din Valea Jiului, alături de toată conducerea universității, în frunte cu rectorul Mihai Radu Sorin, președintele Senatului, Nicolae Pătrășcoiu, membrii Senatului și membrii conducerii executive.
A fost de faţă Prim-Rabinul României, Rafael Shaffer, a deputații Silviu Vexler și Ilie Toma, prefectul județului Hunedoara, Vasilică Potecă, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Mircea Bobora, fostul șef al Secției Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, generalul magistrat Dan Voinea, gen. dr. ec. Ilie Ionel Ciuclea, președintele „Supercom”, și membru al comunității academice petroșenene, președintele Forumului B’nai B’rith „Dr. Moses Rosen” România, Jose Iacobescu, a vice-consulului Germaniei la Sibiu, Harald Fratczak. Au fost de faţă primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, însoțit de soția sa, Monica, viceprimarul Florin Nicolae și consilieri locali de la toate partidele ce fac parte în Consiliul Local Petroșani, și a numerosului grup de cadre didactice și de cercetători din cadrul Universității Petroșani.
Spicuim din „Laudatio”rostit de dr. Sorin Mihai Radu, rector al Universității din Petroșani, elaborat în colaborare cu dr. Ilie-Ionel Ciuclea, membru al comunității academice al Universității din Petroșani și cu dr. Ioan Gâf-Deac, membru al comunității academice al Universității din Petroșani.
„(…) De curând, în 10 ianuarie anul curent, domnul dr. Aurel Vainer a sărbătorit aniversarea zilei sale de naștere. AD MEA VE ESRIM! (Să ajungeți la 120 de ani!) domnule dr. Aurel Vainer! Într-o lume supusă unor provocări tot mai mari, legate de recunoașterea, păstrarea și promovarea valorilor fundamentale ale societății umane, ale științei, educației și culturii, sub stimulii alerți ai timpului istoric, acordarea titlului academic de Doctor Honoris Causa domnului dr. Aurel Vainer constituie, pentru Universitatea din Petroșani, un moment de mare încărcătură emoțională, întrucât primim în corpul nostru academic, o personalitate complexă a lumii contemporane, reprezentativă pentru autenticitatea valorilor umaniste, sociale și științifice naționale și internaționale (…).
Pe scena internațională sunt memorabile contribuțiile și intervenţiile domniei sale la Forumul Economic de la Krynica, din Polonia (2008, 2009), la Forumul Economic Europa-Ucraina, de la Kiev (2010), participarea la Misiunea de pace a Parlamentului European în Orientul Mijlociu (Iordania, Israel, Autoritatea Palestiniană, Egipt), prezentarea poziţiei delegaţiei române la Iniţiativa Central Europeană – Dimensiunea Parlamentară (Belgrad, Montenegro etc.) şi la Reuniunea Mediteraneană, în perioada 2007-2011.
În egală măsură, reținem ecouri de înaltă apreciere cu referire la participarea activă a Domniei sale la Conferinţa Internaţională a Parlamentarilor Evrei, la Ierusalim, între anii 2010 şi 2011, la Conferinţa Prietenilor Europeni ai Israelului, în 2011 (…). Deţine un portofoliu ştiinţific impresionant: cărţi de autor pe teme de comerţ interior şi marketing, peste 200 de studii şi articole pe teme economice în publicaţii româneşti şi străine, 50 de proiecte şi studii de marketing ca autor şi coautor, lucrări de documentare şi sinteză. Cartea recentă a domniei sale intitulată Marketing – de la concepţie, prin cercetare, la acţiune, este o lucrare importantă în referințele de specialitate. Din anul 2005, este Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (F.C.E.R.) şi Preşedintele onorific al Asociaţiei Culturale de Prietenie România-Israel. În perioada 2005-2007, a fost membru în Comitetul Executiv al Congresului Evreiesc European(…).
Dr. Aurel Vainer nicicând nu și-a pierdut dragostea faţă de pământul natal.
Aspirația și dorinţa de a fi util oamenilor au prilejuit devenirea sa ca un apreciat specialist în domeniul stiinţei economice, iar mai apoi ca o importantă personalitate care contribuie la revigorarea comunităţilor evreieşti din România.
TIKUN OLAM (Să vindeci lumea, să faci bine), aceasta este deviza Domnului dr. Aurel Vainer, concretizată prin voință, fapte și înțelepciune, prin mare umanism (…).
Un proverb evreiesc spune: „Dacă ai salvat viața unui om, ai salvat lumea”, iar un proverb românesc spune: „Binele ce-l faci cuiva, ți-l întoarce vremea care vine.” Celor două proverbe, în simbioză, le răspunde prin gând și fapte zilnice laureatul nostru de astăzi, dr. Aurel Vainer. Discret și, în egală măsură, rafinat, principial și onest, perseverent și tenace, Domnia Sa a reușit să se facă remarcat permanent prin caracteristica definitorie a personalității sale – echilibrul (…).
Dorim să relatăm, prin citare doar câteva din confesiunile domnului dr. Aurel Vainer:
„Mie îmi plac oamenii, indiferent din ce categorie socială provin, nu fac distincție între grade și ierarhii; am întâlnit foarte mulți oameni adevărați. Sunt mândru că sunt român evreu, născut în România, crescut și trăit în România și care am România patria de naștere și, în același timp, am și o patrie ancestrală – Țara Sfântă. Dar sunt total dedicat și devotat României. (…) Pot să spun că, ori de câte ori am fost plecat reprezentând comunitatea de afaceri din România sau cu alte prilejuri, am simțit că trebuie să îmi fac datoria până la capăt, să vorbesc frumos, să conving în favoarea României și să știu că n-are de ce să îmi fie rușine că sunt român (…).”
Farmecul și căldura domniei voastre, cea de HAVER (Prieten), să învăluie și comunitatea noastră academică în care intrați astăzi. În semn de recunoaştere pentru realizările sale deosebite, pentru o carieră excepţională, Universitatea din Petroșani este onorată să acorde domnului dr. Aurel Vainer titlul de Doctor Honoris Causa. Domnule dr. Aurel Vainer, vă felicităm pentru înaltul titlu academic, ,,doctor în semn de cinstire”, pe care ne onorați să-l acceptați!
Vă rugăm să ne permiteți să ducem acum la împlinire hotărârea Senatului Universităţii din Petroșani, prin care se acordă titlul de Doctor Honoris Causa domnului dr. Aurel Vainer şi să-i înmânăm ilustrului laureat Diploma.
MAZAL TOV! (Să vă fie de bine!). Vă dorim multă sănătate, putere de muncă, bucurii şi satisfacţii. La mulţi ani fericiţi, pace, viaţă lungă, sănătate, putere, voinţă, speranţă, încredere şi iubire! Vivat, Crescat, Floreat Magister Aurel Vainer!.” a încheiat rectorul Sorin Mihai Radu.

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.