„Foaia românească”, revista tradiţională a românilor din Ungaria, apare din anul 1951. Revista, cu apariţie lunară în primii ani, din 1978 apare săptămânal. Revista este vie, puternic conectată la viața comunității, cu abonaţi tradiționali, iar varianta online (www.foaia.hu) este citită lunar de 10–11 mii de cititori. „Foaia” a fost înfiinţată şi este editată şi azi de Uniunea Culturală a Românilor din Ungaria, principala organizaţie civilă a românilor de aici și care este o uniune a asociaţiilor locale româneşti.
Primul număr al Foii Româneşti a apărut la Gyula – sau Jula, cum îi zic localnicii români – pe 15 ianuarie 1951, sub patronajul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria, care, încă de atunci, transmitea un mesaj de mobilizare arătând că, odată cu înfiinţarea publicaţiei, „începe o epocă nouă în viaţa românilor din Ungaria”, ziarul militând pentru „unitate, înţelegere, frăţie între unguri, slovaci şi români”. Sediul redacţiei era în cancelaria Liceului românesc din Gyula, iar primii jurnalişti au fost profesorii.
Eva Iova-Şimon, redactor şef la „Foaia Românească, spune: „La înfiinţare, Foaia a fost singura publicaţie românească din Ungaria, născută dintr-o necesitate a comunităţii noastre, pentru că românii rămaşi aici după Trianon nu au avut o revistă a lor. Dar, cel mai probabil, a fost şi un imbold din partea statului român”, explică redactorul şef Eva Iova-Şimon. Născută în Micherechi, sat românesc din Ungaria, Eva a fost profesoară de română şi maghiară, dar, fiind pasionată de presă, s-a reprofilat, iar, după ce a lucrat câţiva ani la postul de radio românesc din Szeged, din anul 2000 conduce cu deplin succes „Foaia Românească”.
„Foaia românească” este o parte din inima noastră, un ziar pentru comunitatea pentru care avem o neîntreruptă și sfântă datorie. De la români pentru români!
Eva Iova-Șimon
Foto și text: Irina Airinei
Adaugă un comentariu