TVR CLUJ MARCHEAZĂ ÎMPLINIREA A 100 DE ANI DE LA SEMNAREA TRATATULUI DE PACE DE LA TRIANON PRINTR-UN PROGRAM SPECIAL

În data de 4 iunie 2020 TVR Cluj marchează împlinirea a 100 de ani de la semnarea Tratatului de Pace de la Trianon printr-un program special dedicat acestui important eveniment istoric. Proiectul este realizat în colaborare cu Institutul de Istorie „ George Barițiu” al Academiei Române și cuprinde interviuri cu personalități din mediul academic și diplomatic dar și o serie de emisiuni transmise LIVE în sistem DUPLEX din Alba Iulia și Cluj_Napoca.
Proiectul CENTENAR TRIANON a fost conceput ca o serie de emisiuni care prin conținutul lor să aducă în atenția publicului informații furnizate de istorici de prestigiu dar și analize sociologice și politice ale evoluției României și ale celorlate state europene în cei 100 de ani scurși de la reconfigurarea geo-politică din regiune.

Programul special Centenar Trianon va începe la TVR Cluj în 4 iunie 2020 la ora 11,00 cu o ediție specială a emisiunii “Regiunea în obiectiv” transmisă în direct din incinta Complexului Muzeal din Alba-Iulia și din studioul TVR Cluj. Moderatorii Sebesi Karen de la Alba Iulia și Mihnea Stoica din studioul TVR Cluj îi vor avea ca invitați pe Ambasadorul României la UNESCO prof.univ dr Adrian Cioroianu, prof.univ.dr. Ioan Bolovan, directorul Institutul de Istorie „ George Barițiu” al Academiei Române și pe prof. univ.dr. Valer Moga, Universitatea “1 Decembrie 1918” Alba –Iulia.
În intervalul 12,00 la 13,30 telespectatorii TVR Cluj vor putea urmări redifuzarea unei ediții de excepție a emisiunii Cântec și Poveste realizată în 23 mai 2018 în Piața Eroilor din Budapesta în cadrul Caravanei “Servus, Europa!”. Emisiunea prezentată de Iuliana Tudor aduce în fața telespectatorilor artiștii Ansamblului Folcloric Național Transilvania din Baia Mare, dar și reportaje și discuții pe marginea contribuției românilor la dezvoltarea Ungariei.
De la 13,30 la 14,30 TVR Cluj va difuza emisiunea „1918-Momentul Românilor”, un documentar semnat Dan Curean.
Între 14.30 și 16.00 – a doua parte a emisiunii „Regiunea în obiectiv – CENTENAR TRIANON” aduce în direct dezbateri și informații oferite de specialiști și analiști. La Alba-Iulia Sebesi Karen îl va avea ca invitat pe Tiberiu Rustoiu director Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, iar în platoul TVR Cluj- Mihnea Stoica va discuta prin skype cu prof.univ.dr.Dan Dungaciu, director, Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române “Ion I.C.Brătianu”, prof.univ.dr. Vasile Pușcaș, negociatorul aderării României la Uniunea Europeană + prof.univ.dr. Vasile Dâncu, sociolog Emisiunea va cuprinde o discuție pe tema rolului mass media în promovarea și cunoașterea valorilor care au dus la crearea Românieri moderne, invitați fiind jurnaliștii Liviu Man și Cosmin Puriș,
În intervalul 17,00 -18,00 TVR Cluj va transmite documentarul Monicăi Ghiurco “Moștenirea clandestină”, un proiect are ca punct de plecare munca de cercetare a profesorului american Larry L. Watts asupra arhivelor serviciilor secrete est-europene şi occidentale (CIA, STASI, AVO, KGB, Direcţia Securităţii Statului). Opiniile acestuia sunt completate, confirmate sau contestate de o serie de personalităţi autohtone: academicieni, istorici, diplomaţi de carieră, sociologi, dar şi ofiţeri de informaţii, foşti deţinuţi politici şi alţi martori ai evenimentelor din ultimul secol.
De la 18.30 la 20.30- telespectatorii sunt invitați la ediția specială a emisiunii Actual Regional- CENTENAR TRIANON în cadrul căreia moderatorii Sebesi Karen și Mihnea Stoica vor discuta cu invitații lor, istorici, oameni de cultură și diplomați pe teme ca: reconfiguarea Europei în urma sistemului de tratate din 1919 -1920, semnificația Tratatului de la Trianon pentru România, evoluția construcției europene în ultimii 100 de ani etc. Printre invitați se numără: Titus Corlățean , senator, ministru de externe (2012-2014), inițiatorul legii privind declararea zilei de 4 iunie Ziua Trianon, Alexandru Ghișa, diplomat, prof.univ.dr. Cornel Sigmirean de la Institutul de Istorie „ George Barițiu” al Academiei Române , prof.univ.dr. Marius Turda, istoric, Universitatea din Oxford (coordonatorul primului colectiv de Eugenie și Biopolitică din lume), prof. Gheorghe Cipăianu, facultatea de Istorie UBB Cluj,

ambasador Ion M.Anghel, membru al Academiei Oamenilor de Știință, președintele Societății Române de Drept European,

Mircea Duțu, director al Institutului de cercetări juridice al Academiei Române, Horea Bădescu, director ICR Paris (1994 ) + E.S Lilian Zamfiroiu, istoric, Ambasadorul României la Luxembourg.Ziua CENTENAR TRIANON la TVR Cluj se va încheia cu o ediție specială a emisiunii “Cântec și poveste:” transmisă în 24 mai 2018 din Piața Eroilor din Budapesta în cadrul Caravanei “Servus, Europa!”. În intervalul 20,30 -22,00, telespectatorii vor putea revedea spectacolul susținut la Budapesta de Ansamblul Artistic Profesionist “Dor Românesc” din Bistrița într-o emisiune prezentată de Alexandru Pugna.

Emisiunea cuprinde și reportaje și discuții pe marginea contribuției românilor la dezvoltarea Ungariei și se încheie cu un moment emoționant când zeci de artiști poartă pe brațe un imens tricolor românesc pe care îl desfășoară în jurul interpretului Alexandru Pugna, gazda emisiunii care i-a iîncântat pe toți cei prezenți în Piața eroilor din Budapesta cu un cântec românesc de suflet.

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.