SERBIA Dr. Predrag Balašević: Alegerile reprezintă o șansă pentru comunitatea românească de a-și obține reprezentanții autentici în parlament

BOR 030

Autor: Suzana Mihajlović Jovanović -17.6.2020.

(interviu tradus din limba sârbă, n.n.)

Lista electorală a Coaliției pentru Pace „Cedomir Jovanovic -” include, de asemenea, șase candidați din Bor, dintre care cel mai bine clasat este Dr. Predrag Balasevic (1974), medic, care este pe locul doi pe lista chiar sub Cedomir Jovanovic.

Dr. Predrag Balašević: Alegerile reprezintă o șansă pentru comunitatea românească de a-și obține reprezentanții autentici în parlament
Lista electorală a „Cedomir Jovanovic – Coaliția pentru Pace” include, de asemenea, șase candidați din Bor, dintre care cel mai bine clasat este Dr. Predrag Balasevic (1974), medic din Bor, care este pe locul doi pe listă chiar sub Cedomir Jovanovic.

Potrivit dr. Predrag Balasevic, candidatul pentru locul deputat al poporului de la Bor și alții din listă, a apărut din necesitatea partidelor și organizațiilor politice care au o politică similară pe probleme de respectare a drepturilor omului și ale minorităților, dar și probleme legate de calea Serbiei către Europa Unirea și alte persoane importante pentru popoarele care trăiesc în această țară, se unesc și lucrează împreună pentru a îmbunătăți viața minorităților.
Interesul nostru major a fost ca comunitatea Vlachilor să-și obțină în sfârșit reprezentanții săi autentici în parlamentul sârb. Din păcate, până acum, când vine vorba de Vlachi, nu am avut niciodată un reprezentant în parlament. „Au existat oameni din comunitatea noastră care s-au aflat în partidele politice ale majorității, dar nu au reprezentat niciodată interesele comunității noastre, nu au promovat unele idei și valori pentru care această comunitate înseamnă, ci politica partidului politic care a intrat în parlamentul sârb”, a spus el din Bor.
Dr. Predrag Balasevic, liderul Partidului Popular Vlah – Partidul neamului rumânesc.
Dorința acestui partid politic este să intre în parlament și prin angajamentul reprezentantului său să promoveze valorile comunității vlah – limbă, cultură, tradiție și tot ceea ce nu a fost realizat până acum pentru implementarea drepturilor acestei comunități minoritare. După cum subliniază dr. Balasevic, toate aceste drepturi sunt garantate de lege, dar pe teren pare mult diferit.

„Nu ne putem păstra limba astăzi în forma în care am vorbit-o de secole, am învățat de la părinții, bunici și am transmis-o generațiilor viitoare. Limba, având în vedere că nu o învățăm în școală, a sărăcit și din acest punct de vedere, cred, vom solicita statului Serbia să aloce mai multe fonduri de la buget pentru păstrarea și alimentarea culturii Vlache din estul Serbiei, vom susține oficierea cultului nostrum ortodox în limba noastră maternă, mass-media în limba noastră, finanțarea, de către stat a acestor aspect esențiale. Pentru a rezolva toate aceste probleme, vom căuta un dialog cu instituțiile sistemului, deoarece, din păcate, nu avem astăzi acest dialog cu instituțiile din Belgrad și nici cu instituțiile locale ”, a spus dr. Balasevic.

Coaliția pentru Pace se referă numai la problemele legate de identitatea națională și culturală a vlahilor, subliniază președintele Partidului Popular Vlach, dar și aspecte legate de problemele comune ale tuturor comunităților din Bor, cum ar fi exploatarea minereurilor în viitoarea mină Cukar Peka, minerit în Krivelj, Cerovo, Majdanpek, Zidina Smelter și poluarea aerului.
„Mă sperie că după aceste alegeri nu vor fi mulți deputați din estul Serbiei în parlamentul sârb. Nu i-am avut în perioada anterioară și nu cred că le vom avea, iar cei care au fost nu au avut libertatea politică să vorbească despre probleme în parlament. Este timpul să avem un reprezentant care să poată vorbi în numele nostru fără să fie împiedicat să facă acest lucru de cineva din Belgrad. Cred că nu vom dezamăgi pe alegătorii noștri și pe acei oameni care vor vota această listă pentru că vom intra Parlamentul să vorbească despre problemele oamenilor din Bor, precum și din alte orașe și municipalități “, a adăugat Balasevic.

„Părerea mea este că partidele minorităților naționale ar trebui să fie în cooperare cu partidele politice care conduc această țară, pentru că avem exemple de bosniaci și unguri care rezolvă problemele comunităților lor prin cooperarea cu cele mai înalte niveluri de guvernare. Cred că comunitatea vlahă ar trebui să aibă o mai bună cooperare, astfel încât să își poată rezolva problemele mai ușor, dacă nu într-o coaliție, decât la alte niveluri “. afirmă dr. Predrag Balasevic și a solicitat alegătorilor să voteze lista Coaliției pentru Pace, care va fi pe buletinul de vot la nr. 20.

Coaliția pentru pace este formată din Partidul Democrat Liberal, Toleranța Serbiei. Partidul Civic din Bosnia, Partidul Muntenegru. Partidul Popular Vlaska – Partia neamului rumjanesc, Mișcarea Liberal Democrată din Voivodina. Asociația Iugoslavilor din Serbia. AMARO – Rețea de acțiuni a asociațiilor și organizațiilor de romi. Asociația cetățenilor „Românii Homolja” și Skaska.

Potrivit dr. Predrag Balasevic, candidat la funcția de deputat de la Bor și alții din listă, a apărut din nevoia de partide și organizații politice care au o politică similară pe probleme de respectare a drepturilor omului și ale minorităților. Ca și problemele legate de progresele Serbiei către Uniunea Europeană și alte aspecte importante pentru popoarele care trăiesc în această țară, care se unesc prin acțiuni comune pentru îmbunătățirea vieții minorităților.

„Interesul nostru major a fost acesta: comunitatea românească să obțină în cele din urmă reprezentanții săi autentici în parlamentul sârb. Noi, din păcate, până acum, când vine vorba de Vlachi, nu am avut niciodată un reprezentant în parlament. Au existat oameni din comunitatea noastră care s-au aflat în partidele politice ale majorității și nu au reprezentat niciodată interesele comunității noastre, nu au promovat unele idei și valori însemnate pentru această comunitate, ci politica partidului politic care a intrat în parlamentul sârb”, spune el. pentru Bor 030 Dr. Predrag Balasevic, liderul Partidului Neamului Rumânesc.

„Astăzi, nu ne putem păstra limba în forma pe care am făcut-o de secole, am învățat de la părinții și bunici și am transmis-o generațiilor viitoare. Limba, având în vedere că nu o învățăm în școală, a sărăcit și din acest punct de vedere și cred că învățarea unei limbi matematice este una dintre priorități. Vom solicita statului Serbia să aloce mai multe fonduri de la buget pentru conservarea și dezvoltarea culturii vlahe din estul Serbiei. Vom susține, de asemenea, să avem cult în limba noastră maternă, să avem mass-media în limba noastră, ca statul să finanțeze proiecte pentru ziare în limba minorității noastre naționale. Pentru a rezolva toate aceste probleme, vom încerca un dialog cu instituțiile sistemului, deoarece, din păcate, nu avem astăzi acest dialog cu instituțiile din Belgrad și nici cu instituțiile locale “, subliniază Dr. Balasevic.

POST SCRIPTUM:
Conform RGN, Coaliția pentru pace nu a trecut pragul electoral de 3% si trebuie spus ca rezultatul alegerilor este sub așteptarea românilor din Timoc. La nivelul local PNR a obținut câte doua mandate în comunele Cucevo și Bolevaț.
Având în vedere situația acestei comunități în Serbia, unde nu există școli cu predare în limba română, nu există mass media în limba română, slujba bisericească în limba română este doar în câteva biserici care țin de BOR și acelea hărțuite permanent, fără resurse materiale, cu presiuni continui din partea autorităților la care sunt supuși românii din Serbia, nu trebuie sa ne mire rezultatul obținut.

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.