Rectorul SNSPA, Remus PRICOPIE: “A sosit momentul ca această impostură politico-academică să înceteze”

Încă din luna mai 2020, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a atras atenția opiniei publice asupra conflictului de interese, tolerat politic timp de patru ani, în care se află actualul Președinte al Consiliului Național al Rectorilor (CNR). Considerăm că este inacceptabil ca prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu să reprezinte universitățile, în calitate de Președinte al CNR, în dialogul social cu autoritățile guvernamentale / parlamentare și, simultan, să fie parlamentar PNL și Președinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților.

Astăzi, SNSPA, în calitate de membru al CNR, sesizează că organizarea reuniunii CNR, din perioada 17-20 septembrie 2020, nu respectă regulile care stau la baza funcționării Consiliului. Reuniunea este organizată de un președinte al cărui mandat a expirat în data de 29 mai 2020. Mai mult, universitățile nu au primit niciun document care urmează să fie supus dezbaterilor (statut, alegeri etc.), așa cum se menționa în invitația transmisă de CNR în data de 15 septembrie 2020, cu doar două zile înainte de deschiderea reuniunii (Invitație CNR, 17-20 septembrie 2020, Program reuniune CNR, 17-20 septembrie 2020).

Toate aceste încălcări repetate ale legii și Statutului CNR au avut de-a lungul timpului un numitor comun: interese politice de moment. Prin urmare, universitățile din România trebuie să ia atitudine față de orice tentativă de implicare a CNR în politică și în campaniile electorale care urmează.

“În toate statele în care se înregistrează derapaje democratice, politicienii autocrați doresc supunerea mediului academic propriului interes. Liviu Dragnea a urmărit acest lucru, punctul de maxim fiind atins în ianuarie 2018, când a ‘salutat’ scrisoarea CNR de susținere a propunerii PSD pentru poziția de ministru al educației – o implicare impardonabilă a CNR-ului, condus de deputatul Sorin Cîmpeanu, la acea vreme, aflat în tranziție dinspre ALDE spre Pro Romania-, în treburile politice. Declarațiile și acțiunile politicianului Sorin Cîmpeanu – azi membru PNL – par să pună iar CNR la dispoziția puterii actuale.

Cred că a sosit momentul ca această impostură politico-academică să înceteze. Premierul României, domnul Ludovic Orban, care până acum s-a folosit politic de votul rectorilor parlamentari, are ocazia să ne demonstreze că nu are nimic în comun cu tendințele autocrate ale lui Liviu Dragnea sau ale celuilalt premier Orban (Viktor Orban) și că, în felul acesta, respectă statutul apolitic al mediului universitar, prevăzut de Constituție și de lege.

De asemenea, sper ca Agenția Națională de Integritate să analizeze cu mai multă atenție conflictul clar de interese și situația de incompatibilitate în care se află cei patru rectori politicieni, membri ai Parlamentului. Dacă acest lucru nu se va întâmpla acum, la alegerile parlamentare care vor urma, vom regăsi un număr și mai mare de rectori sau alte persoane care ocupă funcții de conducere în universități pe listele electorale ale diferitelor partide, situație care, evident, intră în conflict cu Constituția României și cu legislația în vigoare.”, a declarat prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA.

SNSPA va continua să facă toate demersurile legale pentru a clarifica problema politizării universităților și a CNR, care trebuie să rămână instituții independente și apolitice, conform legislației naționale* și cutumelor internaționale.

*Constituția României
Art. 32, alin. (6) Autonomia universitară este garantată.

Legea educației naționale nr. 1/2011
Art 3. Principiile care guvernează învăţământul preuniversitar şi superior, precum şi învăţarea pe tot parcursul vieţii din România sunt:
k.) Principiul autonomiei universitare
n.) Principiul libertăţii de gândire şi al independenţei faţă de ideologii, dogme religioase şi doctrine politice;
Art. 123 Autonomia universitară este garantată prin Constituţie. Libertatea academică este garantată prin lege. Instituţiile de învăţământ superior se organizează şi funcţionează independent de orice ingerinţe ideologice, politice sau religioase

Statutul privind funcționarea Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR)
Art. 2 Consiliul Naţional al Rectorilor funcționează în temeiul OG 26/2000 cu privire la asociații și fundații și Legii Educației Naționale nr. 1/2011, ca organism consultativ, neguvernamental, la nivel național, independent, apolitic și non-profit.

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.