Ziua solidarităţii românilor de pretutindeni cu românii din Covasna, Harghita şi Mureş, sărbătorită la Sfântu Gheorghe

Ziua solidarităţii românilor de pretutindeni cu românii din Covasna, Harghita şi Mureş va fi sărbătorită pe 14 martie, la Sfântu Gheorghe, printr-o suită de manifestări reunite sub genericul „Români pentru români”, informează organizatorii.

Potrivit AGERPRES, programul manifestărilor ce vor avea loc la Muzeul Spiritualităţii Româneşti de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe, cuprinde, printre altele, dezbaterea cu tema „Aspecte ale solidarităţii românilor de pretutindeni cu românii din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş” şi înmânarea premiilor “Pr. prof. dr. Ilie Moldovan”, distincţie care se acordă anual unor personalităţi care s-au remarcat prin susţinerea demersurilor românilor din cele trei judeţe pentru păstrarea şi afirmarea identităţii naţionale.

„Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş acordă anual cinci premii ‘Pr. prof. dr. Ilie Moldovan’ după cum urmează: premiul pentru sponsori şi binefăcători care au sprijinit activitatea bisericilor ortodoxe, a şcolilor în limba română şi a instituţiilor de cultură româneşti din cele trei judeţe; premiul pentru cercetătorii care s-au remarcat prin profesionalismul lor şi prin participarea la proiectele de cercetare referitoare la istoria, cultura şi spiritualitatea românească din Arcul Intracarpatic; premiul pentru parteneri care au sprijinit organizarea manifestărilor cultural-ştiinţifice din cele trei judeţe; premiul pentru publiciştii care au relatat cu obiectivitate şi consecvenţă problematica specifică a dăinuirii româneşti în cele trei judeţe şi a convieţuirii interetnice româno-maghiare din zonă şi premiul pentru conducătorii unor asociaţii culturale şi civice care s-a implicat în îmbunătăţirea vieţii comunitare româneşti din cele trei judeţe”, se arată într-un comunicat de presă, remis joi AGERPRES.

Organizatorii au menţionat că la reuniune vor participa PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, conducerile principalelor asociaţii nonguvernamentale membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, personalităţi din ţară care s-au remarcat prin acţiunile de sprijinire a românilor din cele trei judeţe pentru păstrarea şi afirmarea identităţii naţionale, parlamentari, aleşi locali, directori ai unor instituţii deconcentrate.

Manifestările sunt organizate de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) şi Centrul European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu Gheorghe, precizează sursa citată.

Reuniunea Români pentru români. Solidaritatea românilor de pretutindeni cu românii din Covasna, Harghita și Mureș. Ediţia a III, se va desfăşura după următorul program:

Dezbaterea cu tema Aspecte ale solidarității românilor de pretutindeni cu românii din județele Covasna, Harghita și Mureș

Moderator: dr. Mihai Tîrnoveanu

PS Andrei Moldovan, Episcopul Covasnei și Harghitei, Mesaj de binecuvântare
Teodor Dobreanu, președintele FCRCHM, Aspecte ale solidarității românilor de pretutindeni cu românii din județele Covasna, Harghita și Mureș în cursul anului 2020
Dr. Ioan Lăcătuşu, director ştiinţific al CESCH, Proiectul Români pentru români. Solidaritate cu românii din județele Covasna, Harghita și Mureș. Aspecte istorice şi contemporane
Dr. Mihai Tîrnoveanu, președintele Asociației „Calea Neamului” Brașov, vicepreședinte al FCRCHM Proiectul „Bursele români pentru români”
Prof. ing. Maria Peligrad, președintele Fundației „Mihai Viteazul”, membru în Consiliul Director al FCRCHM , Participarea formațiilor folclorice, corale și a cercetătorilor din întreaga țară la manifestările organizate de Fundația „Mihai Viteazul”
Pr. Antonie Vasile Tămaș, Parohia Ortodoxă Vâlcele, Proiectul „Fii voluntar”
Mihaela Aionesei, Solidaritate cu un sfânt locaș din Ardeal. Biserica ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Mărtănuș
Ciprian Hugianu, Ioan Lăcătușu, Solidaritatea mediului academic față de instituțiile culturale românești din județele Covasna , Harghita și Mureș

Înmânarea Premiului Pr. prof. dr. Ilie Moldovan, ediția 2021

Moderator: Pr. Ioan Marin, preot paroh la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe – Paracalis Episcopal, director al CEDMNC; preşedinte al Ligii Cultural Creştine „Andrei Şaguna”

Premiul pentru sponsorii și binefăcătorii care au sprijinit activitatea bisericilor ortodoxe, a școlilor în limba română și a instituțiilor de cultură românești din cele trei județe:

Familia acad. Horia Colan – dr. Monica Colan şi dr. Ligia Simonescu-Colan din Cluj-Napoca;
col. (r) Ioan Ţăranu, Nicușor Moise și Bogdan Baciu – sponsori ai lucrărilor de restaurare ale Bisericii ortodoxe din Mărtănuș, comuna Brețcu, și ai învățământului în limba română din zona Târgu Secuiesc;
sponsorii şi binefăcătorii Proiectului „Fii Voluntar” coordonat de pr. Antonie Vasile Tămaş, Parohia Ortodoxă Vâlcele;
sponsorii şi binefăcătorii Casei de Copii „Sfântul Iosif” din Odorheiu Secuiesc;
sponsorii şi binefăcătorii proiectului „Bursele români pentru români” pentru copii din judeţele Covasna şi Harghita, coordonat de dr. Mihai Tîrnoveanu, Asociaţia „Calea Neamului”, Braşov
Radu Lăzăroiu, manager Romaqua Group Borsec, sponsor al unor proiecte culturale din județele Covasna și Harghita.

– Premiul pentru cercetătorii care s-au remarcat prin lucrările și studiile întreprinse și prin participarea la proiectele de cercetare referitoare la istoria, cultura și spiritualitatea românească din Arcul Intracarpatic:

Prof. univ. dr. Alexandru Porţeanu, Bucureşti;
Col. (r) dr. Vasile Şt. Tutula, Cluj-Napoca;
Liliana Oprescu, Sibiu;
Dr. Adrian Deheleanu, Timişoara

– Premiul pentru partenerii care au sprijinit organizarea manifestărilor cultural-științifice din cele trei județe:

Col. (r) dr. Dan Prisăcaru, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” Iaşi;
Prof. Vilică Munteanu şi Mihaela Chelaru, Asociaţia Arhiviştilor Bacău;
Ing. Gheorghe Bejan şi dr. Anton Coşa, Asociaţia Romano-Catolicilor din Moldova „Dumitru Mărtinaş”;

– Premiul pentru publiciștii care au relatat cu obiectivitate și consecvență problematica specifică a dăinuirii românești în cele trei județe și a conviețuirii interetnice româno-maghiare din zonă:

Scriitorul Ioan Barbu – revista „Rotonda valahă”, Râmnicu Vâlcea;
Prof. univ. dr. Mircea Popa – revista „ASTRA clujeană”, Cluj-Napoca;
Irina Airinei Vasile – Agenţia de ştiri Anima Fori News, București;
Daniela Ciută – publicația „Buletin de Carei”, Carei, jud. Satu Mare

– Premiul pentru conducători ai unor asociații culturale și civice care s-au implicat în îmbunătățirea vieții comunitare românești din cele trei județe și au participat la manifestările culturale românești din zonă:

Prof. Ronică Leonte – Centrul Cultural Tupilați, jud. Neamț,
Prof. Cezar Neacșu – Ansamblul Folcloric „Colinda”, satul Mățău, comuna Mioarele, jud. Argeș;
Constantin Toma, primarul orașului Dărmănești, instituție care tutelează „Ceata Mare a urșilor din Dărmănești”.

III. Dezbateri, propuneri, adoptarea Rezoluţiei

M.D.C.

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.