SOLIDARI CU STATUL ISRAEL/ Un interviu cu domnul Maximilian Marco Katz

Ambasadorul Israelului în România, DAVID SARANGA, a spus, în deschiderea manifestării de sprijin pentru Israel:

„Este un semn de solidaritate adevărată. Eu sunt aici, dar nu sunt singur: sunt aici împreună cu 9 milioane de israelieni care vor să vă mulțumească pentru că sunteți alături de noi, dintre care 400.000 sunt evrei de origine română, iar mulți dintre ei au pașaport românesc. Sunt români, iar noi când suntem aici, ne gândim la lumea care stă în Israel și trebuie să știți că lumea apreciază foarte mult faptul că sunteți aici, cu noi.”

Invitatul nostru este MAXIMILIAN MARCO KATZ, președinte MCA România și vicepreședinte al Asociației Sioniste din România, co-organizator, alături de TOVA CHERBIS BEN NUN (președintele Complexului educațional LaudeReut) al mitingului SOLIDARI CU STATUL ISRAEL din data de 15 mai a.c.

În ciuda averselor de ploaie, sute de oameni au participat duminică, în Piața Universității, la această manifestare de susținere a statului Israel, în grelele clipe ale atacurilor Hamasului.

Irina Airinei: Manifestarea din Piața Universității a dovedit căldura cu care românii susțin pacea și viața israelienilor aflați în aceste situații atât de dificile, cum o vedeți, privind retrospectiv?

Maximilian Marco Katz: Mitingul pentru Israel a fost o reușită, dar, din păcate, o reușită la care Federația Comunităților Evreiești din România a refuzat să participe. A fost o reușită pentru că, cu o jumătate de oră înainte de ora 17:00, ora la care a fost programat evenimentul, nu prea era nimeni pe acolo din cauza furtunii, dar, într-o jumătate de oră, s-au adunat peste 250 de oameni care au stat sub ploaie, oameni care au simțit că trebuie să vină. Și eu și Tova ne-am bucurat. Am apelat la JCC. Am trimis invitație oficială și deputatului Silviu Vexler. Am trimis invitații și lui Jose Iacobescu și lui Edi Kupferberg și întregului comitet al FCER și lui Paul Schwartz. Adrian Gueron, directorul JCC București, mi-a spus foarte clar că, instituțional, are nevoie de aprobarea lui Silviu Vexler. Și atunci Adi Gueron a venit el, ca persoană fizică. JCC nu a distribuit nimic pe pagina de Facebook, evenimentul în sine nu a apărut nici pe pagina FCER, pe nici o pagină a comunității. Au boicotat evenimentul cât au putut de mult. Remarcabilă a fost prezența Rabinului Șef Rafael Schaffer care a rostit o rugăciune alături de Rabinul Naftali Deutsch de la Chabad.

Irina Airinei: Păreți abătut, au mai fost și alte sincope?

Maximilian Marco Katz: La un moment dat cineva mi-a dat un telefon și mi-a spus: noi vrem să venim la acest eveniment dar vă rog să îmi spuneți dacă aveți autorizație sau nu. Și am răspuns: de ce puneți întrebarea asta? Bineînțeles că avem pentru că am publicat anunțul, în mod oficial, peste tot. Și atunci persoana a adăugat: am primit de la FCER un telefon de la cineva care ne-a spus că nu aveți nici o autorizație și să nu ne apropiem…

Irina Airinei: Și…ce ați făcut atunci?

Maximilian Marco Katz: Am sunat la FCER și am întrebat despre acest zvon, spunând că evenimentul e autorizat de Primăria Sectorului 3 și de Primăria Capitalei… Cu trei zile înainte de eveniment, Tova mi-a povestit că va veni Maia Morgenstern care a fost foarte bucuroasă să participe și, nu numai că va veni, dar că vrea să modereze evenimentul. Și am spus „Fantastic!”. Dar Maia Morgenstern și-a anulat participarea, pur și simplu de pe o zi pe alta, cu o zi înainte de eveniment. S-au făcut apeluri să fie prezentă dacă nu vrea să modereze dar apelurile au rămas fără nici un fel de răspuns. Mie mi-a lăsat un gust teribil de amar, un om cu demnitate nu cred că ar fi reacționat în felul acesta…în momentul în care ți-ai asumat o astfel de responsabilitate la un eveniment public, unicul eveniment public de acest gen, într-un moment critic pentru Israel.

Irina Airinei: Care a fost reacția FCER la eveniment ?

Maximilian Marco Katz: Au organizat un alt eveniment atât de patetic, Silviu Vexler, „reprezentantul” meu în fața societății civile a stat singur în sinagogă cu spatele la Aron HaKodesh în fața unui ecran și a derulat un eveniment public la care au participat trei – patru persoane numai ca să bifeze că a făcut ceva, cu câteva ore înaintea încetării focului. Nu a răspuns invitației noastre. Nu a transmis nici măcar un cuvânt, iar cineva din conducerea FCER a spus: eu nu vin pentru că nu cred în astfel de manifestații de sprijin …Cum e posibil, tu care, mai tot timpul, invoci statul Israel și care ești respectat tocmai datorită acestui stat și care te pretinzi a fi mare prieten al statului Israel, să ai o astfel de atitudine față de un eveniment de sprijin pentru statul Israel la care au participat și ambasadorul și politicieni și oameni de cultură și oameni de afaceri și toți oamenii care au venit să stea în ploaie…iar domnul Silviu Vexler care este și președinte al Grupului de prietenie cu Israelul, să nu trimită măcar un cuvânt…Este trist să vezi cum, din cauza orgoliilor unor „lideri”, o întreagă comunitate a pierdut ocazia de a-și exprima, în mod public, sprijinul pentru statul care, prin existența lui, conferă celor 2000 de evrei care mai trăiesc în România, cel puțin un confort spiritual și moral.

Irina Airinei: Vă mulțumim pentru prezența dumneavoastră la afnews.ro. Un gând de pace și iubire de oameni către Țara Sfântă!

4 comentarii

  • SERENA ADLER, participantă la miting: „Trebuie verticalitate pentru a spune aceste adevăruri! Nu aș fi crezut că lucrurile pot ajunge aici. Oamenii trebuie sa fie împreună, mai ales în vremuri grele. Noi nu avem voie sa uitam lecțiile istoriei, Holocaustul. Avem nevoie de unitate și nu de dezbinare. Triste vremuri, triste adevăruri. Ați vorbit cu sufletul și de aceea sunteți în sufletul nostru.”

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.