Dragoș Nelersa: Cu HUMANS.AI totul devine posibil

Bitcoin, blockchain, criptomonede, web3, AI, adică inteligență artificială, auzim tot mai des vorbindu-se despre această tehnologie a viitorului care, de fapt, este deja prezentă în viața noastră. Se spune că, așa cum Internetul și computerul au deschis lumea digitală, tehnologia blockchain va revoluționa modul în care omul interacționează cu această lume digitală.

Deocamdată, cercetarea este la început. Bitcoinul și tehnologia din spatele lui nu este încă înțeleasă de omul de rând. Doar câțiva pionieri, adevărate minți luminate, au văzut potențialul acestei noi descoperiri și au început să-și dezvolte propria tehnologie și să pună bazele unui nou tip de inteligență artificială care cu siguranță va guverna viitorul omenirii.

Realitate sau doar muzica viitorului?

Hai să ne închipuim că în viitor mașina noastră electrică își va plăti singură nota la stația de încărcare sau că frigiderul va comanda singur lapte atunci când acesta se termină sau doctorul tău va afla înaintea ta dacă ceva nu funcționează bine în corpul tău. Toate acestea par subiecte pentru filme științifico-fantastice dar, de fapt, sunt posibile datorită Inteligenței Artificiale care deja inspiră specialiști din aproape toate domeniile. Experţii sunt de părere că în următorii ani inteligența artificială va fi folosită nu numai de marile concerne, ci şi de omul de rând. Tehnologia blockchain generează deja profituri unor firme active în sectoarele medical, automobilistic, financiar, transporturi sau logistică.

Revoluția Blockchain

Așa cum Bill Gates a revoluționat computerele, așa cum Steve Jobs a schimbat interacțiunea omului cu telefonul, au apărut astăzi nume noi, deocamdată insuficient cunoscute pe plan mondial, dar care își au deja locul asigurat în cărțile de istorie ale omenirii.

Nume ca Vitalik Buterin, Jed McCaleb, Beniamin Mincu sau Brian Behlendorf sunt noii Dumnezei ai Inteligenței Artificiale. Pentru majoritatea dintre noi, acestea sunt persoane total necunoscute care, cândva, vom afla că ne-au schimbat viitorul. Remarcăm printre aceștia și un român și el nu este singurul. Celebrele Silicon Valley sau zona IT din Dubai sunt pline de români care au cucerit lumea computerelor prin sclipirea minții lor.

România, incubator de tehnologie

Astăzi, geniul românesc nu mai este nevoit să cutreiere planeta pentru găsirea unui hub de tehnologie în care să-și dezvolte ideile, ci o poate face direct din inima Carpaților, de pe pământul strămoșesc.

Dacă ne uităm la România anului 2021, vom remarca o serie de startup-uri, societăți noi, pline de idei inovatoare, gata să-și ia zborul în lumea largă.

Una dintre el este Humans, o companie din România care dorește să revoluționeze inteligența artificială. Ideea fondatorului acestui startup, Sabin Dima, este că se poate combina puterea tehnologiei blockchain cu posibilitățile nelimitate ale inteligenței artificiale, rezultând un instrument ce va transforma orice om într-un veritabil creator. Este o idee inovatoare pentru că niciodată până acum nu am avut capacitatea de a interacționa ca „ființe digitale” iar accesul la adevărata putere a Inteligenței Artificiale îl aveau numai un cerc restrâns de persoane.

Humans folosește un concept numit „synthetic media” un termen folosit pentru producerea, manipularea și modificarea artificială a datelor și mediilor prin utilizarea algoritmilor de inteligență artificială. Primele produse sunt deja în teste; compania a dezvăluit deja că a reușit crearea vocii, a imaginii și a gesturilor unor persoane, fără a mai fi necesară prezența lor fizică.

Roboți vs oameni

Tehnologia merge atât de departe, încât ne putem gândi că a venit momentul în care roboții vor deveni oameni și ne vor înlocui. Din fericire, nu este așa iar Humans a avut grijă de asta, lansând conceptul numit „Proof-of-Human”, care validează prezența unei persoane în spatele fiecărei decizii a Inteligenței Artificiale folosind, bineînțeles, tehnologia blockchain fără de care nu s-ar putea ajunge la astfel de rezultate spectaculoase.

Ideile tânărului Sabin Dima au entuziasmat lumea iar investitorii s-au grăbit să-l finanțeze pentru că au simțit mirosul succesului. Vestea s-a răspândit în toată lumea și tânăra companie a reușit să adune finanțări în valoare de 9 milioane de dolari prin vânzarea privată de criptomonedă. Printre investitorii principali se numără antreprenorul activ în zona de blockchain Răzvan Munteanu, Elrond Research dar și investitori israelieni care au apreciat imediat potențialul enorm al celor de la Humans.

La data de 6 decembrie Humas își va lansa și propria cryptomonedă care nu este altceva decât o… inimă. Heart va fi cryptomoneda care va da viață întreg ecosistemului construit de cei de la Humans în a căror viziune Inteligența Artificială va avea o inimă. Veți percepe bătăi reale ale inimii pe blockchain păstrând Inteligența Artificială în control. Niciodată până acum nu am avut capacitatea de a ne transforma în ființe digitale sau de ne combina cu puterea Inteligenței Artificiale. Acum o vom putea face.

„Cu HUMANS orice este posibil”, așa sună sloganul acestor exploratori digitali care ne aduc speranța unei lumi mai bune.

Este un succes cu semnătură românească care ne va aduce tehnologie ce depășește barierele imaginației și va pune bazele Inteligenței Artificiale a viitorului.

https://humans.ai/

„Gazeta Romanească” – Israel 2021

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.