Mihai KOPECKY: În focul prezentului, „Călătorii identitare. Românii megieși” de dr. Mihai Nicolae

Asociația Culturală PRO BASARABIA ȘI BUCOVINA a găzduit miercuri 26 ianuarie 2022, la sediul central din București, o masă rotundă cu prilejul lansării volumului dr. Mihai Nicolae ,,CĂLĂTORII IDENTITARE. ROMÂNII MEGIEȘI (vol. I)”, apărut la Editura UNIVERSUL ACADEMIC, eveniment la care au participat o serie de personalități ale vieții culturale bucureștene, istorici dar și câțiva reprezentanți ai românilor ,,din afară”.

Încă de la prima lectură, anterioară lansării, am remarcat abordarea metodologică a cărții – în cele șase părți componente și distincte -, care se referă la câteva dintre cele mai importante teritorii istorice, Herța, Transnistria, zona Bugului de Est, sudul Basarabiei, nord-vestul Bulgariei, Banatul sârbesc și Voievodina, acolo unde mai sunt mari comunități românești. Aceast aspect metodologic dă lucrării un profund caracter științific, prin rigurozitatea abordării, în ordine cronologică și geografică, probleme legate de unele repere istorice referitoare la populație, localități, limba română și educația din fiecare zonă în parte.

Privită și din alt unghi de vedere, poate fi considerată și ca o tendință de analiză geopolitică, recomandată, tocmai, de un trecut istoric controversat și un prezent geopolitic efervescent.
În prima parte a cărții autorul se preocupă de relația instituțională a Statului Român cu românii noștri de pretutindeni, domnul Mihai Nicolae vorbind și despre ceea ce se numește ,,Departamentul pentru Românii de Pretutindeni” în diversele sale formule de subordonare – față de Ministerul Afacerilor Externe, de Cancelaria primului ministru sau de Secretariatul General al Guvernului -, prin care se demonstrează că nu există o concepție foarte clară față de ce vrem să facem cu această identitate românească, cu românii din afara țării.

Ne aflăm într-o perioadă în care contextul politic și geopolitic este marcat de creșterea intoleranței, de radicalizarea pozițiilor exprimate oficial sau prin mass-media, de bipolarizarea a atitudinilor. Insecuritatea, nesiguranța și neîncrederea dirijează tot mai mulți etnici români către refugiu sau emigrație (băjenie), sau către opțiunea alegerii unor valori morale care să le asigure o minimă protecție într-un viitor din ce în ce mai tulbure și plin de incertitudini.

Sunt momentele care generează o parte din sursele conflictelor militare. Acest fapt a devenit o chestiune extrem de problematică, cu cât, în aceste zile conflictul ruso-ucrainean tinde să se extindă spre centrul Europei, toți românii aflați dincolo de frontierele României având nevoie să știe care sunt cauzele istorice ale conflictului și ce s-ar putea întâmpla cu națiunea română în perspectiva efectivă a unui război care ar complica, astfel, situația românilor din regiune, care, în mod paradoxal, reprezintă grosul actualilor refugiați.
Or, în acest context, această carte ne-ar putea oferi o serie de informații extrem de utile.

Principalele puncte tari pe care acest volum le dezvăluie cititorilor – și, mai ales specialiștilor în istorie sau analiză geopolitică -, sunt: reunirea în premieră a unui mare număr de aspecte de actualitate privind viața și perspectivele românilor din proximitatea României precum și o viziune unitară asupra contactelor directe avute cu reprezentanți marcanți ai acestor comunități istorice românești.

Autorul, dr. Mihai Nicolae face și o amplă referire și la elementele de cultura tradițională specifice fiecărei regiuni în parte, care au un bogat filon de civilizație românească – în melanj cu tradițiile locurilor – supusă, însă, influențelor din teritoriile respective. Aceste aspecte sunt analizate [și] prin prisma asociațiilor care au la bază solide legături de prietenie cu românii din țară, sau de natură spirituală și culturală cu asociații identice din țara mamă, capitolul final al acestei lucrări abordând, inevitabil, și situația bisericii ortodoxe, rolul pe care îl are Biserica asupra fiecărei comunități românești din fiecare ținut în parte.

Este demnă de remarcat viziunea optimistă a autorului, bazată pe încrederea că această problematică va cunoaște un curs pozitiv, bazat pe o cunoaștere multidisciplinară (istorică, etnologică, lingvistică, juridică sau geopolitică), de un înalt profesionalism, precum și printr-o diplomație abilă, prin care dificultățile cu care se confruntă aceste comunități pot fi surmontate.
Este o carte necesară deoarece, în contextul actual care poate duce într-un final la situația de a vorbi despre anumite teritorii și comunități românești la timpul trecut, ar fi foarte important dacă acest prim volum ar putea fi difuzat și în mediul virtual, într-o ediție digitală, mult mai accesibilă în special pentru tânăra generație și nu numai.
Cartea D-lui Mihai Nicolae devine o carte extrem de prețioasă și necesară, datorită modului inedit prin care abordează problematica ,,românilor megieși” – o sintagmă care poate produce oarecari nedumeriri -, cititorii găsind foarte multe informații de natură istorică dar și aspecte actuale legate de un prezent pe care dânsul l-a cunoscut străbătând aceste regiuni istorice, lucru extrem de important pentru că realizează o împletire armonioasă a informațiilor de natură istorică – foarte valoroase și bine reprezentate în carte – cu experiențele personale ale autorului, care, practic, îl ajută pe cititor să înțeleagă mai bine situația comunităților românești din afara frontierelor Statului Român.

Tot respectul și admirația noastră pentru stăruință autorului, de a face cunoscută viață, în toată complexitatea ei, trăită de românii din afara graniței. Acest demers nu va fi singular dacă va exista și o implicare, măcar simbolică, a autorităților din țările vecine – cu importante comunități românești -, dar implicit și a celor din țară noastră, care ar trebui să fie mult mai atente și proactive față de dificultățile cu care se confruntă ,,românii megieși”.

Mihai Kopecky

4 martie 2022

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.