ZIUA FEMEII – Ediția a III-a la Casa Artelor „Dinu Lipatti” a fost sărbătorită printr-un recital extraordinar de lieduri românești pe versuri de Mihai Eminescu.
Conceptul și regia au aparținut Directorului fondator al Casei Artelor „Dinu Lipatti” Alice Barb. Invitatele serii muzicale au fost Oana Berbec și pianista Verona Maier. Soprana Oana Berbec a interpretat cu grație și căldură lieduri de George Stephanescu, Nicolae Bretan, Arkady Luxemburg, Doru Popovici, Gh. Dima, Anatol Vieru, Guilelm Sorban, Diamandi Gheciu, Carmen Petra Basacopol, Nicolae Bretan și Tudor Ciortea.
Soprana Oana Berbec: „Pe lângă plopii fără soț” , muzica Guilelm Șorban, versuri Mihai Eminescu
Născută la București, Oana Berbec a absolvit cursurile de canto ale Universității Naționale de Muzică din București la clasa prof. dr. Silvia Voinea. A urmat cursuri de măiestrie susținute de Ileana Cotrubaș (Opera Națională București) și Marina Krilovici (Kefalonia Music Festival, Grecia), precum și pe cele susținute de soprana Donna Woodward (Musica Viva Musikferien, Germania) și de maestra Larisa Gergieva.
În anul 2004 a obținut premiul al III-lea la Concursul European de Muzică „Antonino Miserendino” din Palermo, Italia. Debutul la Opera Națională București a venit în anul 2014 cu opera „Hänsel și Gretel” de E. Humperdinck. A susținut numeroase turnee atât în țară cât și în străinătate în orașe ca Berlin, Amsterdam, Barcelona, Roma, Sofia ș.a.
Foarte pasionată de arta interpretativă, a abordat și alte genuri muzicale și dramatice precum musicalul (Teatrul Metropolis, București), teatrul (Commedia dell’arte în cadrul Curții Comedianților) și pantomimă (Compania Passe-partout Dan Puric, Teatrul de pe Lipscani). Nici de lumea dansului sau a filmului nu a rămas străină, participând la cursuri de balet și step, fiind de asemenea protagonistă în trei scurt metraje “Doctor Who – How to stop a Timelord”, “Inspector Plustard and the Fallen Groom” și “Some are Silent“.
Pe lângă studiul vocal, practica din cadrul grupului de muzică veche și tradițională Truverii, a apropiat-o de studiul diverselor instrumente de percuție, precum și de cel al cisterului. Abordează un vast repertoriu de genuri și stiluri muzicale, de la muzică veche și renascentistă, la opera, musical și muzică contemporană.
Marea oportunitate de a colabora cu maestrul Gigi Căciuleanu a venit în anul 2017, la Opera Națională București în cadrul creației maestrului Căciuleanu – “TragiComedy“ pe muzica lui Rodion Șcedrin, spectacol care i-a deschis o nouă perspectivă în arta complexă a exprimării artistice.
În partea a doua a acestei seri dăruite nouă de inimoasa promotoare culturală Alice Barb și de micul buchet de doamne muzicolog de la Casa Lipatti, s-au desfășurat conferința „Casablanca — 80 de ani” prezentată de Irina Margareta Nistor și proiecția Filmului CASABLANCA – în regia lui Michael Curtiz: în rolurile principale- Humphrey Bogart, Ingrid Bergman și Paul Henreid.
(Irina Airinei)
Adaugă un comentariu