Vineri, 23 septembrie 2022, la ora 16, la Sala de lectură a Bibliotecii Facultății de Litere a Universității din București s-a desfășurat conferința „Societatea de Cultură Macedo-Română și românii din sudul Dunării”. Situația comunităților românești de peste Dunăre a fost prezentată de următorii invitați:
Pano Bakali, președintele Fundației Nicolae Iorga din Saranda, Albania,
Prof. Andon Kristo din Elbasan, Albania
Ivo Gheorghiev, președintele Uniunii Etnicilor Români din Bulgaria – AVE: „Noi în Balcani suntem ACASĂ la noi: fie în Bulgaria, fie în Serbia, fie în Macedonia, fie în Grecia, fie în Albania.(…) Să nu ne uităm eroii, să nu-l uităm pe Pitu Guli, pe Apostol Mărgărit! Balcanii sunt ai noștri și vor fi ai noștri până noi suntem pe pământ.”
Zavișa Jurj, președintele Asociației Ariadnae Filum din Bor, Serbia care a spus, printre altele: „După 200 de ani de asimilare forțată, e un mare miracol că încă existăm, că încă vorbim românește. Asta se datorează în mare parte părintelui Boian Alexandrovici și Bisericii Ortodoxe Române care s-a implicat activ.” Vorbitorul a mai relevat sprijinul unor politicieni români datorită cărora funcționează încă niște școli românești în Timoc.
Andrei Jurj a interpretat vocal și instrumental (la fluier) două piese din floclorul românilor timoceni.
Consilierul parlamentar Eugen Popescu a dat citire mesajului președintelui Comisiei pentru românii de pretutindeni, senatorul Claudiu-Richard Târziu care a adresat președintelui Societății de Cultură Macedo-Română, profesorul universitar doctor Nicolae Saramandu, sincere felicitări și urări de succes în nobila activitate pe care o desfășoară în beneficiul fraților români din sudul Dunării – meglenoromâni și aromâni – aflați în dificultate culturală și identitară. Senatorul Târziu a reiterat susținerea pe care Comisia pentru românii de pretutindeni o asigură în efortul Societății pentru sprijinirea românilor din Balcani.
Prof.univ.dr. Nicolae Saramandu, președintele SCMR, a adresat un cuvânt de salut cu prilejul împlinirii a 143 de ani de la fondarea SCMR.
Dr. Emil Țîrcomnicu, secretarul SCMR, a prezentat un scurt istoric al asociației și s-a referit la comunitățile reprezentate la conferință.
Prof.univ.dr. Adina Berciu Drăghițescu a prezentat un splendid volum de documente recent apărut:„Românii din Peninsula Balcanică în documente din arhiva diplomatica a MAE (1921 1972)”,editori dr Adina Berciu Draghicescu, dr. Florin Stan, Dan Talos, Editura ICR. Sponsor, dl Primvicepresedinte SCMR, Niculae Dusu, președinte CELCO, Documente inedite și Abumul macedo-român în ediție anastatică.
Între altele, a fost menționată și situația actuală a Institutului Cultural Român din Saranda, Albania, înființat de Nicolae Iorga și câștigat în instanță de statul român, dar încă neintabulat, făcându-se apel la autoritățile statului român pentru a-l repune în funcțiune, ca un drept al României și în favoarea culturii române.
Prof.univ.dr. Manuela Nevaci a vorbit despre cercetările recente la aromânii și meglenoromânii din Grecia.Conf.univ.dr. Cătălin D. Constantin a prezenta câteva aspecte despre activitatea fraților Manakia și preocupările de a descoperi prin fotografie aspecte din viața aromânilor.
Dr. Emanuil Ineoan a vorbit despre fenomenul asimilaționist în Balcanii secolelor XIX-XX, cu privire la aromâni.
(Foto și text Irina Airinei)
Adaugă un comentariu