Academia Română acordă „Distincţia Culturală”arhivistului și sociologului Ioan Lăcătuşu și teologului și muzeografului Erich-Mihail Broanăr

Miercuri, 7 decembrie 2022, a avut loc ședința solemnă a Academiei Române în care au fost decernate premiile pentru cele mai valoroase creații științifice și artistice realizate în anul 2020. Evenimentul s-a desfășurat în Aula Academiei Române, începând cu ora 10, în prezența membrilor Adunării Generale.

În cadrul evenimentului, Academia Română a acordat o serie de cinci distincţii speciale, diplomele „Meritul Academic” şi „Distincţia Culturală”.

Diploma „Meritul Academic” a fost acordată istoricului Narcis Dorin Ion, pentru excepţionala sa dăruire în domeniul muzeologiei şi istoriografiei.

Diploma „Distincţia Culturală” a fost înmânată publicistei Mădălina Corina Diaconu, pentru realizarea rubricii radio „Poveştile Academiei”; artistului plastic basarabean Tudor Stavilă, cu prilejul împlinirii a 70 de ani; arhivistului și sociologului Ioan Lăcătuşu, pentru valorificarea patrimoniului cultural al românilor din Arcul Carpatic;

teologului și muzeografului Erich-Mihail Broanăr, pentru valorificarea patrimoniului cultural al românilor din Arcul Carpatic.

Primul act de recunoaștere de către Academia Română a activității de cercetare a istoriei și culturii românilor din sud-estul Transilvaniei, desfășurate de Centrul European de Studii Covasna-Harghita, a fost hotărârea Prezidiului Academiei Române, din anul 2018, prin care Prezidiul Academiei Române a aprobat, în unanimitate, acordarea egidei Academiei Române Centrului European de Studii Covasna-Harghita (CESCH), „fără implicații financiare” și în coordonarea Institutului de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Şincai” din Târgu Mureş.

Această nouă răsplată morală vine să onoreze activitatea rodnică și performantă desfășurată de Centrul European de Studii Covasna-Harghita (CESCH) și Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” (CSDMNC) din Sfântu Gheorghe, din subordinea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, pentru păstrarea patrimoniului cultural-documentar referitor la istoria, cultura și spiritualitatea românilor din Arcul Carpatic și valorificarea expozițională și editorială a acestuia prin introducerea în circuitul public a unor volume de referință pentru cunoașterea realităților complexe din sud-estul Transilvaniei în istorie și contemporaneitate.

Datorită activității desfășurate în decursul ultimului sfert de veac de către cercetătorii celor două instituții și partenerii acestora, s-a reușit constituirea unui bogat fond de carte rară și veche bisericească, de icoane și alte odoare bisericești, o arhivă valoroasă care cuprinde documente din secolele XVII-XXI referitoare la românitatea din zonă, cu suișurile și coborâșurile sale, cu performanțele deosebite realizate, cu principalele repere ale conviețuirii interetnice și cu pierderile irecuperabile.

Cele două instituții, cu resurse umane și financiare reduse, beneficiind de o superbă solidaritate a specialiștilor din țară, au redat istoriei locale, regionale și naționale principalele contribuții ale românilor din această parte de țară la formarea patrimoniului național și cultural românesc, acoperind astfel un gol existent în istoriografia românească.

Dintre proiectele realizate în ultimii ani, cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, al Secretariatului General al Guvernului, al Consiliului Județean Covasna și Consiliului Local Sfântu Gheorghe, al unor generoși sponsori și binefăcători, menționăm: „Promovarea identității spirituale românești prin restaurarea și conservarea patrimoniului ecleziastic ortodox”, „Promovarea identității culturale românești din sud-estul Transilvaniei prin lucrări reprezentative”, „Recuperarea și punerea în circuitul public a documentelor referitoare la istoria, cultura și spiritualitatea românilor din județele Covasna și Harghita”, „Promovarea Limbii Române în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş prin Susţinerea Presei Scrise și On-line Româneşti din Regiune”, înființarea bibliotecii virtuale „Eurocarpatica” (http://eurocarpatica.ro/), realizarea filmului documentar Comunități românești din județul Covasna și organizarea cu regularitate a manifestărilor cultural-științifice.

Cei doi cercetători au mai participat la manifestările organizate de către Academia Română, din care amintim: Sesiunile festive dedicate sărbătoririi Zilei Naționale a României din anii 2016 și 2017, în cadrul cărora a fost prezentată starea comunității românești din județele Covasna și Harghita la 100 de ani de la Marea Unire și volumul Repere identitare românești din județele Covasna și Harghita (volum propus pentru a primi Premiul Academiei Române încă din anul 2016).

Conducerea CESCH mulțumește prezidiului Academiei Române pentru distincția acordată colegilor Ioan Lăcătușu și Erich Mihail Broanăr și își reînnoiește solicitarea de sporire a implicării Academiei Române și a institutelor sale în activitatea cultural-științifică din județele Covasna și Harghita.

Biroul de Presă al CESCH

 

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.