Uniunea Artiștilor Plastici anunță vernisajele lunii iulie în România

În perioada 4 – 8 iulie au loc mai multe avenimente în lumea artelor vizuale, pe care Uniunea Artiștilor Plastici din România vi le propune:
Marți 4 iulie, Elite Art Gallery din București (Piața Națiunile Unite 3-5) organizează de la ora 18, vernisajul expoziției de pictură comparată ”Tema”, cu lucrări semnate de Cristian Dițoiu și Horea Paștina. Lucrările oferă repere de citire ale naturii prin semne și forme ce-și creionează discursul de interpretare prin metode distincte. Creațiile vor fi în atenția publicului până pe 31 iulie.

Galeria Art-Hoc din Timișoara (Piața Unirii, nr.6), de la ora 19, va fi gazda vernisajului expoziției de pictură și desen în care protagoniști vor fi Matyas Laszlo și Valeriu Sepi. Lucrările se vor afla pe simeze până pe 3 august.

Miercuri 5 iulie, la Galeria „Arta1” din Craiova (Calea Unirii 16) va fi deschisă expoziția „LICENȚĂ” promoția 2023, prilej cu care vor expune absolvenții programelor de studii licență: Arte Plastice (Pictură și Sculptură) și Artă Sacră (Restaurare icoană și Restaurare pictură murală) din cadrul Universității din Craiova. Expoziția este deschisă publicului până pe 14 Iulie 2023.

Două evenimente vor avea loc joi 6 iulie:
Se deschide expoziția “Dinamică vizuală”, în cadrul căreia, până pe 28 august vor expune 53 de artiști. Manifestarea va fi găzduită de Foaierul Cinematografului Independența din Târgoviște (Str. Independenței nr. 2). Vernisajul este programat la ora 17. Curatori: Marius Barb – Barbone și Mircea Mureșan.

La Galeria de Artă Ploiești (Piața Victoriei, nr.4) va putea fi vizitată până pe 19 iulie, Expoziția de pictură „Osmoze picturale”, a artistei POPA Barbara-Brigita, artistă care de-a lungul timpului a explorat o gamă largă de tehnici și stiluri, evoluând și experimentând într-o manieră continuă pentru a-și rafina talentele artistice. De-a lungul anilor a reușit să creeze sute de lucrări, iar 50 dintre acestea vor fi prezentate în cadrul evenimentului.

Tot două evenimente sunt propuse și pentru vineri 7 iulie:
La Galeria de Artă ART NOUVEAU, Palatul Culturii din Târgu Mureș (Strada George Enescu), la ora 16, se deschide Expoziția retrospectivă de pictură Constantin Calafateanu. Constantin Calafateanu, pictor și literat român, s-a născut la Tulcea, pe 23 mai 1911. A absolvit Facultatea de Litere din Lyon – Franța (1928-1929), Facultatea de Litere de la Sorbona şi Academia Julian – Paris (1929-1931). A obținut o licență în litere și filosofie la Universitatea din București (1932). A fost membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, membru al Uniunii Artiştilor Plastici Francezi, membru al Maison d’Artists din Paris. Cu ocazia vernisajului va fi lansat și volumul de memorii al artistului, intitulat „Constantin Calafateanu – Însemnările unui pictor regăsit”, volum îngrijit de criticul și istoricul de artă Luiza Barcan, cea care este și curatoarea expoziției.

La Galeria „Ion Frunzetti” din Bacău (str. Nicolae Bălcescu, nr.12), va fi vernisată la ora 17, Expoziția ”Vise în culoare”. Protagonistă – Tamara Antal. Lucrările se vor afla pe simeze până pe 30 iulie.

Sâmbătă 8 iulie, Primăria Ocnele Mari, prin Casa de Cultură ”Mircea Demetriade” și Salrom, organizează o nouă ediție a impresionantului eveniment evocator “Memorialul Ocnele Mari – Vasile Militaru”. Proiectul, devenit tradițional, se constituie într-un omagiu adus martirilor care și-au găsit sfârșitul într-unul dintre cele mai dure centre de detenţie, unde condiţiile insuportabile contribuiau decisiv la distrugerea psihică şi fizică a omului. La Ocnele Mari au fost exterminate figuri însemnate ale intelectualităţii româneşti şi oameni simpli, legaţi de idealul luptei anticomuniste. În cadrul evenimentului, în Salina de la Ocnele Mari, va fi prezentată o expoziție lucrări semnate de Ervant Nicogosian, un mare pictor născut la Odesa, care a trecut timp de șapte ani prin Gulagul rusesc, pentru ca apoi să se stabilească în România, unde a devenit unul dintre creatorii foarte importanți ai țării nostre. Memorialul de la Ocnele Mari, va fi urmat la ora 17, la Râmnicu Vâlcea, de un alt eveniment emotionant: dezvelirea plăcii de ideintificare a Mozaicului “Bătălia de la Posada”, operă de artă plasată pe fațada Serviciului Județean Vâlcea al Arhivelor Naționale și semnată de artistul Ervant Nicogosian.

Tot pe 8 iulie, dar la ora 18, va fi lansat, la Muzeul de Istorie Dâmbovița (Calea Domnească 187), primul volum (1944-1976) al Albumului-Jurnal al pictorului Marin Petre Constantin, prefațat de Alexandru Măciucă. Cu acest prilej va fi inaugurată și o expoziție retrospectivă a artistului. Pe parcursul celor 256 de pagini ale albumului, au fost reproduse 126 de studii de culoare, 80 de desene, fotografii, pagini de manuscris și note explicative care întregesc și completează textul confesiv.

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.