Protestatarii au urmărit fiecare mișcare a premierului Benjamin Netanyahu în timpul vizitei sale de o săptămână în Statele Unite, strigând „democrație”. Ei au încercat să-l încurce pe primul ministru la fiecare pas, dar nu au putut încurca scopul principal al călătoriei și acesta a fost punerea bazelor pentru realizarea unui acord istoric de normalizare între Israel și Arabia Saudită.
Au existat atât de multe discuții pe această temă, încât a devenit evident că aveau loc negocieri. Întâlnirea de o oră a premierului cu președintele Joe Biden la New York, s-a concentrat în cea mai mare parte pe acordul cu Arabia Saudită și ar putea fi primul mare pas în direcția normalizării.
Cu ce este diferit acest acord de oricare altul în care s-a angajat Israelul? SUA au ajutat Israelul să normalizeze șase acorduri regionale existente: cu Egipt, Iordania, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Maroc și Sudan. Toate aceste șase acorduri au ajuns la bun sfârșit cu sprijinul SUA dar, în același timp, Israelul a fost punctul central al fiecărui acord bilateral. De data aceasta, în cazul Arabiei Saudite, Israelul este spectatorul unui acord pe care Washingtonul vrea să-l încheie cu Riadul, care implică și un pact de securitate dintre SUA și Arabia Saudită. Cu alte cuvinte, de data aceasta, Netanyahu și Biden au nevoie unul de celălalt pentru a reuși încheierea unui acord reciproc avantajos.
Arabia Saudită a cerut aprobarea SUA pentru programul său nuclear civil, care implică îmbogățirea uraniului și posibilitatea de a achiziționa armament sofisticat din SUA. Americanii, la rândul lor, au cerut Arabiei Saudite să normalizeze relațiile cu Israelul. Printre factorii care îl conduc pe Biden către Riad, se numără nevoia de a menține prețul petrolului scăzut și de a limita influența Chinei în Orientul Mijlociu.
Atunci de ce este Israelul cuprins în acest acord? În cazul în care se ajunge la o înțelegere SUA-Arabia Saudită, Biden ar avea nevoie de sprijinul republican pentru a îndeplini cerința de 67 de voturi în Senat și este puțin probabil ca republicanii să-l ajute fără ca Israelul să primească partea lui.
Dar saudiții, în schimbul normalizării cu Israelul, vor să vadă concesii către palestinieni. Netanyahu, însă, nu are genul de parteneri de coaliție care ar sprijini astfel de măsuri. Așa că premierul ar trebui să-și schimbe partenerii ceea ce este o mișcare puțin probabilă, având în vedere dușmănia dintre el și cele mai mari două partide din opoziție – Yesh Atid, condus de fostul premier Yair Lapid, și Unitatea Națională, condus de fostul ministru al apărării Benny Gantz.
Vineri, la Adunarea Generală a ONU, Netanyahu a fost prea optimist când a vorbit despre modul în care Orientul Mijlociu se află în anul istoric care va marca un acord de normalizare israeliano-saudit.
Deocamdată, Biden va avea nevoie de Netanyahu pentru a-și asigura aprobarea Congresului pentru termenii acordului. Netanyahu, la rândul său, va avea nevoie de Biden, deoarece pârghiile politice americane ar putea oferi liniștea necesară în actualul mandat.
Miercuri, sub greutatea acordului saudit aflat în așteptare, ambii bărbați s-au așezat să discute la New York pentru prima dată în cele nouă luni de la preluarea mandatului de Netanyahu.
Bătăile de tobe ale protestatarilor anti-reformei judiciare au sunat puternic afară dar, în interiorul camerei în care stăteau cei doi conducători, nu se auzeau. Biden și Netanyahu știau că trebuie să intre în istorie cu o înțelegere cu Arabia Saudită. Să sperăm că vor reuși!
Cațavencu avea dreptate, cetățeanul turmentat la fel! Urmează Agamiță Dandanache să hotărască!
Un articol de o alta tinuta , foarte
documentat si cu sperante in viitor!