Astăzi, miercuri 20.11.2023, a încetat din viață, la 97 de ani, una dintre cele mai renumite și îndrăgite cântărețe israeliene, originare din România, inegalabila Dorothea Liviu.
Dorothea a fost o cântăreață de operetă, muzică ușoară și music hall. De asemenea, a înregistrat, printre altele, cântece ebraice compuse de soțul ei, Paul Kosella, și de alți compozitori.
Dorothea Liviu s-a născut într-o familie de evrei din România. A fost cântăreață de revistă și operetă în București de la vârsta de 15 ani, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Apoi a debutat pe scena Teatrului Evreiesc Barașeum din București. Soțul ei Ruben Liviu a fost regizor, critic de teatru și scriitor, iar în 1945 a fost nevoit să fugă de la București la Paris de teamă să nu fie arestat din motive politice. Dorothea i s-a alăturat un an mai târziu și l-a lăsat pe fiul lor Mario Livio (mai târziu un cunoscut astrofizician și scriitor) în grija bunicii sale.
În 1950, cuplul a divorțat și Dorothea a plecat în Israel, unde s-a căsătorit cu muzicianul Paul Kosla (Șmulovici), care emigrase și el din România în același timp. Împreună a avut un fiu, Ilon.
În marea emigrație din România de la începutul anilor 1950, în Israel au venit mulți artiști din domeniul muzicii ușoare. Mulți dintre ei au apărut în fața publicului în cafenelele din Tel Aviv și au cântat în română, italiană și spaniolă, în ritmuri de rumba și samba, pe care oamenii vremii le numeau „muzică de salon”, spre deosebire de cântecele populare israeliene.
Printre ei s-au numărat Ducci Carlo și orchestra lui, Paul Cosela și Herman Cosela și orchestra lor, iar cea mai proeminentă dintre ei a fost Dorothea Liviu. În cartea lor „Unde am fost și ce am făcut”, Amnon Dankner și David Tratkober numesc acest sector cultural israelian „centrul românesc” în care a apărut „minunata cântăreață Dorothea Liviu”. Dorothea Liviu a făcut parte din echipa teatrului de revistă și muzică „Do Re Mi”, sub conducerea lui George Wall și a devenit vedeta lui.
Când Dorothea a împlinit vârsta de 80 de ani, renumita pianistă și organizatoare de spectacole din Israel,
(Liana Herman, cunoscută pianistă)
Liana Herman, prietenă de o viață a artistei, a organizat un spectacol festiv la Tel Aviv, intitulat ,,O viață de artist”.
Conform unui articol semnat de regretatul av. G. Mosari, referitor la acest eveniment: ,,Au adresat cuvinte calde de aprecire și urări doamna dr. Mariana Stoica, ambasadoarea Romaniei in Israel, Sanda Feller, responsabila filialei Tel Aviv a Asociației Originarilor din România (H.O.R.), actorul israelian I. Itzhaki, au participat la sectacol (voluntar) actori cunoscuți de origine română printre care Anabela, Terry, Gabor, Tredy Peer, Zola cu păpușile și mulți alții. Dar încă două nume trebuie să le menționez în mod special: dr. Harry Reininger, compozitor, care a avut în Dorothea Liviu, cântăreața și interpreta principală într-o serie întreagă de spectacole de revistă de mare succes jucate în Israel, și Liane Herman, mult apreciată de public nu doar pentru valoarea ei de pianistă, ci și pentru că e o adevărată sufletistă în organizarea unor manifestări artistice, inclusiv aceea dedicată sărbătoritei Dorothea Liviu”. G. Mosari mai nota în articol: ,,În toți anii de scenă, chiar și atunci când avea 60-70 de ani, Dorothea era permanent tânără. În momentul în care se urca pe scena dispărea mama sau bunica Dorothea și apărea o fetiță care cânta și spunea cuplete cu un talent aparte, toată scena era a ei, iar publicul o aplauda minute în șir. Chiar în spectacolul festiv, la 80 de ani, Dorothea și-a încântat auditorul cu vocea ei plină de tinerețe”.
La împlinirea vârstei de 90 ani, Dorothea fost invitata unui interviu realizat de fiul ei, Mario Liviu.
Cu această ocazie, acesta a declarat: ,,Mama mea a avut o viață foarte plină de evenimente, care a inclus ascunderea de colaboratorii naziști în România în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fuga de regimul comunist după război, traiul în Franța pentru câțiva ani și apoi în Israel, la scurt timp după ce statul a fost fondat. A devenit apoi o cântăreață celebră în operete – musicaluri ale vremii, originare din Austria și Ungaria”.
FIE-I MEMORIA BINECUVÂNTATĂ!
(Mulțumiri, Nando Mario Varga, pentru accept)
Adaugă un comentariu