La 100 de zile de la răpire: de la București, un puternic APEL LA UMANITATE!

MESAJ DE COMPASIUNE ȘI SOLIDARITATE CU VICTIMELE MASACRULUI COMIS DE HAMAS PE 7 OCTOMBRIE

12 ianuarie 2024

Se împlinesc 100 de zile de la masacrul din 7 octombrie când Hamas a ucis și a răpit mulți bărbați, femei și copii din Israel. Ostaticii ținuți captivi de trei luni trăiesc momente de groază. Drama lor și a familiilor lor care speră să îi îmbrățișeze din nou, au fost evocate într-un eveniment special organizat de comunitatea israeliană de la București împreună cu Ambasada Israelului în România și cu Complexul Educațional Laude-Reut și Primăria Capitalei.

Corul Operei Naționale din București dirijat de Daniel Jinga a intonat imnurile României și Israelului. Rabinul NAFTALI DEUTSCH, liderul comunității hasidice Chabad din România a rostit o rugăciune pentru sufletele celor uciși, dar și pentru ostaticii răpiți de Hamas și ținuți în condiții inumane.

TOVA BEN NUN-CHERBIS, președinta Complexului Educațional Laude-Reut a spus: „De 100 de zile, 146 de ostatici trec printr-un coșmar de neimaginat în lumea secolului XXII. Nici nu putea fi conceput înainte de masacrul de pe 7 octombrie. Ceea ce s-a întâmplat în Israel este o tragedie dincolo de cuvinte, pierderile umane sunt copleșitoare: nou-născuți, copilași, mame, fete, familii întregi s-au distrus. Mulți dintre ei nu se știe nici astăzi unde sunt. Au trecut 100 de zile și disperarea lor și a noastră crește. Ne temem că nu îi vom mai revedea pe cei care sunt încă ținuți ostatici, nemâncați, fără medicamente, fără acces la medici și la Crucea Roșie, dormind pe jos, fetele violate și, din informațiile noastre și băieții violați, neavând voie să plângă sau să vorbească între ei. Din mărturii, fetele care plângeau de tristețe, de durere erau pleznite pe obraz, vedeți fețele, uitați-vă la aceste poze. Ce diferență între imaginile dinaintea răpirii și cum arată astăzi aceste fete! Sunt crime împotriva umanității! În 7 octombrie 2023, Hamas întreprinde un atac surpriză pe toate căile, terestru, aerian și maritim. Norocul mare al întregii omenirii este că teroriștii Hamas și-au înregistrat atrocitățile barbare cu camerele foto și telefoanele mobile pentru a-și afișa crimele și a se bucura de ele. Multe dintre aceste camere au fost procurate de la teroriștii neutralizați și acum întreaga lume poate vedea sălbăticia inimaginabilă a Hamas. Crimele Hamas împotriva umanității sunt extrem de grave, ele sunt susținute de dovezile colectate și nu ne vom lăsa păcăliți de dezinformarea și de denaturarea mass media a Hamasului. Această adunare este un apel ca ostaticii să fie eliberați acum, astăzi!”

RAMI TEPLITSKY, vice-ambasadorul Israelului în România: „Marcăm 100 de zile de la crime și de la masacrul comis împotriva poporului lui Israel. Marcăm 100 de zile de la abuzurile comise împotriva femeilor de acești monștri. Marcăm 100 de zile de când Israelul simte nevoia să arate întregii lumii de ce sunt capabili teroriștii Hamas. Marcăm 100 de zile de la răpirea a peste 240 de persoane de la casele lor din paturile lor. Marcăm 100 de zile de când 146 de ostatici sunt încă în mâinile Hamas. Putem vedea fotografiile acestor tinere, cât de fericite apăreau înainte și ce le-au făcut acești monștri. Marcăm 100 de zile de când am descoperit că și niște cetățeni româno- israelieni au fost omorâți în captivitate. (…) Israelul este puternic! Noi suntem puternici, dar avem nevoie de buni prieteni ca să fim puternici și România a fost un adevărat bun prieten. De la vizita prim-ministrului până la declarația ambelor Camere ale Parlamentului în sprijinul Israelului, în solidaritate cu Israelul, cu victimele, România și-a arătat încă o dată fața frumoasă Israelului și poporul român și-a arătat solidaritatea cu Israelul. Aș vrea să spun că noi ne amintim de aceste gesturi și vă mulțumim pentru asta.”

NICUȘOR DAN, primarul general al Capitalei: „Eu îmi exprim speranța că, până la urmă, rațiunea, civilizația, umanitatea vor învinge și toți oamenii aceștia vor putea să își continue, după trauma asta imensă, o viață normală.”

ION M. IONIȚĂ, istoric: „Cred că ceea ce s-a întâmplat acum 100 de zile intră în istorie ca una dintre cele mai negre zile ale umanității care pe toți ne face să ne întrebăm care va fi viitorul nostru ca oameni dacă asemenea lucruri se pot petrece în văzul tuturor? Aceste orori de neînțeles și de neimaginat sunt difuzate și cred că nu există ființă umană capabilă să vadă așa ceva fără să rămână cu îngrijorări și cu traume. Trebuie să cunoaștem și să înțelegem aceste momente tragice ale istoriei pentru a nu le repeta, dar nu este suficientă cunoașterea, nu este suficient să păstrăm tăcerea! Cunoașterea nu e suficientă dacă păstrăm tăcerea. Dacă știm ce s-a întâmplat și păstrăm tăcerea, riscăm ca aceste lucruri să se repete. Această întâlnire este o voce care se exprimă ca o speranță. Toți cei care sunt răpiți în acest atac inuman, în acest masacru îngrozitor, păstrează, prin vocea dumneavoastră, speranța vie!”

A consemnat Irina Airinei
Foto: Sergiu Itzkovici

1 comentariu

  • Sunt impresionată și vă mulțumesc vouă și poporului Romăn pentru sincerul suport la ceeace s-a întâmplat Israelului în “în zilele noastre”.🩷💕🌿Nu mi-am închipuit că un nou “Holocaust” va fi “renăscut “ aici.😪

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.