Acad. Mircea Dumitru: „Minți posibile, promisiuni și limite ale inteligenței artificiale“

Fundația Culturală Dalles a Academiei Române invită publicul miercuri, 22 mai 2024, la conferința „Minți posibile, promisiuni și limite ale inteligenței artificiale“, susținută de acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române. Evenimentul va avea loc în spațiul Sălii „Dalles“ din Bd. Nicolae Bălcescu nr. 18, începând cu ora 18.

Conferința va aborda o problemă plasată la intersecția filosofiei minții cu filosofia matematicii, anume chestiunea naturii cunoștințelor și a raționamentului matematic, și va conține o serie de remarci asupra Teoremelor de incompletitudine ale lui Kurt Gödel. Expunerea profesorului Mircea Dumitru pornește de la întrebarea dacă mintea umană este complet algoritmică, iar răspunsul va fi dezvoltat pe fundalul creat de celebrele teoreme de incompletitudine ale lui Gödel. Mai întâi vor fi schițate principalele întrebări și răspunsuri la problema minte-corp în filosofia minții, urmate de o privire de ansamblu, informală, asupra celor două teoreme de incompletitudine ale filosofului și matematicianului Kurt Gödel.

Prof. Mircea Dumitru va prezenta și comenta câteva dintre punctele de vedere susținute de Gödel despre minți și mașini, minte și materie și contrastul dintre mașinile Turing și așa-numitele „minți Gödel“. În procesul acestei examinări se vor contura opiniile foarte surprinzătoare și contrariante ale lui Gödel împotriva computabilismului, neuralismului, fizicalismului, paralelismului psiho-neuronal și chiar împotriva presupozițiilor filosofice care stau la baza mașinilor Turing. Oricât de șocante sunt ideile lui Gödel, în comparație cu concepțiile psihologice și filosofice de astăzi, care stau la baza viziunii computabiliste despre mintea umană, ele merită pe deplin explorate.

Mircea Dumitru este profesor de filosofie (logică) la Universitatea din București din anul 1990 și membru al Academiei Române din 2014. În anul 2020 a fost ales președinte al Secției de filosofie, teologie, psihologie și pedagogie din Academia Română, iar în 2022, vicepreședinte al Academiei. În prezent este și directorul executiv al Comisiei Fulbright România. A fost rectorul Universității din București în perioada 2011-2019, după ce patru ani mai înainte a fost prorector al aceleiași universități și decan al Facultății de filosofie între anii 2001-2009. În perioada iulie 2016 – ianuarie 2017 a fost Ministru al Educației și Cercetării Științifice.

A fost președinte al European Society of Analytic Philosophy (2011-2014), președinte al International Institute of Philosophy (2017-2021) și președinte al Balkan Universities Association (2019-2022). În prezent este membru al Academiei Europaea și președintele Secției de Filosofie, Teologie și Studii Religioase din această academie (începând cu 2022).

Prof. Mircea Dumitru este doctor în filosofie la Tulane University, New Orleans, USA (1998), cu o teză în logica modală și filosofia matematicii. În același an a devenit doctor în filosofie al Universității din București, cu o teză în domeniul filosofiei limbajului. A fost profesor invitat la numeroase universități: Tulsa University (USA), CUNY (USA), NYU (USA), Lyon 3, ENS Lyon, Universitatea din Helsinki, Universitatea Pekin (Beijing, China), Universitatea Renmin (Beijing, China), CUPL (Beijing, China), Universitatea Xi’an (China).

Principalele domenii de cercetare ale prof. Mircea Dumitru sunt logica filosofică, metafizica și filosofia limbajului.

Printre cele mai cunoscute studii ale prof. Dumitru se numără: Modality and Incompleteness (UMI, Ann Arbor, 1998); Modalitate și incompletitudine (Editura Paideia, 2001); Explorări filosofice (Editura Humanitas, 2004); Words, Theories, and Things. Quine in Focus (ed.) (Editura Pelican, 2009); Truth (ed.) (Editura Universității din București, 2013); articolul „The Philosophy of Kit Fine“, în The Cambridge Dictionary of Philosophy, the Third Edition, Robert Audi (ed.) (Cambridge University Press, 2015); Lumi ale gândirii (Editura Polirom, 2019); Metaphysics, Modality, and Meaning. Themes from the Work of Kit Fine (ed.) (Oxford University Press, 2020); Thinking Things Through. Selected Papers of Kit Fine (Oxford University Press; va apărea în 2024); Umanismul necesar (Editura Polirom; va apărea în 2024); Saul Kripke’s Legacy in Philosophical Logic (Cambridge University Press; va apărea în 2025); Modality and Incompleteness. An Account through Correspondence Theory (Springer; în curs de apariție).

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.