UN PUZZLE ÎN AMINTIREA LUI MARCEL IANCU . . . . . . . Personalitate plurivalentă a artei secolului XX, Marcel Iancu și-a legat numele, arta, viața, cariera de parcursul adesea furtunos al curentelor culturale europene: pictor, arhitect, grafician și eseist, născut în 24 mai 1895 la București, el și-a început drumul de excepție în cultură de la 17 ani, vârsta la care împreună cu adolescenții Ion Vinea și Samuel Rosenstok (alias Tristan Tzara) scoteau la București revista „Simbolul”… Sosit la Zürich în 1915, pentru a studia arhitectura la Institutul Politehnic, a intrat în mediul artistic din jurul Cabaretului „Voltaire”, unde îl cunoaștea pe Hans Arp și se reîntâlnea cu Tristan Tzara: acela a fost actul de naștere al mișcării dadaiste.
Traseul vieții și carierei sale a fost deosebit de dens: în Europa Occidentală și apoi din 1922 în arhitectura bucureșteană, iar din 1941, stabilit în Palestina, Marcel Iancu avea să devină după crearea Statului Israel, un artist israelian excepțional, distins cu marile premii ale statului: Premiul Israel, Dizengoff Prize, Premiul Histadrut, un artist respectat, cunoscut și mai cu seamă întemeietor al uneia din cele mai frumoase aventuri artistice contemporane: satul artiștilor de la Ein Hod, acolo unde astăzi funcționează, cunoscut în lumea întreagă, Muzeul JANCO DADA.
(Atelierul lui Marcel Iancu din Ein Hod)
(Imagini de la Ein Hod, satul artiștilor creat de Marcel Iancu)
REMEMORARE ȘI ACTUALITATE. MESAGERII ARHITECTURII ROMÂNEȘTI ÎN ISRAEL ȘI EXPOZIȚIA „7 PIONIERI EVREI AI ARHITECTURII MODERNE DIN ROMÂNIA” . . . . . .
Un grup de arhitecți valoroși din România, printre care însăși președinta Uniunii Arhitecților, arh. Ileana Tureanu, prof. univ. dr. arh. Sorin Vasilescu și arhitecți din Israel, președintele Uniunii Arhitecților, arh. David Knafo, personalități ale arhitecturii israeliene, unele din ele cu evidente rădăcini românești, au fost împreună participanți la un eveniment reușit, deopotrivă profesional și artistic, un schimb de opinii și un bun prilej de împrietenire. Un eveniment, ca să zic așa, complex, prilejuit înainte de toate de o expoziție foarte interesantă: „7 Pionieri Evrei ai Arhitecturii Moderne din România”, care își propune să dezvăluie contribuția de importanță majoră a unor arhitecți evrei, precum Marcel lancu, Rudolf Frankel, Marcel Mailer, Isak Mahler, Jean Monda, Boris Zilberman și Herman Clejan.
(Fragmente din cartea: SIMANEI HAVERUT-SEMNE DE PRIETENIE, Editura FAMILIA, 2023,Tel Aviv)
Adaugă un comentariu