Dr. Ioan LĂCĂTUȘU, ing. Ciprian HUGIANU: Profesioniștii noștri: valori românești

Carte frumoasă, cinste cui te-a scris” (1) . „Profesioniștii noștri”- o colecţie de prestigiu a Editurii Eurocarpatica
20 IULIE 2024

În programul Zilelor „Andrei Șaguna”, ediția 2024, au fost lansate patru volume apărute în Colecția „Profesioniștii noștri” și dedicate unor personalități marcante din Arcul Intracarpatic sau care au sprijinit și sprijină istoria și cultura românească din această parte de țară. Este vorba de prof. univ. dr. Ioan MUȘCUTARIU (Ohio, SUA), prof. univ. dr. Catinca AGACHE (Covasna/Köln), prof. univ. dr. Corneliu-Mihail LUNGU (București) și Maria DOHOTARU, managerul performant al Societății Magic Print din Onești.

și În acest an, când se împlinesc 30 de ani de la înființarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei, o adevărată performanță editorială o reprezintă cele peste 400 de volume apărute la Editurile Eurocarpatica, Grai Românesc și la editurile partenere (Angvstia, România pur și simplu, Ștefadina ș.a.). Lucrările de istorie, etnografie, sociologie, teologie, istorie bisericească și memorialistică, realizate la editurile menționate, acoperă un gol care a existat în cunoașterea istoriei și a culturii românilor numeric minoritari, din localitățile Arcului Intracarpatic. Volumele monografice ale unor localități, instituții și personalități din județele Covasna și Harghita fac parte din strategia Centrului European de Studii Covasna-Harghita, care urmărește redactarea, într-un timp rezonabil, a monografiilor tuturor comunităților românești din Arcul Intracarpatic. În acest sens, deosebit de valoroase sunt lucrările de licență, cele de obținerea gradului didactic I și tezele de doctorat cu tematică referitoare la istoria, cultura și spiritualitatea românilor din Arcul Intracarpatic.

Un loc distinct în rândul lucrărilor apărute la editurile menționate îl ocupă cele peste 40 de volume din Colecția „Profesioniștii noștri”, închinate unor personalități românești din județele Covasna, Harghita și Mureș, dar și din alte localități din țară, care au sprijinit și sprijină cercetarea istoriei și afirmarea culturii românești din Arcul Intracarpatic. Prin acest proiect editorial, inițiatorii și-au propus să cinstească pe cei care au desfășurat o îndelungată activitate în domeniul istoriei, științei și culturii naționale, nutrind că, astfel, pun în valoare modele profesionale pentru generațiile actuale și viitoare.

Așadar, Colecţia „Profesioniștii noștri” are obiective generoase, precum: circumscrierea într-un proiect coerent şi consecvent a unui grup preocupat de problematica atât de complexă a românilor din Transilvania și nu numai, de promovarea ideii de elită profesională, de performanţă culturală și ştiinţifică obţinută în cercetarea istoriei, a științei şi a culturii româneşti, de valorificare editorială a acesteia şi, nu în ultimul rând, să constituie gesturi de preţuire sinceră a valorilor autentice „pentru ca întâlnirea cu normalitatea să nu se lase prea mult aşteptată”. Până în prezent, cele 40 de volume apărute în această colecţie au fost dedicate unor personalităţi cu profesii și demnități publice variate, în principal, din domeniul științelor socio-umane, precum: ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului; prof. univ. dr. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române; prof. univ. dr. Valer Dorneanu, ministru și parlamentar; prof. univ. dr. Dumitru Preda, ambasador; profesorii universitari Ioan Scurtu, Petre Țurlea, Corneliu-Mihail Lungu, Ion Giurcă, Ioan Vlad, Ioan Micu, Ion Ciurea-Weidner, Valentin Marica, Ioan Sabău-Pop; cercetătorii științifici Gelu Neamțu, Ligia Fulga, Constantin Catrina, Ana Grama; doctorii în științe-arhiviști: Ioan Ranca, Liviu Boar, Dumitru Zaharia, Vasile Lechințan, Ioan Lăcătușu, Vilică Munteanu, Ioan Pleșa; scriitorii-poeți Ilie Șandru, Ionel Simota; publiciștii Mihai Suciu, Lazăr Lădariu; liderii civici av. Ioan Solomon, prof. ing. Maria Peligrad; profesorii Doina Dobrean, Mihai Trifoi, Corina Bărăgan-Sporea, Vasile Stancu ș.a.

În general, volumele editate în colecția menționată păstrează structura gândită pentru întreaga colecţie „Profesioniştii noştri”, şi anume: în primul capitol sunt redate mesajele transmise sub forma unor frânturi de gânduri şi impresii personale ori instituţionale, redactate de foştii colegi şi de personalităţi, care i-au cunoscut pe cei omagiaţi în activitatea lor profesională, materiale care, împreună, conturează portretul lor de profesionişti. Capitolul doi prezintă, de regulă, biografia şi bibliografia celor omagiaţi, cuprinzând lucrările publicate, studiile şi articolele consemnate în Bibliografia istorică a României şi în unele publicaţii locale, regionale şi naţionale, purtând semnătura acestora. Capitolul trei înmănunchează un număr de studii de istorie şi arhivistică redactate de cercetători, istorici, arhivişti, muzeografi, teologi, profesori şi alţi cercetători, cu toţii prieteni, colegi şi colaboratori apropiaţi ai celor omagiaţi. Majoritatea volumelor conțin pagini de corespondență, autografe, premii și distincții, ilustrații etc. În ultimele volume, autorii aniversați au avut posibilitatea să prezinte și alte momente semnificative din cariera profesională și civică, proiecte, inițiative, performanțe, ecouri mass-media etc.

Împreună cu încă 700 de cărți și publicații referitoare la istoria și cultura românilor, în special a celor din Arcul Intracarpatic, majoritatea cărților incluse în Colecția „Profesioniștii noștri” se poate consulta şi pe internet, pe platforma Bibliotecii digitale Eurocarpatica, realizată de Centrul European de Studii Covasna-Harghita, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României și al specialiștilor de la firma Stefadina Comserv SRL din București.

Sunt în curs de apariție volumele dedicate: dr. Ana DOBREANU, din Miercurea-Ciuc, arhivist, muzeograf și profesor de paleografie maghiară; prof. ing. Maria PELIGRAD, din Sfântu Gheorghe, lider civic al românilor din Arcul Intracarpatic, președintele Fundației Mihai Viteazul; prof. dr. Luminița CORNEA, din Cluj-Napoca, membru al Uniunii Scriitorilor din România; dr. Elisabeta MARIN, din Brașov, arhivist, specialist în paleografie germană; Dumitru HURUBĂ, din Simeria (născut în com. Subcetate, jud. Harghita), membru al Uniunii Scriitorilor din România; Constantin AITEAN-TAUS, din Măieruș, cercetător, autor de volume monografice; Dimitrie POPTĂMAȘ, din Tg. Mureș, fost director al Bibliotecii Județene Mureș, autor de volume și publicații; Sergiu ANDON, publicist, fost parlamentar, membru în Adunarea Națională Bisericească, autor de volume și publicații, născut în Mărcuș, jud. Covasna.

Aşteptăm cu interes ediţiile viitoare, care vor întări configurația unei colecţii de prestigiu a Editurii Eurocarpatica, cu un loc distinct, în peisajul editorial românesc.

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.