Aripa divină care apără „Dumnezeiasca limbă – cea Română”

Vasile CARLAȘCIUC

Foto Nicolae HAUCĂ

Inițiativa Chișinăului de a institui Sărbătoarea „Limba noastră” și exemplul Cernăuțiului în această privință, au fost susținute de România în anul 2013, când ziua de 31 august a fost declarată Ziua Limbii Române și introdusă în calendarul spiritual românesc.

La Cernăuți, marcarea Sărbătorii „Limba noastră cea română” în acest an, a început cu depunerea de flori la monumentul lui Mihai Eminescu, apoi a continuat în Palatul Academic. Au fost prezenți reprezentanți ai autorităților regionale, Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu. Ca și la prima ediție a sărbătorii, a răsunat blagoslovirea preotului. De data aceasta ea a fost rostită de părintele Pavel Paulencu, paroh al Bisericii Înălțarea Domnului de la Horecea. Apoi fiul său, Dumitru Paulencu, deținătorul GrandPrix al Concursului Internațional „Micul Prinț” de la Chișinău, a interpretat cunoscutul cântec al lui Ion Aldea Teodorovici „Limba română”, confirmând parcă blagoslovirea preoțească: „Dumnezeu prima oară / Când a plâns printre astre,/ El a plâns peste Țară/ Cu lacrima limbii noastre”.

De asemenea, în mod tradițional, au evoluat Corul „Dragoș Vodă” (cel de bărbați) și „Fetele din Bucovina”, care împreună, sub bagheta dirijoarei Luminița Demeanic, au format Corul „Armonia”.

Ansamblul etnofolcloric „Țărăncuța” din Marșinți s-a prezentat cu două cântece vechi, dar răspândite în zona Noua Suliță. Moderatorii Carolina Jitaru și Cătălin Șcerbaniuc au avut ocazia să prezinte și două tinere talente – interpreta Sabrina Jar, elevă la Liceul nr. 6 „Alexandru cel Bun” din Cernăuți, și declamatoarea Adela Șulea de la Suceava. Solista Natalia Proțiuc a interpretat un cântec propriu pe versurile tânărului poet Vladimir Robu. Pentru prima dată în cadrul Sărbătorii „Limba noastră cea română” a evoluat pianista Lilia Holomeniuk, Artistă emerită a Ucrainei. Ea a propus publicului spectator două piese de Ciprian Porumbescu. Tot pentru prima dată a ieșit pe scenă Maria Rotaru, fiica regretatului activist al Societății „Mihai Eminescu”, Constantin Rotaru, din Poieni Bucovina. Ea a recitat o poezie din propria creație, dedicată limbii materne.

În mesajul său de salut, doamna Consul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, a precizat că vara aceasta mai mult de 2000 de copii s-au relaxat în România, în taberele din cadrul programului ARC. Statul român acordă peste 6 mii de burse pentru elevii și profesorii români. Au ținut să mulțumească României pentru susținere și ajutor Victoria Zaiaț de la Direcția de Cultură din cadrul AMR Cernăuți și Olena Ponomarenko, lidera Societății femeilor ucrainene din regiunea Cernăuți. Președintele Societății „Mihai Eminescu”, Vasile Bâcu, la rândul său, a mulțumit Consulatului General al României la Cernăuți pentru susținere permanentă, Direcției de Cultură pentru finanțarea scoaterii de sub tipar a unui număr special al ziarului „Plai Românesc”, consacrat celor două date însemnate – 35 de ani de activitate a Societății „Mihai Eminescu” și ediția a XXXV-a a Sărbătorii „Limba noastră cea română”.

Un cuvânt bun la adresa sponsorilor a rostit și vicepreședintele Societății „Mihai Eminescu”, Nicolae Șapcă, adresat în special familiei Ioan și Paraschiva Abutnăriței din Vatra Dornei, care, de data aceasta, deși n-au fost prezenți la Sărbătoarea „Limba noastră cea română”, și-au adus, ca de obicei, contribuția, la fel ca și Dumitru Morgan, patron al Fabricii de Ape Minerale din Budeneț, Mihai Tanas din Herța și alți oameni de bună credință.

Nicolae Șapcă, în calitate de poet și autor al unei proaspete plachete, ce include o cunună de sonete, a citit un nou sonet al său, scris chiar în dimineața de 31 august, intitulat „Serafimul cu șapte aripi”:

Acolo, sus, în vârf de Univers,

Pe undele eterului galactic,

Stau Serafimii pe-un picior de vers,

Învăluiți de-un luciu diamantic.

Să nu-i orbească strălucirea lui,

Să nu le ardă chipul blând căldura,

Tatăl din Cer a dat fiecărui,

Și-n șase aripi le-a-nvelit făptura.

Mai spre Palat stropea un Serafim

Arome de tămâie prin grădină,

Lui, Dumnezeu i-a dat ceva sublim –

Să aibă șapte aripi la-ndemână.

El apăra cu aripa-i divină

Dumnezeiasca limbă – cea Română.

Au venit la Cernăuți să marcheze împreună cu românii nord bucovineni Sărbătoarea Limbii Române, mai mulți oaspeți din România, printre ei fiind și membri ai Cenaclului literar transfrontalier „Mașina cu poeți” (Cernăuți Suceava): Constantin Bulboacă din Fălticeni, Constantin Horboveanu și Dan Nicolae Popescu de la Suceava, Gheorghe Varganici, precum și profesorul Vasile Adăscăliței din Dorohoi și inițiatorul galeriei „Personalităților de seamă din nordul și sudul Bucovinei”, Ioan Ițco. De la București au venit la Cernăuți să proslăvească limba română preotul Radu Ilaș, cunoscut și prin articolele publicate în presa de expresie românească nord bucovineană, și profesorul Călin Georgescu.

Scriitoarea Maria Toacă a făcut o succintă prezentare a cărților în limba română editate în ultimul an. Este un rezultat al ajutorului acordat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni. Ar fi bine, a opinat ea, ca un asemenea ajutor să asigure editarea mai multor cărți românești anume la Cernăuți.

I-a felicitat pe toți cei prezenți cu prilejul Zilei Limbii Române, șefa Catedrei de Filologie Română și Clasică de la Universitatea din Cernăuți, Cristina Paladean. Cuvintele ei inspiră optimism, la fel cum optimistă a fost ideea constituirii Societății „Mihai Eminescu”, născută la această catedră universitară și realizată cu 35 de ani în urmă.

Interpreta și cantautoarea Carolina Jitaru a întregit sărbătoarea cu două cântece: unul despre orașul Cernăuți, leagănul românismului bucovinean, pe versuri de Vasile Bâcu, iar altul „La mulți ani, limbă română”, pe versuri de Nicolae Șapcă, el fiind un acord crescendo final al spectacolului din Palatul Academic.

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.