Evenimentul emoționant „Rădăcini Românești”, găzduit de Opera Națională București, duminică, 15 septembrie, începând cu ora 19:00 a fost dedicat legăturilor profunde dintre Israel și România, prilejuind o celebrare unică a artei și culturii evreiești, marcată de comemorarea a 70 de ani de la nașterea renumitei scriitoare israeliene de origine română, Nava Semel. A fost o adevărată sărbătoare a moștenirii culturale evreiești din România, cu un accent deosebit pe contribuția familiei scriitoarei, originare din orașul Siret, al cărui primar a fost de față.
(Noul ambasador al Israelului la București, Dr. Lior Ben Dor și Tova Ben Nun Cherbis, președintele C.E. Laude-Reut la intonarea imnului național al Israelului)
Evenimentul a fost deschis de Tova Ben-Nun Cherbis, președinte și fondator al Complexului Educațional Laude-Reut și de Daniel Jinga, manager general al Operei Naționale București. Invitații de seamă au fost Excelența Sa, Dr. Lior Ben Dor, Ambasadorul Israelului în România, Noam Semel, director al Hanoch Levin Institute of Israeli Drama, precum și alte personalități din Israel si din România.
Minunata noastră Tova Ben-Nun Cherbis a deschis seara îmbrățișând audiența cu un călduros cuvânt de bun venit:
,,Suntem deosebit de onorați să fim în această seară în prezența Excelenței Sale, Dr. Lior Ben Dor, Ambasadorul Israelului în România, împreună cu soția sa, Monica. Le urăm un călduros bun venit în cadrul acestui eveniment special.
De asemenea, salutăm prezența distinșilor deputați, senatori, consilieri de stat și prieteni ai statului Israel, care ne sunt alături în această seară.
Mă bucur că suntem aici împreună!
Întâlnirea noastră de astăzi este posibilă datorită parteneriatului cu Organizația NETAIM, partener academic al Complexului Educațional Laude-Reut. „Netaim” înseamnă „plantăm”, și prin acest parteneriat, plantăm valori ce ne vor apropia și mai mult. Sunt tare bucuroasă și îmi aduc aminte cum Proiectul NETAIM a prins viață cu mulți ani în urmă, chiar în biroul meu de la Complexul Educațional Laude-Reut, în timpul unei vizite de curtoazie din partea lui Shiri Madar și regretatului Ofir Libstein, care, din păcate, și-a pierdut viața pe 7 octombrie 2023.
Mulțumesc doamnei Shiri Madar, director general al WeKibutz și NETAIM, pentru sprijinul acordat.
Il salut pe Sar Shalom, directorul departamentului educatie Keren Kayemeth LeIsrael – Jewish National Fund,
De asemenea, salut prezența domnului Asif Izak, Președinte interimar al Consiliului Regional Otef Aza, succesorul regretatului Ofir Libstein, prieten drag și membru al Board of Trustees, care a fost ucis în tragedia din „Sâmbăta Neagră”.
Sunt onorată să avem alături de noi mulți oaspeți speciali veniți din Israel.
Doresc să exprim sincere mulțumiri Operei Naționale Române, sub conducerea Maestrului Daniel Jinga, care este alături de mine în această seară, pentru înțelepciunea și grija cu care a îmbrățișat acest proiect – și nu doar atât!
Pe 24 martie 2025, pe scena Operei Naționale București va avea loc premiera mondială a Operei Procesul lui Eichmann.
Acest proiect de anvergură este în plin proces de realizare. Livretul a fost deja tradus în limba română și a fost preluat de compozitorul Gil Shohat, alături de o echipă creativă, în colaborare cu maestrul Daniel Jinga și se lucrează intens chiar în aceste momente pentru ca Opera Procesul lui Eichmann să prindă viață in premieră mondială, marcând un moment istoric pentru lumea muzicală internațională.
De asemenea, doresc să anunț publicului că, în zilele de 4 și 5 octombrie, la Teatrul Național București, va avea loc în premieră națională piesa de teatru Procesul lui Eichmann.
(Shlomo ARTZI, Nava SEMEL și Ytzhak ARTZI)
Evenimentul din această seară, „Rădăcini Românești” – un nume pe care eu l-am ales, inspirată de marea actriță și cântăreață Miruna Ionescu – este un omagiu adus memoriei și moștenirii culturale a Navei Semel, renumită autoare, poetă și dramaturgă din Israel, cu rădăcini adânci în România și totodată, pentru a celebra legăturile puternice dintre Israel și România, legături care au rămas neîntrerupte de-a lungul vremii.
Părinții Navei Semel, Ithak și Mimi Artzi, proveneau din Siret, și în ciuda greutăților, au păstrat vie moștenirea românească, pe care au transmis-o cu dragoste copiilor lor.
Să nu uităm că legăturile noastre istorice includ și faptul că versurile imnului național al Israelului, „Hatikva,” au fost scrise la Iași! Poetul evreu Naftali Herz Imber, în anul 1878, a vizitat la Iași un înțelept evreu localnic, iar această întâlnire l-a inspirat să compună versurile care au devenit apoi imnul național al Israelului, Hatikva.
Suntem onorați să avem alături de noi artiști remarcabili, fiecare cu o carieră impresionantă și fiecare, cu rădăcini românești. Acești artiști nu sunt doar interpreți excepționali, ci și ambasadori ai valorilor care ne unesc.
Aș dori să îi adresez mulțumiri speciale domnului Noam Semel, președinte the Hanoch Levin Institute for Israeli Drama, pentru că a reușit să aducă acești artiști deosebiți în România, pentru a celebra împreună moștenirea noastră culturală comună.
În această seară, sunt alături de noi și zece tineri care și-au pierdut frații în tragedia recentă din „Sâmbăta Neagră.” Vă invit să îi salutăm împreună și să le urăm ca Noul An Evreiesc care incepe acum să le aducă pace, vesti bune și speranță. Invit doi dintre acești tineri, Yael Citis si Lihi Croani, să ne împărtășească din experiența lor și să ne spună ce înseamnă pentru ei această pierdere imensă.
Și acum… am pregătit un moment surpriză! Vă invit să urmărim împreună un mesaj special din partea domnului Constantin Chiriac, director al Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu și președinte al Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.
Dragă Noam, sper că acest mesaj ți-a adus o surpriză plăcută. E timpul să te alături, așa că te invit lângă mine!
Sunt onorată să îi invit pe scenă pe Noam Semel, Director The Hanoch Levin Institute of Israeli Drama și pe distinsa Sandra Sade, actriță a teatrului Habima!
(Sandra Sade și Noam Semel)
Programul serii include interpretări muzicale din opera și lucrările literare ale Navei Semel, un spectacol de teatru și muzică cu artiști de renume israelieni cu origini românești, precum Sandra Sade, actriță a Teatrului Național din Habima, tenorul de renume internațional Gabi Sade și cântăreața Anat Segal, lecturi dramatizate din operele literare „Fanny și Gabriel”, una dintre cele mai importante lucrări ale Navei Semel.
De asemenea, au fost prezenți zece tineri din Israel care și-au pierdut frații în tragedia din „Sâmbăta Neagră”, din 7 octombrie 2023.”
Impresionant și cuvântul cald al noului ambasador al Israelului în România, E.S. Dr. Lior Ben Dor, cu inimă mare, venit după atâția ambasadori ai Israelului pe care i-am păstrat în inima noastră:
,,Sunt foarte încântat să fiu aici. Sunt foarte fericit să fiu aici ca ambasador al Israelului la acest eveniment special care, prin programul său artistic reprezintă o parte importantă a culturii israeliene. Delegația israeliană include artiști, actori, angajarea unor proeminente personalități ale culturii care au călătorit la Iași, la Piatra Neamț, la Siret și la București pentru a se întoarce la rădăcinile lor și pentru a aprecia istoria poporului evreu din acest pământ al României de-a lungul a sute de ani, așa că parteneriatul și prietenia cu România este o prietenie istorică profundă și este foarte importantă pentru noi, mai ales în aceste zile când suntem în război împotriva dușmanilor și, în acest sens, bineînțeles, ne amintim de acel octombrie când Israelul a fost atacat și când acești frați și surori și-au pierdut frații. Trăim emoții profunde întâlnindu-ne cu ei și amintindu-ne ceea ce s-a întâmplat. Azi ei ne dau forță și curaj și trebuie să transmitem acest mesaj, acela că datoria noastră morală este să continuăm lupta zilnică și de aceea vă aducem aici pentru a împlini mesajul patriotic pe care ni l-au transmis ei și suntem hotărâți să câștigăm războiul și să aducem acasă toți ostaticii! Suntem obligați să facem asta și vă mulțumim foarte mult că sunteți aici.”
Un spectacol superb, poate cel mai frumos de până acum în care am avut ocazia să îi ascultăm pe străluciții actori Noam Semel și Sandra Sade performând din opera Navei Semel, pe cântărețul israelian atât de profund și de inspirat cu adânci rădăcini românești Shlomo Artzi, pe extraordinarul bariton Gabi Sade cântând, printre altele, ,,Sanie cu zurgălăi” și evocând amintiri dragi din casa natală,
dar și pe Kobi Oshrat și Anat Segal sau pe Miruna Ionescu, păstrătoarea patrimoniului liric al ,,Vechiului București”, amintindu-ni-l, învăluitor, pe Henri Mălineanu…Mark Wolloch, dirijorul cu rădăcini cernăuțene, violonistul Valentin Albeșteanu, actorul Mihai Călin, producătorul Joel Liba…Ce frumusețe a muzicii și versului, câtă dragoste…
,,Tatăl meu era foarte mândru de rădăcinile sale românești. Treptat, m-a făcut să-mi dau seama că România este parte din moștenirea mea, de asemenea. M-a dus în București în 1981 și, șase ani mai târziu, am mers cu întreaga familie să vedem locurile de naștere ale părinților și mormintele înaintașilor în Siret și Suceava. Ca membru al Knesset (parlamentul israelian), tatăl meu a fost foarte activ atât în a ajuta comunitatea românească din Israel cât și pe cea evreiască din România. A fost unul dintre cei mai puternici susținători ai imigrației evreilor din România către Israel din timpul perioadei comuniste.”-mărturisea Nava Semel, într-un interviu.
Rădăcini românești care ne dau SPERANȚA, tăria și bucuria înfrățirii, bucuria a tot ce înseamnă armonie în univers, bunătate, dragoste, într-un cuvânt, calitatea de A FI OM! România-Israel, o singură inimă!
Irina AIRINEI
Un eveniment foarte impresionant care ne dezvăluie că în sufletele noastre se află aceleași sentimente profunde de prețuire și iubire care fac ca popoarele noastre să se simtă frați și să fie un exemplu de urmat pentru toate popoarele lumii.