Prof univ. dr. ADRIAN NĂSTASE, președintele Fundației Europene Titulescu:
Deocamdată, încerc să vă ofer o nouă ediție a volumului meu, “Cele două Românii”, volum pe care l-am publicat inițial, în anul 2014, în perioada în care mă aflam la Jilava. Au trecut 10 ani de la publicarea ei și m-am gândit să revăd si să retipăresc acel text, adăugându-i unele observații din perspectiva acestor 20 de ani.
În secvențele adăugate, am încercat să arăt că, din păcate, “Cele două Românii”, de care vorbeam în 2004, s-au transformat in tot mai multe insule, separate de indiferență sau chiar de ură.
Sigur, așa cum precizam la începutul volumului, există și o “Românie a fiecăruia dintre noi” – un amestec de speranțe, dezamăgiri si trădări.
Uneori, asta înseamnă un deșert greu de traversat, alteori o călătorie spre un orizont plin de speranță.
În introducerea la nouă ediție, am adăugat unele observații despre peisajul public, despre internet și social media, despre “desfigurarea statuilor”, despre suveranism, naționalism, etc.
Am explicat de ce nu am candidat în 2005 impotriva lui Ion Iliescu, am amintit felul în care mi-am dat demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților, în 2006, în urma ședinței de la hotelul Confort dar am scris și despre felul în care s-a despărțit, în 2011, Mircea Geoană de PSD.
O secțiune este dedicată lui Iohannis sub titlul “Despre ipocrizie”. De asemenea, am amintit dilema Vioricăi Dăncila la alegerile prezidențiale anterioare.
(Lansarea de la FET: publicistul Marius Tucă, prof.univ. dr. Remus Pricopie, rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Ioan Mircea Pașcu și Cristian Niculescu, directorul Editurii Niculescu)
Cartea prezintă, pe larg eforturile de modernizare în România, în special în timpul guvernării 2000-2004. Sunt menționate diverse realizări în plan intern și în plan internațional, după o guvernare catastrofala a partidelor de drepta. Din păcate, in România, “Dreapta” a produs sărăcie iar “”Stânga” a trebuit să repare catastrofele generate de guvernele de dreapta.
Sunt 50 de capitole in noul volum despre politică, despre alegeri, despre relațiile PSD cu alte partide, despre relațiile cu Uniunea europeană, despre relatiile cu alte organisme internationale, despre programe si proiecte (multe realizate), despre legende și false legende, inclusiv în legătură cu mine.
Cartea are 552 de pagini, la care am adăugat peste 120 de fotografii color de la evenimente interne și internaționale.
Sper că acest volum va avea o anumită semnificație pentru cei din generația mea, dar si pentru mulți din cei aproape 5 milioane de români care mi-au fost alături în 2004. El ar putea să fie, poate, si un ghid și pentru cei mai tineri, pentru cei care ar trebui să încerce să evite unele din greșelile trecutului dar si să-si amintească realizările din acea perioadă. Mai ales într-un an electoral atât de important cum este anul acesta.
Voi încerca în perioada următoare să organizez mai multe prezentări ale cărții, în așa fel încât ea să devină accesibilă celor interesați.
Iată filmul lansării volumului la FUNDAȚIA EUROPEANĂ TITULESCU:
Adaugă un comentariu