Societatea de Cultură Macedo-Română, continuând Comitetul Macedo-Român constituit la Bucureşti în anul 1860, cu sprijinul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, s-a înfiinţat la 23 septembrie 1879, din iniţiativa unor remarcabile personalităţi politice şi culturale ale vremii: Calinic Miclescu – mitropolit primat, V.A. Urechia, D. Brătianu. I. Ghica, V. Alecsandri, T. Maiorescu. M.
Kogălniceanu, D. Bolintineanu și mulți alții. Conform Statutului și Regulamentului, Societatea de Cultură Macedo-Română are ca scopuri esenţiale: răspândirea prin şcoli a învăţământului în limba română, între locuitorii români de peste hotare; înființarea de biblioteci, dotarea cu cărţi și tehnologie pentru lectură și informare; editarea de cărţi pentru românii de peste hotare; întreţinerea unei legături neîntrerupte cu românii de peste hotare, precum şi cu toate societăţile cultural-naţionale din ţară, legal constituite.
Societatea, de-a lungul timpului, a avut un rol deosebit în crearea şi funcţionarea a circa 120 de şcoli de nivel primar sau liceal, răspândite în ţările balcanice, precum şi a bisericilor româneşti. Pentru aceste instituţii, Societatea a tipărit şi răspândit în mod gratuit manuale, cărţi de cult, atât în dialectul aromân, cât şi in limba literară.
Societatea de Cultură Macedo-Română îşi propune să contribuie la conservarea şi cultivarea dialectului aromân, a tradiţiilor specifice, a culturii aromânilor şi la păstrarea unităţii lor spirituale.
Societatea sprijină contactele şi legăturile culturale cu aromânii de pretutindeni şi cu popoarele în mijlocul cărora trăiesc. Societatea îşi propune în mod deosebit păstrarea identităţii românești prin cunoaşterea de către tânăra generaţie a dialectului, a culturii şi tradiţiilor aromâneşti prin şcoală
Adaugă un comentariu