Ziua Holocaustului este marcată, în România, în fiecare an, la data 9 octombrie, dată aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 672/5 mai 2004, pentru comemorarea la nivel naţional a acestei zile. În baza acestei decizii, în fiecare an, la 9 octombrie, autorităţile române organizează manifestări dedicate memoriei Holocaustului, ce includ conferinţe, seminarii, lansări de carte, spectacole, concursuri şcolare etc., se arată pe https://www.mae.ro/.
În urmă cu 83 de ani, la 9 octombrie 1941, începea deportarea evreilor din Basarabia, Bucovina de Sud şi Bucovina de Nord în Transnistria, consemnează Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. „Doar în octombrie 1941, peste 35.000 de evrei, majoritatea copii, bătrâni, femei, din Dorohoi, Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuţi, Gura Humorului şi alte localităţi din vecinătate au fost escortaţi în Transnistria”, potrivit https://www.inshr-ew.ro/.
La 9 octombrie 2024, începând cu ora 10.00, la Memorialul Victimelor Holocaustului din Bucureşti, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a organizat ceremonia anuală de comemorare a victimelor Holocaustului. La ceremonia depunerii de coroane au participat reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale, Parlamentului, Guvernului, Corpului Diplomatic, ai comunităţilor evreieşti şi rome şi grupuri de elevi din Bucureşti.
Adaugă un comentariu