,,Doamne, adu înapoi pe prinşii noştri de război ca pe nişte râuri în partea de miazăzi!” (Psalmul 126)

Marți, 8 octombrie 2024, Palatul Parlamentului din București a găzduit o impresionantă manifestare comemorativă dedicată victimelor atacului terorist din 7 octombrie 2023 din Israel, manifestare la care au participat numeroși miniștri și alte autorităţi ale statului român, 23 de ambasadori şi reprezentanţi ai Corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, personalităţi din mediul academic şi diplomatic, dar şi supravieţuitori ai atacurilor și familii care au încă ostatici în Gaza. Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Laude-Reut, sub egida Guvernului României, în colaborare cu Camera Deputaţilor şi Ambasada Statului Israel.

Rafael Shaffer, prim rabin al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a înălțat o rugăciune în memoria victimelor teroriştilor şi pentru întoarcerea acasă a ostaticilor.

,,CUM PUTEM DESCRIE ASEMENEA CRUZIME? CUM PUTEM DEFINI O ASEMENEA RĂUTATE?” (TOVA CHERBIS BEN NUN)

Tova Ben Nun-Cherbis, preşedinte al Complexului Educaţional Laude-Reut, organizator al evenimentului, a evocat pe larg tragedia din 7 octombrie, subliniind că aceasta este cea mai mare nenorocire pentru poporul evreu după Holocaust.

,,Ne aflăm astăzi în inima Parlamentului României, pentru a onora memoria celor care şi-au pierdut viaţa într-o tragedie care a lăsat răni adânci în sufletele noastre şi în întreaga comunitate internaţională. Este cea mai mare tragedie care s-a întâmplat cu poporul evreu după Holocaust. Aduc mulţumiri speciale pentru solidaritate prim-ministrului României, Marcel Ciolacu, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Daniel Suciu. Susţinerea domniilor lor reafirmă prietenia solidă dintre România şi Israel şi angajamentul ferm pentru pace şi dreptate. (…) Prezenţa domniilor voastre este un gest care înseamnă enorm pentru poporul evreu şi pentru Israel. Din suferinţă şi durere încercăm să găsim lumina, luminile celor pe care i-am pierdut în acest război, a soldaţilor şi civililor care şi-au pierdut viaţa în aceeaşi sâmbătă neagră de 7 octombrie şi în războiul care continuă de atunci. Dorim să păstrăm vie această lumină.”

,,Ostaticii nu mai au timp, pentru ei, timpul s-a oprit. Fiecare clipă este o luptă disperată pentru supravieţuire. Cum putem descrie asemenea cruzime? Cum putem defini o asemenea răutate?” a mai spus Tova Ben Nun-Cherbis.

Ambasadorul Statului Israel la Bucureşti, Lior Ben Dor, a evocat, la rândul său, masacrele comise în Israel la data de 7 octombrie, mulţumind ţării noastre și  Guvernul României pentru sprijinul acordat eforturilor Israelului pentru a aduce înapoi acasă ostaticii.

,,ACEST SPRIJIN AL ROMÂNIEI SUBLINIAZĂ ÎNCĂ O DATĂ LEGĂTURA PUTERNICĂ DINTRE ŢĂRILE NOASTRE ŞI POPOARELE NOASTRE.” (AMBASADORUL ISRAELULUI, LIOR BEN DOR)

,,Fiecare dintre victime reprezintă o poveste, fiecare dintre ele reprezintă o familie îndoliată şi fiecare dintre ei a avut aspiraţii care au fost furate brusc. Le onorăm memoria nu doar prin câteva cuvinte, ci prin angajamentul de a ne asigura că astfel de atrocităţi nu se vor mai întâmpla niciodată. Trebuie să prevenim terorismul cu toată puterea. (…) Doresc să mulţumesc României pentru sprijinul clar pe parcursul acestui an teribil. Acest sprijin este foarte important pentru noi, mai ales în această perioadă dificilă, acest sprijin subliniază încă o dată legătura puternică dintre ţările noastre şi popoarele noastre”, a subliniat Excelența Sa.

 

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, transmis de consilierul de stat Nicolae Comănescu, evocă cele aproximativ 1.200 de victime nevinovate care şi-au pierdut viaţa în cursul atacului din 7 octombrie, fiind evidențiată solidaritatea cu familiile îndurerate ale celor peste 250 de ostatici luaţi captivi de Hamas în urmă cu un an.

 

,,Am condamnat la cele mai înalte niveluri şi în cadrul tuturor forurilor internaţionale atacurile Hamas asupra Statului Israel. România a pledat în mod constant, atât în plan bilateral, cât şi în cadrul forurilor internaţionale, şi doresc să vă asigur că nu va obosi să pledeze pentru eliberarea tuturor ostaticilor ţinuţi captivi de Hamas în Fâşia Gaza până în momentul când acest obiectiv va fi atins. Printre ostatici se află şi cetăţeni de origine română sau cu dublă cetăţenie româno-israeliană, fapt ce ne face să fim cu atât mai activi, mai implicaţi şi mai empatici. Privind în trecut, spre 7 octombrie, ceea ce ne şochează este ura şi violenţa. (…) Cred că singura garanţie pentru un viitor mai bun este educaţia”, se arată în mesajul premierului.

,,DORESC CA URMĂTOAREA ÎNTÂLNIRE SĂ NU FIE O COMEMORARE, CI O CELEBRARE A VIEŢII!” (SILVIU VEXLER)

 

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Silviu Vexler, a declarat că este foarte mândru de poziţia pe care statul român a adoptat-o faţă de tragedia din 7 octombrie 2023.

,,Consider că cea mai bună lecţie pentru întreaga lume nu sunt nici discursurile oamenilor politici, nu sunt nici imaginile, ci toţi ar trebui să poată sta de vorbă cu familia unuia dintre ostatici sau cu victimele atacurilor. ”

,,Cred că am văzut aproape toate imaginile şi înregistrările care au fost recuperate din Israel  – şi cele publice şi cele care nu au apărut încă. Şi, dacă iniţial am crezut că ele vor reuşi să spună o poveste integrală, îmi dau seama că nu o fac aproape deloc, dar transmit durerea, dar în ele veţi vedea mult prea puţin despre ceea ce s-a întâmplat pe 7 octombrie în Israel. Imaginile pe care le-aţi văzut multe din poveştile pe care le-aţi ascultat, nu vorbesc mai departe de violenţa şi ura generalizată, despre ura obsesivă îndreptată împotriva femeilor, despre violurile îndreptate împotriva femeilor, nediscriminatorii, este drept, şi foarte interesant şi împotriva bărbaţilor. Poate că cel mai trist lucru care a rezultat după acesta atacuri a fost de multe ori reacţia internaţională la ceea ce s-a întâmplat, refuzul de a admite realitatea care se desfăşura în fiecare clipă, din nou şi din nou în faţa întregii lumi, refuzul de a accepta că acest atac a fost de fapt îndreptată împotriva lumii în ansamblul său şi nu doar a statului Israel sau evreilor, chiar dacă au acestea au fost primele ţinte”, a declarat deputatul Silviu Vexler, la la evenimentul de comemorare dedicat victimelor atacului terorist din 7 octombrie 2023, organizat de Fundaţia Reut sub egida Guvernului României, în colaborare cu Camera Deputaţilor şi Ambasada Statului Israel la Bucureşti.(…) Este trist pentru fiecare din noi să observăm cât de puţin a fost înţeles şi transmis la nivel internaţional. Ieri, în mai multe capitale europene, au fost marşuri îndreptate împotriva statului Israel şi a ostaticilor, nu marşuri pentru eliberarea ostaticilor, marşuri împotriva Statului Israel, marşuri împotriva evreilor, în ansamblul său, şi o seamă de discuţii interminabile despre modul în care tot ceea ce s-a întâmplat este un fals. Şi pentru a fi foarte exact, nu mai departe de noi, chiar şi în această clădire şi în spaţiul public românesc, au apărut diverse entităţi, haideţi să folosim acest lucru, care să susţină cu insistenţă că totul este un fals, că totul este o poveste creată fie de Guvernul Statului Israel, fie de prim-ministrul Statului Israel, fie de fapt de oricine altcineva. Şi adevărul este că e o explicaţie foarte simplă atunci când poţi spune că totul e o minciună. Dacă este o minciună, înseamnă că nu există şi nu trebuie să existe niciun om responsabil. Trebuie însă să spun, în acelaşi timp, că din toată această durere s-a ridicat o putere şi o solidaritate a comunităţilor evreieşti cum nu şi-a putut închipui nimeni că va exista niciodată.

Sunt foarte mândru de poziţia pe care România a adoptat-o de la început, sunt mai mult decât mândru de modul în care Guvernul Românei s-a poziţionat în această situaţie şi mai ales de rolul deosebit de important pe care Parlamentul României l-a jucat de la începutul acestui conflict uriaş şi a acestei drame umanitare. (…)  Prietenia o vezi şi o conştientizezi atunci când este cu adevărat greu, atunci când e rău, şi nu când este frumos. Fie ca bunul Dumnezeu să dea să apucăm să vedem cât mai curând reîntoarcerea tuturor ostaticilor şi poate o dorinţă pe care o tot repet – la următoarea întâlnire să nu fie o comemorare, ci o celebrare a vieţii”.

 

DORON, tânăra ostatică de origine română a cărei mamă, Simona  Steinbrecher, a transmis un mesaj sfâșietor.

,,ZIUA DE 7 OCTOMBRIE 2023 REPREZINTĂ O PAGINĂ NEAGRĂ A ISTORIEI UNIVERSALE.” (MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE, LUMINIŢA ODOBESCU)

,,Astăzi ne-am adunat să onorăm memoria celor care şi-au pierdut viaţa, să ne arătăm compasiunea faţă de familiile care au plătit atât de mult şi a căror suferinţă este de nedescris. De asemenea, acest eveniment reprezintă şi un prilej de a reasigura familiile ostaticilor ţinuţi captivi în Fâşia Gaza (…) de sprijinul constant şi de netăgăduit al României faţă de toate eforturile menite să-i aduc acasă cât mai repede pe cei dragi în siguranţă. Încă de la începutul acestei tragedii, România a fost şi continuă să fie solidară cu Statul Israel, condamnând în cei mai fermi termeni şi la cele mai înalte niveluri atacurile teroriste din 7 octombrie 2023, subliniind sprijinul ferm pentru lupta împotriva tuturor formelor de terorism”, a afirmat şefa diplomaţiei române, care a pledat pentru educaţie – ca fundament de construcţie al înţelegerii şi valorile care vor proteja generaţiile viitoare.

(Din albumul celor ce nu mai sunt…)

,,ATACURILE DIN 7 OCTOMBRIE 2023 SUNT INCOMPATIBILE CU LUMEA LIBERĂ ŞI CU VALORILE DEMOCRAŢIEI” (MINISTRUL EDUCAŢIEI, LIGIA DECA)

,,Avem datoria morală şi umană să sprijinim recuperarea tuturor ostaticilor. (…) Decizia României de a consolida educaţia despre Holocaust este o măsură responsabilă, care sprijină tinerii să înţeleagă importanţa apărării valorilor democratice şi umaniste universale. Într-o lume în care terorismul, extremismul, antisemitismul, rasismul şi xenofobia sunt în creştere, tinerii trebuie să lupte împotriva injustiţiei şi a pasivităţii şi să reacţioneze pentru apărarea valorilor fundamentale şi a celor democratice. Este responsabilitatea noastră să transmitem elevilor şi studenţilor că manifestările care sădesc ura, intoleranţa şi promovează dezinformarea, violenţa şi terorismul nu au ce căuta în societatea noastră. Avem datoria morală să-i învăţăm pe copii că manifestările violente nu-şi au locul în lumea noastră, iar educaţia este în continuare cea mai sigură cale pentru asta”, a afirmat Deca.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut o invitaţie la conştientizarea faptului că răul care schilodeşte trupuri, care schilodeşte suflete, trebuie învins. “Iar el poate fi învins dacă nu uităm şi dacă fiecare, acolo unde trăim, unde lucrăm, acolo unde învăţăm facem acest lucru în mod consecvent, cu demnitate, cu credinţă. Credinţa este foarte importantă atunci când vrem să schimbăm lucrurile şi să fim împreună cu victimele, să le sprijinim şi să facem în aşa fel încât aceste lucruri să nu se repete.”

Apariții editoriale semnificative lansate cu acest prilej de istoricul și scriitorul Stejărel Olaru și de actrița Miruna Ionescu.

Tragedia din 7 octombrie a mai fost evocată, în cadrul evenimentului, de ambasadorul Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer, de vicepreşedintele Senatului Robert Cazanciuc, precum şi de supravieţuitori şi reprezentanţi ai mediului academic şi cultural din România.

SENATORUL TITUS CORLĂȚEAN: ,, Dincolo de emoția profundă pe care am resimțit-o, au fost acele lucruri care au însemnat traumă nu doar pentru mine ci pentru oricine care a văzut astfel de lucruri. Trauma suplimentară decurgea din faptul că nu am reușit să înțeleg inițial de ce umanitatea a ajuns să se dezumanizeze și nu am reușit să înțeleg inițial cum umanitatea eșuează și cum umanitatea nu înțelege să tragă concluziile care ar trebui trase după atâta cruzime după toată istoria pe care o cunoaștem și cea a secolului anterior și războaie și crime și holocaust și ură…” O rază de lumină în credință, senatorul a recitat Psalmul 126 cu profunda convingere că acest moment poate schimba lucrurile în bine. O clipă de veșnicie în victoria Binelui, a veșnicului Har care ne-a creat!

Psalmul 126

Când a adus Domnul înapoi pe prinşii de război ai Sionului, parcă visam./ Atunci, gura ne era plină de strigăte de bucurie şi limba, de cântări de veselie. Atunci se spunea printre neamuri: /„Domnul a făcut mari lucruri pentru ei!” / Da, Domnul a făcut mari lucruri pentru noi şi de aceea suntem plini de bucurie./ Doamne, adu înapoi pe prinşii noştri de război ca pe nişte râuri în partea de miazăzi!/Cei ce seamănă cu lacrimi vor secera cu cântări de veselie. /Cel ce umblă plângând când aruncă sămânţa se întoarce cu veselie când îşi strânge snopii.

A consemnat Irina AIRINEI

 

1 comentariu

  • Apreciez mult atitudinea și sprijinul poporului Român , în situația noastră acum și în special în favoarea rapidă de pentru salvarea ostaticilor

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.