Miercuri, 30 octombrie 2024, Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și Antena 3 au organizat o dezbatere cu tema „E.U. ești TU – Reflectarea intereselor naționale în noua arhitectură politică europeană”. Evenimentul, moderat de jurnalista Antena 3, Sabina Iosub, a reunit europarlamentari români și cadre didactice ale SNSPA, cu o vastă experiență în domeniul relațiilor internaționale și al politicilor europene, oferind participanților o platformă de discuție aprofundată asupra temelor de actualitate ale integrării europene.
,,Intră în misiunea Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) să abordeze tema afacerilor europene. Astăzi, fiecare funcționar public din România interacționează, într-un fel sau altul, cu problematica europeană – fie că este vorba despre norme europene, care necesită transpunere în legislația națională, despre fonduri europene sau despre Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Este responsabilitatea noastră să asigurăm înțelegerea acestor aspecte și de către publicul larg. Dacă nu sunt înțelese și de publicul larg, apar teme precum Brexit, RoExit și multe alte ‘exit-uri’, fără să ne gândim că Europa este un rezervor extraordinar de stabilitate pentru fiecare stat membru, o forță economică extraordinară, și un garant al multor drepturi pentru cetățenii europeni. Consider acest eveniment o oportunitate de a aborda un subiect complex într-un mod accesibil, care să evidențieze beneficiile semnificative de care noi, și mai ales tinerii, ne bucurăm. Această îmbinare dintre partea teoretică și ce se întâmplă efectiv pe teren este fundamentală și numai în felul acesta putem să avem cea mai bună poziție, legată de interesul României și interesul cetățenilor români, înțelegând foarte bine mecanismele sofisticate europene, dar și ceea ce simt românii că ar trebui să însemne pentru ei Uniunea Europeană.”, a susținut rectorul SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, în deschiderea evenimentului.
Dezbaterea, găzduită la sediul SNSPA, a fost structurată în două paneluri principale, menite să exploreze teme de actualitate și de o importanță strategică pentru viitorul Uniunii Europene și al României.
Primul panel a oferit participanților o perspectivă cuprinzătoare asupra evoluției agendei politice europene, identificând atât elementele de continuitate, cât și noile priorități care conturează viitorul Uniunii Europene. La discuții au participat:
- Roxana Mînzatu, membră a Parlamentului European, S&D
- Lect. univ. dr. Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European, S&D, și cadru didactic la Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană (SNSPA)
- Nicu Ștefănuță, vicepreședinte al Parlamentului European, Group of the Greens/ European Free Alliance
- Prof. univ. dr. Ioan Mircea Pașcu, fost vicepreședinte al Parlamentului European și cadru didactic la Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană (SNSPA).
Cel de-al doilea panel a fost dedicat analizei modului în care statele membre, inclusiv România, își pot defini și promova, în mod eficient, interesele naționale, în cadrul noului context politic european, marcat de multiple provocări și oportunități. La discuții au participat:
- Prof. univ. dr. Iordan Bărbulescu, președintele Senatului SNSPA
- Conf. univ. dr. Alexandru Mihai Ghigiu, șeful Cancelariei Prim-ministrului și cadru didactic la Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană (SNSPA)
- Adina Vălean, membră a Parlamentului European, EPP, fost comisar pentru Transporturi
- Lect. univ. dr. Ioana Melenciuc, președintele Institutul Național de Administrație și cadru didactic la Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană (SNSPA)
- Gabriela Firea, membră a Parlamentului European, S&D
- Prof. univ. dr. Alina Bârgăoanu, decanul Facultății de Comunicare și Relații Publice (SNSPA)
- Dan Barna, membru al Parlamentului European, Renew
- Prof. univ. dr. Miruna Butnaru-Troncotă, Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană (SNSPA).
Fiecare panel a fost urmat de o sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri, în care studenții, masteranzii și doctoranzii SNSPA au avut ocazia să discute direct cu invitații și să adreseze întrebări pe teme de interes. Acest format a stimulat o dezbatere deschisă și constructivă, oferind tinerilor posibilitatea de a-și exprima opiniile și de a aprofunda cunoștințe despre politica europeană.
Prin organizarea acestui eveniment, SNSPA, în calitatea sa de școală de guvernare, reafirmă angajamentul față de promovarea dialogului public pe teme de interes național și european, precum și față de formarea noilor generații de cetățeni europeni informați și implicați.
Adaugă un comentariu