Dr. Ioan Lăcătușu, născut în satul Tatomirești, a primit sâmbătă, 9 noiembrie a.c., titlul de Cetățean de Onoare al comunei Rebricea.
Primarul Neculai Mihăilă, la propunerea pr Bogdan Vasile Luca, a avut inițiativa de a conferi acest titlu unei personalități marcante a culturii naționale, Director onorific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, aflat sub egida Academiei Române, din Sfântu Gheorghe (jud. Covasna).
Deși plecat de peste șase decenii din localitatea Tatomirești, Ioan Lăcătușu nu s-a lepădat de titulatura de Fiu al satului, toată viața dăruind-o sufletește locurilor natale.
„Ioan Lăcătușu nu și-a uitat niciodată rădăcinile, iar satul natal îl iubește ca pe o sfântă icoană, vorbind la superlativ de fiecare dată când are ocazia. Este o personalitate a comunității noastre, deși, din prea multă modestie, nu vrea să fie integrat în galeria celor care au pornit de la Tatomirești și au devenit nume emblematice în profesiile pe care le-au împărtășit.
A făcut parte dintre persoanele care au pus umărul la creionarea comunității noastre, readucând în prim plan personalități locale „uitate” de istorie, dar care au făcut cinste țării noastre”, a spus Neculai Mihăilă, primarul comunei Rebricea.
„Cel care spune de fiecare dată „sunt mândru că sunt din Tatomirești” a reușit să reunească, astăzi, localnici de pretutindeni, formând o adevărată familie. Consider că această întâlnire de suflet și spirituală a fost transformată într-o oază reconfortabilă de bună dispoziție și un prilej de a depăna amintiri și a vorbi la viitor despre comuna Rebricea.
Poate nu i-a ieșit în totalitate ceea ce și-a propus, însă prezența lui Ioan Lăcătușu în mijlocul nostru este ca un medicament. Prin felul său de a fi, împarte bucurii tuturor, intrând în zona de confort și uitând, pentru moment, de grijile cotidianului.
Știe întotdeauna să-și ascundă gândurile și problemele personale, prioritizându-și activitatea prin cuvinte, care să vindece sufletul fiecăruia.
Tatomirești este refugiul sufletului său, unde a reușit să câștige respectul tuturor, prin valoarea sa umană, fiind, de fiecare dată, un sprijin pentru cei în nevoi.
Cunoscându-l pe Ioan Lăcătușu, omul, publicistul, arhivistul, sociologul și managerul, mă socotesc o persoană norocoasă, pentru că, alături de oameni ca el, comuna Rebricea este o comunitate apreciată și respectată la nivel național.
Încă are un suflu al tinereții, care îl caracterizează, și sper să fie molipsitor, pentru a-și duce în continuare proiectele de suflet, care să pună în valoare Tatomireștiul și comuna Rebricea.
Prin conferirea Titlului de Cetățean de Onoare al comunei Rebricea, mi s-a dat prilejul manifestării recunoștinței pentru o persoană, care și-a pus amprenta asupra comunității noastre”, a mai adăugat primarul Neculai Mihăilă.
În propunerea prezentată de către preotul paroh Bogdan Vasile Luca, printre altele, se menționează: „Distinse Domnule Primar Neculai Mihăilă, Cu deosebit respect vă aducem la cunoștință hotărârea membrilor Consiliului Parohial al Parohiei Tatomirești, adresată Consiliului Local Rebicea, prin care se propune acordarea Titlului de Cetățean de onoare al comunei Rebricea domnului Dr. Ioan Lăcătușu, Director onorific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita al Academiei Române, Fiu al satului Tatomirești.
Vă informăm că propunerea noastră are binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, și că, în anul 2023, domnul Dr. Ioan Lăcătușu a primit Titlul de Cetățean de onoare al municipiului Iași. În Laudatio, întocmit, cu acest prilej, de către domnul academician Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, se specifică următoarele: „Moldoveanul Ioan Lăcătușu s-a integrat în spațiul multietnic și pluriconfesional din județele Covasna și Harghita, singurele județe din țară unde românii sunt numeric minoritari, promovând cu demnitate, curaj și echilibru interesele comunității românești, prezervarea și afirmarea patrimoniului cultural românesc, într-un areal refractar la alteritate.” – Tatomirești, 20 august 2024, Preot paroh Bogdan Vasile Luca
Evenimentul acordării Titlului de Cetățean de onoare al comunei Rebricea a fost precedat de sfințirea capelei și a ansamblului parohial din localitatea Tatomirești de către PS Ignatie, Episcopul Hușilor, însoțit de un sobor de preoți și diaconi, prilej cu care preotul paroh Bogdan Vasile Luca a fost promovat în rangul de Iconom Stavrofor.
„În satul Tatomirești există o biserică de patrimoniu, ce are nevoie urgentă de reabilitare. Ea a fost construită în anul 1792 și este unica biserică medievală din piatră din județul Vaslui. Sperăm ca, împreună cu autoritățile locale, să găsim sursele de finanțare pentru a reabilita sfântul lăcaș și a-l integra într-un circuit turistic”, a spus Ciprian-Ionuț Trifan, președintele Consiliului Județean Vaslui, prezent la slujba de sfințire a capelei.
Tot cu acest prilej, dr. Ioan Lăcătușu a primit, din partea PS Ignatie, Crucea Episcopală „Episcopul Grigore Leu”, în semn de prețuire și recunoaștere a contribuției în promovarea culturii creștine și credinței ortodoxe.
„Ioan Lăcătușu și-a legat existența de proiecte durabile și cu un impact deosebit asupra vieții culturale și spirituale a Bisericii, în cadrul Episcopiei Covasnei și Harghitei. Afirmând și promovând, la nivel național și internațional, mărci ale identității românești în spațiul județelor Covasna și Harghita, domnia sa a pus în lucrare, implicit, și zestrea de valori cu care a fost dăruit în propria familie și în ambianța de odinioară a satului Tatomirești”, a spus PS Ignatie, Episcopul Hușilor.
De asemenea, satul Tatomirești beneficiază de propria monografie, lucrare îngrijită de către dr. Ioan Lăcătușu și preotul paroh Bogdan Vasile Luca.
(Sursa: Actual Vaslui, redare selectivă și îmbunătățită)
Este binemeritată demintatea cu care comuna natală își onoreză pe unul dintre cei mai străluciți FIII ai săi. Cele afirmate de D-l acad. Ioan Aurel POP despre dr Ioan Lăcătușu, sunt pe deplin adevărate. Realizările Domniei Sale într-un ,,areal refractar la alteritate” au revigorat spiritul românesc și trezind speranța dăinuirii în veacuri.
Sincere felicitări.