La 275 de ani de la stingerea lui JOHANN SEBASTIAN BACH, ziua de vineri, 21 martie 2025 a mai adus un concert foarte îndrăgit pe scena Ateneului Român: Concertul în mi major pentru vioară și orchestră de coarde, BWV 1042 în interpretarea de excepție a Mihaelei Martin și în sonoritățile unei viori Guadagnini din 1748, contemporană cu marele compozitor. O vioară cu un sunet întunecat și cald în registrele inferioare, cu un sunet puternic, dar catifelat și bogat în armonici în registrele înalte, însuflețită de geniul interpretei. Concert desfășurat sub bagheta prestigiosului dirijor francez Nicolas Simon.
Bach cânta pe o vioară semnată de Jacob Stainer, ale cărui instrumente erau pe atunci mai prețuite decât Amati sau Stradivarius. Concertul în mi major pare inspirat de muzica lui Vivaldi, cu o structură barocă, oarecum circulară, obișnuită în muzica vocală, dar foarte neobișnuită într-un concert, căci aici finalul, Allegro Assai reia tema-refren, o melodie dansantă din prima parte. Cele patru interludii ale viorii din ultima parte, dau muzicii lui Bach o aură de vis. Mihaela Martin este nu doar o interpretă versatilă, cum s-a mai spus, dar are și o energie aparte, virtuozitate și imaginație artistică absolută. Ea interpretează Bach la modul creativ și proaspăt, cu bucuria unui spirit iluminat.
Mihaela Martin iubește și universul bruchian, romantic, tumultuos dar și liber în expresie, mereu gata de zbor. Faimos prin cele trei concerte ale sale pentru vioară și prin Kol Nidre pentru violoncel și orchestră, în epoca sa fiind cunoscut nu numai prin muzica lui de concert, ci și de operă, Max Bruch a fost și un dirijor renumit, preocupare care a dus la compunerea celebrului Scottish Fantasy pentru vioară și orchestră. Intenția lui Bruch de a denumi „Fantezie” primul său Concert pentru vioară, scris între 1857 și 1866 a fost declinată de celebrul violonist, Joseph Joachim care l-a deconseillat, considerând titlul „Concert” pe deplin justificat.
,,Fantezia” de o frumusețe lirică misterioasă, plină de expresivitate și dramatism este redată de Mihaela Martin printr-un tușeu rafinat care îmbină armonios părțile delicate și tandre cu cele dinamice. Finalul, Allegro energetico, demonstrează vigoarea pasionată a interpretei, într-un discurs muzical extrem de personal.
Prestigioasa interpretă perpetuează valoarea școlii marelui maestru Ștefan Gheorghiu pentru care mărturisesc și alte arcușuri fermecate: Silvia Marcovici, Liliana Ciulei, Constantin Șerban, Dan Claudiu Vornicelu, Alexandru Tomescu…
Mihaela Martin este mereu așteptată și binevenită ACASĂ!
Irina AIRINEI
Adaugă un comentariu