2DAY AMBASSADOR Conferința Internaţională de Diplomaţie şi Afaceri Globale pentru elevi, ediția a XVI-a
Complexul Educațional Laude-Reut a organizat la Bucureşti în data de 3 aprilie 2025, cea de-a XVI-a ediţie a prestigioasei Conferinţe Internaţionale de Diplomație şi Afaceri Globale pentru elevi —2DAY AMBASSADOR, eveniment de referinţă în educaţie, care a reunit personalităţi de marcă din domeniile diplomatic, academic, sportiv, tehnologic.
Desfăşurată la Marriott Bucharest Grand Hotel, conferinţa a adus împreună 350 de elevi din 37 de şcoli din Bucureşti, Braşov Sibiu, oferindu-le oportunitatea de a interacționa direct cu experţi internaţionali din diverse domenii. Evenimentul a fost deschis de personalităţi de prim rang, printre care ES. Dr. Lior Ben Dor, Ambasadorul Israelului în România, prof. Dr. Alexandru Rafila, ministrul sănătăţii, alături de Tova Ben-Nun Cherbis, gazda evenimentului, preşedinta şi fondatoarea Complexului Educaţional Laude-Reut.
În deschiderea Conferinței 2DAY AMBASSADOR, TOVA CHERBIS BEN NUN, Președinta Complexului Educațional Laude-Reut a spus:
Ne face o deosebită plăcere să-i salutăm pe absolvenții Laude-Reut care prin realizările lor demonstrează dedicația care le-a oferit o bază solidă pentru cariera lor profesională. Suntem încântați să avem alături reprezentanți Weichmann University, cel mai de încredere partener academic al nostru cu care împărtășim viziunea de a forma liderii de mâine. Dragi invitați, această ediție a Conferinței 2 DAY AMBASADOR marchează un moment istoric punând în prim plan o dimensiune esențială, dimensiunea DIPLOMACY FOR FREEDOM.
Doresc să-l felicit în mod special pe Tudor Oancea care a depus eforturi notabile pentru a reuni astăzi atâtea personalități de prestigiu din lumea sportului și diplomației. Mulțumim, Tudor, pentru ambiția și viziunea de care ai dat dovadă în organizarea acestui moment. Sportul este mai mult decât o competiție, este un limbaj universal care depășește granițele aducând oamenii împreună într-un spirit de fair-play, respect și solidaritate. Lecțiile învățate pe terenul de joc sunt lecții de viață, perseverență, curaj, colaborare, onestitate și dedicare, valori fundamentale nu doar pentru sportivi ci și pentru diplomați și liderii viitorului.
Dragi elevi, astăzi aveți oportunitatea extraordinară de a învăța direct de la cei care modelează lumea prin sport, diplomație și excelență academică. Profitați de fiecare moment, ascultați invitații, puneți întrebări și lăsați-vă inspirați de modelele care vă înconjoară. Viitorul vostru începe acum iar această conferință este o piatră de temelie pentru drumul pe care îl veți urma. Cel mai bun exemplu pentru succesul fiecăruia dintre voi.
Declar oficial deschisă cea de 16-a ediție a CONFERINȚEI 2DAY AMBASADOR!”
DIPLOMACY FOR FREEDOM
Ambasadorul Israelului ES LIOR BEN DOR a rostit, în deschiderea impresionantei manifestări, calde cuvinte adresate, în primul rând, sutelor de elevi din România și Israel, aflați de față. Excelența Sa a evocat grelele încercări prin care trece Israelul, ostaticii aflați încă în prizonierat, exprimând dorința de pace a Țării sale cu care România are legături atât de strânse și o istorie comună și a felicitat succesele Complexului Educațional Laude-Reut, personal pe președinta acestuia, TOVA CHERBIS BEN NUN.
,,Sunt foarte onorat să mă aflu aici, la un eveniment minunat. Sunt foarte mândru să văd delegaţia israeliană care a venit aici, o delegaţie formată din tineri israelieni. Sunt mândru de ei datorită maturităţii, responsabilităţii şi puterii de care au dat dovadă în contextul dur în care se află ţara noastră, în aceste vremuri de război. În Israel nu putem evita să vorbim despre 59 de ostatici care se află încă în Gaza. Nu ne vom odihni până nu îi aducem acasă. Voi, tinerii israelieni, reprezentaţi puterea noastră, reprezentaţi valorile sionismului, solidaritate şi rezilienţă. Sunteţi prezentul Israelului şi viitorul Israelului. Mă bucur să văd aici şi studenţi români. Ştiu că sistemul educaţional din România este foarte important pentru prezentul şi viitorul naţiunii voastre. Educaţia e un act patriotic, ne permite să trăim într-o societate puternică. E foarte important să avem soldaţi care să meargă pe câmpul de luptă şi să ne protejeze ţara, dar e foarte important şi să avem un sistem de educaţie foarte bun. Asta faceţi voi, studenţii. Învăţaţi pentru că vă respectaţi moştenirea naţională. Şi vă întăriţi naţiunea prin asta.Laude-Reut este un exemplu al excelenţei în educaţie. Este o şcoală excelentă, o instituţie educaţională excelentă şi ştiu calitatea studenţilor de aici. În al treilea rând, mă bucur să văd această adunare a tinerilor israelieni cu tineri români. Ăsta e viitorul relaţiilor noastre. Întărim parteneriatul bilateral şi prietenia dintre ţările noastre. Iar activităţile sportive sunt şi ele foarte importante. Cu Yael Arad am servit împreună în armata israeliană. Ne-am mai întâlnit apoi la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Sportul este parte din rezilienţa naţională. Este foarte important. Este o punte diplomatică între naţiuni”.
Excelența Sa a vorbit despre frumusețea diplomației prin sport și a idealului umanist de pace într-o lume mai bună. Îi mulțumim, împărtășind dragostea pentru ambele noastre țări, înfrățite, tot așa cum sutele de elevi aflați de față au reușit să lege punți de prietenie între România și Israel.
Un cald cuvânt a rostit și Vice-ambasadorul Israelului în România, Rami Templitsky:
,,A fost o onoare să vorbesc la conferința 2 Day Ambassador, găzduită de Complexul Educațional Laude-Reut – un eveniment care inspiră și care reunește viitori lideri, diplomați experimentați și factori de decizie într-un spațiu de dialog, învățare și cooperare internațională.
Printre invitații distinși s-au numărat Yael Arad din Israel, prima sportivă medaliată olimpic și actualul președinte al Comitetului Olimpic Israelian – un adevărat simbol al excelenței și hotărârii; ministrul Sănătății Alexandru Rafila; Luminița Odobescu, fost ministru al Afacerilor Externe si acum consilier prezidențial; și senatorul Titus Corlățean, fost ministru de externe și președinte al Comisiei pentru afaceri externe a Senatului. Ni s-au alăturat și ambasadorii Germaniei, Indiei și ai multor altor țări – și bineînțeles, la deschiderea conferinței, propriul nostru ambasador, dr. Lior Ben Dor.
Ceea ce s-a remarcat cel mai mult au fost elevii străluciți, curioși și elocvenți – de la Laude-Reut și școlile din toată România. Perspicacitatea și pasiunea lor pentru afacerile internaționale ne oferă o speranță reală și încredere în următoarea generație de lideri.
Un cuvânt special pentru Tova Ben Nun-Cherbis, inima și sufletul lui Laude-Reut. Viziunea, energia și dedicarea ei neobosită continuă să modeleze generații de studenți cu un puternic simț al identității, al responsabilității și al cetățeniei globale – și da, o dragoste profundă pentru Israel.
Kol Hakavod!”
Unul dintre momentele centrale ale conferinței a fost panelul inaugural, dedicat Diplomaţiei Sportive, având ca temă sportul ca punte între națiuni. Personalități marcante ale sportului românesc internaţional, printre care Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Yael Arad, Preşedinta Comitetului Olimpic al Israelului, Ana Maria Brânză, campioană olimpică la scrimă, Alina Dumitru, campioană olimpică la judo, Andreea Răducan, campioană mondială la gimnastică, Narcisa Lecuşanu, vicecampioană mondială la handbal şi Georgeta Damian-Andronache, vice-preşedinte al CS Dinamo, cvintuplă campioană olimpică la canotaj, au fost prezente atât cadrul discuţiilor,cât și în demonstrații spectaculoase de scrimă (spadă şi sabie), gimnastică și judo. Elevii au avut ocazia unică de a interacţiona direct cu aceşti sportivi de legendă, într-o atmosferă deschisă şi prietenoasă.
Multipla noastră campioană Nadia Comăneci, a avut şi ea un mesaj pentru tinerii participanţi transmis din Oklahoma, SUA, un mesaj de încurajare și credință în idealurile tinerilor: ,,Sportul este un limbaj universal care uneşte naţiuni, indiferent de cultură, religie sau limbă. Într-o lume din ce în ce mai complicată, competiţiile internaţionale ne dau ocazia de a depăşi bariere şi de a construi legături puternice între oameni. Este o formă de diplomaţie non-verbală care ne învaţă despre colaborare, respect şi înţelegere reciprocă. Mai mult ca niciodată, diplomaţia sportivă joacă un rol crucial în promovarea păcii şi unităţii la nivel global. Diplomaţia sportivă nu doar că aduce ţările împreună, dar ne inspiră să fim mai buni şi să atingem excelenţa, indiferent de domeniul în care activăm.”
Leon Rotman, dublu campion olimpic român (dublu medaliat cu aur la Melbourne în 1956 și apoi cu bronz la Roma în 1960) azi nonagenar, a fost de față, împărtășind tinerilor din vasta sa experiență de mare sportiv.
Au avut loc prezentări demonstrative de lupte, de scrimă, de gimnastică cu sportivi reprezentativi ai României.
Sportivii au fost aproape de elevi!
Sportivii au intrat într-o frumoasă și deschisă comunicare cu tinerii veniți din mai multe orașe din România și din Israel.
Conferința a continuat cu o dezbatere despre viitorul relaţiilor internaționale în cadrul panelului Diplomacy 4.0.
În acest panel, ambasadorii Germaniei, Israelului, Greciei, Belgiei, Bulgariei, Braziliei, MoIdovei, Indiei, Croației în România, Nunțiul Apostolic, șeful Comisiei de Politică Externă din Senatul României, Titus Corlățean și Luminița Odobescu, consilier prezidențial de politică externă au discutat despre impactul digitalizării asupra diplomaţiei globale şi noile oportunităţi de colaborare internaţională.
Un alt subiect de actualitate a fost abordat în panelul Inteligenței Artificiale în Educaţie, unde Bogdan Ivan, ministrul economiei și digitalizării, Sorin Sfetcu, Industry Manager Google Romania şi Viorel Spînu, expert în AI, au analizat transformările pe care inteligenţa artificială le aduce în procesul educaţionaI şi în formarea noilor generaţii.
Elevii au putut dialoga despre arta leadershipului cu Sergiu Manea, CEO-ul BCR, care le-a împărtăşit informații valoroase despre leadership, viziune şi succes în mediul de afaceri.
Un moment special al zilei a fost demonstraţia de gândire critică susţinută de elevii Laude-Reut, participanţi la Clubul de Gândire Critică, coordonaţi de prof. dr. Sorin Costreie şi dr. Gabriela Florea, o dezbatere care a evidenţiat importanţa argumentării logice, a analizei critice, a libertăţii de gândire în formarea viitorilor lideri ai societăţii.
O Conferință a Diplomației pentru PACE, PRIETENIE, CURAJ, credință în libertate și democrație în care patru elevi talentați în comunicare sub genericul DIPLOMACY FOR FREEDOM au fost premiați.
O comunicare luminoasă și caldă între sufletele pentru care viitorul începe ACUM!
Dr. Irina Airinei
……….
Mulțumiri deosebite Laude-Reut pentru fotografii.
Adaugă un comentariu