Premiul „Gheorghe Buzatu” al AOSR acordat marelui arhivist și istoric dr. Ioan Lăcătușu

Vineri, 19 mai 2021, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din București, a avut loc acordarea premiilor Academiei Oamenilor de Știință din România pe anul 2021. La secțiunea Științe Istorice și Arheologice, Premiul „Gheorghe Buzatu” a fost acordat dlui dr. Ioan Lăcătușu pentru lucrarea „În centru la Sân-Georgiu”. Românii din Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, Editura Eurocarpatica, Sfântu Gheorghe, 2021.

Referatele de susținere au fost redactate de către prof. univ. dr. Ioan Solcanu, din Iași, președintele Secției Științe Istorice și Arheologice și de prof. univ. dr. col. (r) Ioan Vlad din Brașov. Cei doi distinși istorici sunt buni cunoscători ai activității desfășurate la Sfântu Gheorghe, pentru cunoașterea istoriei locale și pentru prezervarea și afirmarea patrimoniului cultural.

Iată ce scrie cărturarul brașovean Ioan Vlad:
„Pledoaria mea pentru premierea acestei lucrări vizează următoarele valențe evidente ale cărții și autorului: caracterul monografic și enciclopedic; abordarea și dimensiunea academică; rolul ei militant și mobilizator pentru rezistența românilor din jud. Harghita și Covasna în fața unui adversar istoric, cât și anvergura personalității autorului, una de excepție, în scrierea și promovarea istoriei naționale, în management cultural și științific în cele două județe cât și în lupta de rezistență a românismului în acea zonă.
Ca primă monografie a comunității românești din Sf. Gheorghe, comunitate numeric minoritară, circa 21%, în raport cu maghiarii, cartea face istoricul pe patru secole în urmă a comunității și mai ales a instituțiilor identitare românești: biserica ortodoxă, școala românească, asociațiile culturale, muzee, teatre, biblioteci, edituri, publicații, instituții administrative, de apărare și ordine publică, sanitare, comerciale, industriale etc. într-o abordare evolutivă și detaliată. Se realizează o veritabilă biografie a localității, amplu documentată, într-o lucrare complexă, pe mai multe paliere interpretative, cu o abordare interdisciplinară vizând: geopolitica, antropologia, sociologia, etnografia, istoria, religia, administrația, demografia etc., toate acestea construind un reper bibliografic exemplar.

Dimensiunea academică este data de metodologia de lucru, de aparatul critic, de amploarea bibliografiei, adică, lucrarea are 1.136 de pagini, zece capitole, 41 de anexe, 1722 note de subsol, 98 fonduri de arhivă, 28 manuscrise, 195 lucrări de specialitate, monografii de instituții și personalități, studii și articole, cele mai multe ale autorului etc. Analiza sociologică a conviețuirii românilor cu maghiarii este demarată cu istoriografia problemei și ni se prezintă lucrările și autorii care au tratat-o, cu abordările din parlament și guvern, rapoarte, decizii, cu atacuri ale părții adverse, amenințări asupra școlii românești, a bisericii ortodoxe, a limbii și culturii românești, a familiei.

Caracterul militant și ca instrument al rezistenței românești este dat de realizarea unui istoric al comunității românești, a relațiilor de conviețuire și confruntare interetnică, cu o specificitate aparte, dar și de relevarea adevărului istoric referitor la dăinuirea românilor aici, primejdiile care i-au pândit și-i pândesc, prigoana îndurată și încă actuală, momentele dramatice, atacurile la identitate și chiar o sufocare etnică premeditată și violentă. Ni se prezintă dramaticul exod al populației românești spre alte zone ale țării, exod determinat de: climatul conflictual, de intoleranță și insecuritate; actele de intimidare a populației românești de către etnicii maghiari; dificultățile creării și funcționării asociațiilor culturale românești, atribuirii de nume românești pentru străzi, instituții etc. Modelul românesc al rezistenței este probat cu prezentarea elitei românești din zonă, secolele al XIX-lea și al XX-lea, cu preoții, dascălii, intelectualii de varii profesii, prefecții, deputații, primarii, luptători ai rezistenței, și autorul realizează 380 de medalioane biografice ale acestor români din Sf. Gheorghe. Alți peste 10.000 de români cu rosturi publice sunt menționați cu numele în lucrare, pentru perioada 1614-2021. Tot în această zonă tematică, autorul prezintă epopeea creării rețelei de instituții identitare, de rezistența și de ofensiva românească la Sf. Gheorghe, instituții ale bisericii, ale culturii și artei, ale armatei etc.

Autorul lucrării, Ioan Lăcătușu, doctor în sociologie, arhivist, istoric și sociolog, formator de arhivă și bibliotecă, viceprimar, consilier județean independent, epitrop etc., este incontestabil o personalitate de anvergură națională, o voce răsunătoare, serioasă și profesionistă în problematica românească, etnică, științifică și culturală în județele Harghita și Covasna, un intelectual militant autentic, profund și mobilizator, apreciat de români dar și de maghiarii de bună credință din zonă. În plan științific și publicistic, Ioan Lăcătușu este creator de școală în istoriografie, dar și în sociologie, etnografie etc. printr-o activitate organizatorică și managerială riguroasă și consecventă, în jurul lui și cu amprenta lui inconfundabilă, funcționând instituții specializate, sesiuni de comunicări științifice cu zeci de ediții, simpozioane aniversare, omagiale etc., publicații, edituri cu o producție impresionantă, o biblioteca bogată, inclusiv digitalizată. Ioan Lăcătușu este OMUL – INSTITUȚIE iar Centrul European de Studii Covasna-Harghita pe care-l conduce a devenit un reper național de știință, cultură și militantism pentru apărarea românilor din acea parte de țară!
Lucrarea propusă spre premiere, un model și pentru alte monografii de orașe etnic mixte din zona secuiască, este pentru autor o datorie de conștiință, după cei 50 de ani munciți la Sf. Gheorghe pe acest front al rezistenței, prin știință, cultură și credință, un imperativ moral, cu valoare reparatorie și de conviețuire pașnică și constructivă între cele două etnii așezate de Creator în acest spațiu!

Secția de Istorie și Arheologie a Academiei Oamenilor de Știință din România va binemerita de la Națiune dacă va premia o lucrare și un autor veniți dintr-o tranșee a rezistenței românești de foc neîncetat de secole, azi aproape ignorat de cei de la Centru!
Autorul, erou de epopee, trebuie să intre și altfel în atenția AOSR!
Prof. univ. dr. Ioan VLAD, membru AOSR”

La rândul său, autorul premiat, dr. Ioan Lăcătușu, vădit emoționat, a mulțumit conducerii AOSR, referenților și colaboratorilor pentru această recompensă morală care răsplătește peste 30 de ani de cercetare a istoriei și culturii românilor din Arcul Intracarpatic, cu atât mai mult, cu cât acest volum și altele cu aceeași tematică nu vor fi niciodată premiate de instituțiile abilitate din județele Covasna și Harghita.

Drd. Tatiana Scurtu, Erich-Mihail Broanăr

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.