Cleopatra Lorinţiu lansează joi, 30 mai, la ora 18, la BOOKFEST 2024, volumul de interviuri și evocări ,,După-amiaza vieţii” apărută la Editura pentru artă şi literatură.
Pe Cleopatra LORINȚIU, Ion Caraion a numit-o, cândva, FATA CARE SCRIE:
,,O mulţumire târzie/Pentru fata care scrie/Sau a scris şi‑a aşteptat/Un cuvânt… Cuvânt lăsat/Pe întregul drum de stea/De la mine pân’ la ea/Să se scuture în gând/O, de‑ai şti acel cuvânt!”
FATA CARE SCRIE scrie despre ce nu voia să uite:
O scrisoare de la Ion Caraion, o privire a lui Marin Preda dintr‑un desen de duminică, poetul „Suav anapoda“- Gheorghe Tomozei, neuitatul Eugen Jebeleanu, un profesor fascinant, N.N. Constantinescu, o pulbere de amintiri cu Ioan Grigorescu, cu acad. Romulus Vulcănescu, cu Cella Serghi. FATA CARE SCRIE scrie cu harul transmis cu generozitate de mentorul multor generații de oameni ai condeiului: prof. dr. Tudor Opriș.
Jarul memoriei îi aduce în viața noastră pe Manole Filitti, pe Ion Sălişteanu, pe geniala Florentina Mosora. FATA CARE SCRIE ne amintește despre un mit al baletului, Gabriel Popescu, despre viaţa frământată, destinul neobişnuit al compozitorului Nicolae Bretan dar și despre un traseu unic: Hârlău, Israel, Montpellier al savantului acad. Carol Iancu. Paginile FETEI CARE SCRIE dau viață lumii de demult a arheologului profesor doctor Silviu Sanie .
FATA CARE SCRIE evocă și povestea Hannei slavate de la moarte de Magda Stroe, Drept între Popoare. Marlena Braester, marea traducătoare dar și minunata soprană Mariana Nicolesco sau strălucitul diplomat și om de cultură Aurel Dragoș Munteanu sunt, de asemenea, eroii ei. Și mulți alții îi sunt modele, prieteni de suflet chiar. Fiindcă ea pare a se conforma devizei pictoriței Suly Bornstein Wolf: ,,Fă Rai din ce ai!”. FATA CARE SCRIE, Cleopatra LORINȚIU, face rai din pulberea de stele a amintirilor mereu vii cu oameni providențiali, români și evrei cu suflet românesc.
În după amiaza vieții, FATA CARE SCRIE ne încântă cu finețea observației și cu dulceața empatiei cu care transformă realitatea individuală în viziuni fin cizelate. Ea are o înclinație pentru puritatea şi claritatea noţiunilor, ea ne dezvăluie realitățile lumilor superioare, prin și dincolo de trup și suflet despre duh, duhul divin al trăirii întru creație. Creația care vine de la Dumnezeu. Gând care se formează prin cuvintele minții.
ÎN DUPĂ AMIAZA VIEȚII, FATA CARE SCRIE ne dăruiește o clipă rară din viață trăită în dimensiunea Spiritului ,,personajelor” sale.. ,,Frânturi din vieţile lor, întâmplări, idei adunate la un loc ar putea deveni un fel de ierbar. Ar putea fi util. Cui?” Nouă celor care adăstăm prinși de farmecul acestei cărți, așchii de timp, așchii de chipuri atrase într-o poveste dintr-un senin imperturbabil, egal cu sine.
„De acum înainte, obişnuieşte‑te să trăieşti din amintiri / Din umbre de planete pierdute, din norii care fug, / din amintiri subţiri (…) / Tot ce‑a fost frumos s‑a petrecut cu cel / Care acum este altul / Obişnuieşte‑te cu prăpastia şi cu saltul“ (Eugen Jebeleanu).
Bookfest-O sărbătoare a cărții de înaltă ținută literară ,scriitori , poeți care și-au adus contribuția la realizarea cu succes a acestui eveniment internațional !
[…] Cleopatra Lorințiu se apleacă cu generozitate asupra multor subiecte interesante, privește prin prisma lipsei de prejudecăți ceea ce îi oferă prilejul de a cunoaște prietenia sinceră cu oameni valoroși din diverse domenii. Titlul nostalgic al volumului, „După-amiaza vieții”, ușor trist, amintește de valoarea inestimabilă a efemerului apărut pe memoria filelor destinate a fi păstrate. Materialele cuprinse între copertele volumului reprezintă o adevărată comoară pentru cei interesați în literatura de calitate. Segmentele care flanchează partea de mijloc a cărții cuprind amintirile autoarei (I) și întâlnirile sale cu oameni deosebiți, întâlniri înscrise în palmaresul bogatei sale cariere (III). […]