Fondul personal „Prof. dr. Virgil Coman” poartă numele creatorului său.
Deşi în viaţa pământeană i-a fost hărăzit să trăiască doar 42 de ani, vasta şi neobosita sa activitate profesională au făcut ca în mai puţin de două decenii, regretatul Virgil Coman să strângă o cantitate, impresionantă, spunem noi, de apreciabile valori arhivistice (documente şi colecţii de presă), dar şi bibliofile.
La câţiva ani de la neaşteptata sa plecare, împrejurări fericite, care îl au în atenţie pe bunul său prieten prof. dr. Robert Stănciugel, au făcut posibilă perspectiva creării unui fond personal.
Robert Stănciugel, cu toate că a ales o altă carieră profesională, pasiunea pentru istorie, dar şi prietenia cu Virgil Coman au făcut ca Domnia Sa să ai multe elemente congruente cu Arhivele Naţionale.
După dispariţia lui Virgil Coman, bunul său camarad, a vegheat la conservarea acestor documente, trăind cu speranţa, iată concretizată, ca acestea să fie grupate într-un fond personal. Fiind convocat de către conducerea Arhivelor Naţionale într-o comisie de lucru la Constanţa în toamna anului 2022, domnul Robert Stănciugel mi-a propus preluarea, la Drobeta Turnu Severin, a unor documente ce urmează să se constituie într-un fond presonal „Sandu Cristea Timoc”. În contextul discuţiei mi-a prezentat şi poliţele-raft cu documentele strânse de Virgil Coman, cu rugămintea preluării, şi a acestora, la structura de la Mehedinţi a Arhivelor Naţionale, în perspectiva constituirii unui fond personal al autorului. Am acceptat fără ezitate. Însă, în acele momente am trăit sentimente amestecate, de bucurie pentru cinstea ce mi se făcea şi, de tristeţe pentru că urma să prelucrez un fond arhivistic al unui foarte tânăr coleg de breaslă plecat dintre noi şi, pe care îl cunoscusem în 2013 la o sesiune de comunicări ştiinţifice la Târgu Mureş.
În fine, în acea primă etapă, am preluat documentele de la Mare la Dunăre. Pe parcursul anului 2023 le-am organizat în acord cu prevederile Normelor Tehnice în domeniul arhivistic şi le-am readus, acolo unde normalitatea o impune, adică mai aproape de Virgil Coman şi de locurile unde acesta a trudit pe hotarul ştiinţei istorice, respectiv Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale.
Trebuie spus din capul locului că, în acestă etapă, fondul cuprinde doar o parte din documentele congruente cu viaţa şi activitatea lui Virgil Coman.
De aceea, fondul arhivistic va avea caracter deschis, ulterior, putând fi adăugate în listele de inventar, noi documente, pe măsura identificării lor în terţe surse.
Cât priveşte conţinutul, fondul a inclus documente extrem de diverse, de la invitaţii, felicitări, acte personale de stare civilă, manuscrisele elaborate în urma unor studii persoanle, articole, referate, documentare, expuneri, conferinţe, publicate sau nu, pliante etc.
Pe cât de diverse, aceste documente sunt pe atât de utile din punct de vedere istoric, cultural şi educativ. Aşa cum s-a spus, grupele de acte sunt constituite în raport cu prevederile Normelor Tehnice de lucru în Arhivele Statului, cercetătorul având posibiltatea să constate că acestea sunt următoarele:
I.A. Documentele personale ale creatorului de fond şi ale soţiei sale, Dana Coman, felicitări, invitaţii, participări la sesiuni de comunicări ştiinţifice, simpozioane, mese rotunde, congrese, festivităţi;
I.B. Documente rezultate din activitatea profesională, ştiinţifică şi managerială a creatorului de fond; agende cu însemnări proprii;
I.C. Lucrări în stadiul de manuscris; articole, studii şi materiale semnate de creatorul de fond;
I.D. Copii după documente de arhivă realizate de creatorul de fond;
I.E. Scrisori de mulţumire primite de creatorul de fond de la persoane fizice şi juridice;
I.F. Alte documente decât cele referitoare la creatorul de fond;
I.G. Varia.
Adaugă un comentariu