HAIM TAIB: Un sul Tora al unității: În memoria victimelor și celor căzuți la 7 octombrie

6 OCTOMBRIE 2024

O imagine ilustrativă a unui sul Tora și a unui shofar pentru Yom Kippur. (credit foto: INGIMAGE)

 

Masacrul îngrozitor care a avut loc pe Simchat Tora – 7 octombrie a anului trecut – i-a adus pe israelienii și evreii din întreaga lume în pragul disperării. Am asistat la sacrificarea, violul, mutilarea și arderea poporului nostru. Am văzut copii, părinți, bunici și soldați târâți în Gaza și defilând în jur, sângerând din rănile lor.

 

Din adâncul acestei suferințe, a apărut un nou spirit de unitate, rezistență și un eroism civic extraordinar. Așa cum poporul Israel s-a ridicat din crize în trecut, astăzi ni se reamintește încă o dată că unitatea și simțul responsabilității reciproce sunt cele care ne propulsează înainte.

 

Paradoxul unității care iese din criză poate fi văzut în întreaga societate israeliană. În acest an trecut, am asistat cum mii de civili și soldați acționează pentru poporul și patria lor. Autoritățile locale au sprijinit mii de persoane strămutate, oferindu-le un adăpost adecvat și un sentiment de securitate.

 

(…) Aceste acțiuni reflectă puterea și valorile comune care ne unesc și ne conduc.

 

Ideea de a scrie un sul Tora în memoria victimelor și soldaților căzuți din 7 octombrie a fost inspirată de aceste valori. Literele sulului au fost înscrise de persoane care au fost direct afectate de 7 octombrie și de războiul care a urmat. Familii îndoliate, soldații IDF răniți, familiile ostaticilor, familiile victimelor și președintele Israelului Isaac Herzog au scris fiecare o scrisoare în onoarea și în memoria celor luați de la noi ca urmare a acelei zile sângeroase.

 

Acest sul sacru a fost scris pe locurile masacrului, inclusiv pe terenul Festivalului Nova din Re’im și în comunitățile din jur din Ofakim, Netivot și Sderot. Manuscrisul Tora a călătorit, de asemenea, în Polonia, la sinagoga evreiască din Cracovia și la Lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau în timpul ceremoniei din Marșul 2024 al Vieții de la Yom HaShoah.

 

O delegație de victime din 7 octombrie – inclusiv familii de ostatici, soldați și un supraviețuitor al Holocaustului care a trăit încă un masacru – au purtat sulul prin porțile iadului ca o amintire și un simbol al rezistenței poporului nostru – atuncii și acum.

 

Călătoria Torei va culmina la Zidul de Vest din Ierusalim pe 7 octombrie 2024, simbolizând renașterea poporului evreu în patria lor ancestrală. În timpul unei rugăciuni la scară largă Selichot, literele finale ale sulului Tora vor fi inscripționate, urmate de o ceremonie profund emoționantă a celor șapte încunjururi rituale.

 

Pergamentul va fi apoi încredințat Fundației Patrimoniului Zidului de Vest și plasat în Chivotul Sfânt. Evenimentul se va încheia cu un apel emoționant la unitate între poporul Israel, alături de tradiționala rugăciune Selichot. Va fi transmis în direct, astfel încât evreii din Israel și din întreaga lume să ni se alăture cu această ocazie monumentală.

 

Rolul Torei este acela de a întruchipa valorile de bază ale poporului Israel – fraternitatea, respectul reciproc și responsabilitatea colectivă. Ne reamintește tuturor că în momentele de diviziune, speranța și unitatea ne susțin. Nu trebuie să uităm niciodată că adevărata noastră putere ca națiune provine din capacitatea noastră de a ne uni și de a reduce diferendele noastre.

 

Istoria poporului evreu este marcată de episoade de greutăți și dureri. Cu toate acestea, din cele mai întunecate momente, au apărut speranța și puterea. Una dintre cele mai definitorii povești este cea a Deborei, profeta și a lui Barac, așa cum este relatată în Cartea Judecătorilor. Într-o perioadă de disperare și dezbinare, când Israelul era sub asediu, Debora și Barac au condus națiunea de la neputință la o victorie remarcabilă.

 

Povestea lor nu este doar o relatare istorică, ci o mărturie puternică a puterii unității și a credinței. Istoria noastră ne învață că, chiar și atunci când totul pare pierdut, poporul Israel poate depăși orice adversitate atunci când este unit.

 

Pe măsură ce intrăm în Anul Nou, să sperăm că împreună, vom continua să onorăm memoria celor pe care i-am pierdut, să întărim legăturile care ne unesc și să privim către un viitor plin de pace, rezistență și credință neclintită.

Adaugă un comentariu

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.

Despre noi

Asociația Anima Fori - Sufletul Cetății s-a născut în anul 2012 din dorința unui mic grup de oameni de condei de a-și pune aptitudinile creatoare în slujba societății și a valorilor umaniste. Dorim să inițiem proiecte cu caracter științific, cultural și social, să sprijinim tineri performeri în evoluția lor și să ne implicăm în construirea unei societăți democratice, o societate bazată pe libertatea de conștiință și de exprimare a tuturor membrilor ei. Prezenta publicație este realizată în colaborare cu Gazeta Românească.