Ion Iovcev, fost director al Liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol, este un simbol al rezistenței culturale românești în Basarabia, iar candidatura sa pentru funcția de Deputat al românilor din Diaspora va întări legătura dintre România și toți românii din afara granițelor.
Eugen Tomac și Ion Iovcev au prezentat la Torino proiectele Forța Dreptei pentru consolidarea relației cu Diaspora. Ne-am bucurat de ospitalitatea românilor din Torino și am avut plăcerea de a urmări ansamblul „Carpatica,” ansamblu de copii care poartă cu mândrie tradițiile și limba română.
Eugen TOMAC: ,,Alături de Ion Iovcev, candidatul nostru pe listele Forța Dreptei pentru funcția de Deputat al românilor de peste hotare, am prezentat proiectele și planurile prin care ne propunem să aducem o schimbare pozitivă în România, să consolidăm legătura cu Diaspora și să fim sprijin real pentru românii de pretutindeni. Mulțumim comunității românești din Torino pentru ospitalitate și pentru eforturile de a menține vie legătura cu România”.
Irina AIRINEI: Domnule profesor și drag prieten ION IOVCEV, aș vrea să vă rog să ne împărtășiți câteva impresii vii din recentul turneu electoral pe care l-ați efectuat în câteva țări ale Uniunii Europene.
Ion IOVCEV: Fiind propus de Partidul Mișcarea Populară pentru funcția de deputat de diaspora, am efectuat un turneu electoral în Belgia, Italia și Germania unde ne-am întâlnit, în câteva localități din Belgia, apoi la Torino și Frankfurt/Main, cu români din diaspora economică.
În Belgia, am vizitat un șantier, am luat interviu și am stat de vorbă cu oamenii care mi-a spus care sunt condițiile lor de muncă, problemele cu care se confruntă. Noi le-am prezentat programul nostru și le-am spus că în calitatea mea de profesor voi pune accentul pe educația copiilor și adolescenților pentru ca aceștia să aibă posibilitatea să studieze limba română, să nu își uite rădăcinile. Statul român nu trebuie să uite că oamenii din diaspora română trup din trupul țării-mame, sunt tot cetățeni ai României care trebuie susținuți în păstrarea valorilor identitare. Istoria, geografie, literatura, folclorul, tradițiilr românești.
Am vorbit despre problemele lor, despre dorul de casă.
Am vizitat familii de întreprinzători români, magazine, unități de service auto, ateliere de tâmplărie, întreprinderi de construcții ale românilor.
Consider că statul român ar trebui să îi sprijine mai mult și să îi încurajeze să revină în țară unde să își extindă afacerile, deschizând firme și înființând noi locuri de muncă.
A fost o zi foarte încărcată am venit târziu dar foarte mulțumit de această întâlnire cu oamenii la fața locului și a doua zi dis de dimineață, împreună cu președintele Partidului Mișcarea Populară europarlamentarul Eugen Tomac, am decolat de pe aeroportul din Bruxelles spre Italia.
La Torino ne-am întâlnit cu oamenii care ne așteptau, oamenii din diaspora.
În primul rând ne-am întâlnit cu un preot un român care se află în Milano, venit încă din anul 2000, un preot tânăr și foarte cultivat, foarte inteligent care ne-a vorbit despre Biserica Ortodoxă Română de aici din Italia. Acest minunat preot se preocupă de construirea unei biserici din lemn în stil maramureșean. Până în 2025 biserica va fi gata și oamenii vor avea posibilitatea să vină aici la slujba în limba română
Nu m-am așteptat la o întâlnire atât de caldă din partea din partea românilor din diaspora, delegația noastră a fost primită cu bucurie și chiar cu lacrimi în ochi. Eu, candidat în Parlamentul României, europarlamentarul Eugen Tomac, domnul Adrian Florea vicepreședintele PMP Gheorghe Ialomițianu.
La Torino au venit foarte mulți oameni din toată zona, ba chiar și de la mai mari distanțe, au făcut și câteva ore cu mașina, i-am așteptat să vină de la lucru. A fost o discuție foarte deschisă, foarte aproape de inimile lor și s-a vorbit despre faptul că ei sunt tot ai acestei țări deși au plecat din România dar România trăiește în inimile lor.
M-a bucurat foarte mult faptul că am văzut în sală copii, am văzut și fete și băieți de la 10 până la 18 ani îmbrăcați în haine naționale românești, în costume populare din regiunea Iașului.
Aceste întâlniri un aer atât de frumos, se simte dorul de casă, dorul de România și m-a mirat foarte mult faptul că copiii aceștia nu sunt veniți din România, ei sunt născuți în Italia.
Au cântat românește, au jucat dansuri populare și vorbeau într o perfectă în limba românească. S-a pus problema că ar trebui ca în toate comunitățile unde sunt români, copiii să poate studia limba română, să nu-și uite rădăcinile fiindcă acesta este viitorul nostru, viitorul României, copiii sunt florile vieții!
Eu am luat cuvântul și mi-am prezentat programul în calitate de candidat pentru diaspora dar m-au emoționat atât de mult copiii încât am început anume cu problemele educației.
La întrebarea ,,Cine este Ion Iovcev?” un domn din sală a răspuns: ,,Acesta este eroul nostru, luptător pentru ființa românească în Transnistria!”.
Am fost prezentat apoi la o ședință cu reprezentanți ai românilor din Italia unde a luat cuvântul, în primul rând, șeful Partidului, domnul Eugen Tomac care s-a prezentat și ca fost deputat în Parlamentul României în care a avut două mandate. El se află acum la al doilea mandat în Parlamentul European și a vorbit despre rezultatele activității sale din primul mandat ca europarlamentar, despre campania de prezentare a adevărurilor istorice privind Tezaurul României aflat la Moscova și despre alegerile care vin, expunând și candidatura mea.
Și după această ședință a avut loc o sărbătoare la care tineri români au prezentat un foarte reușit program folcloric.
Tuturor românilor din Italia și Germania cu care m-am întâlnit, le-am transmis îndemnul de a o susține pe Maia Sandu și parcursul european al Republicii Moldova spre libertate și democrație prin aderarea la Uniunea Europeană. Acum mă grăbesc să ajung la Chișinău ca să pot vota. Un vot pentru viitorul nostru și al copiilor noștri în marea familie europeană!
Un interviu realizat de Irina AIRINEI
Adaugă un comentariu