O zi cu adevărat istorică în relația dintre România și Franța. Am sărbătorit astăzi 145 de ani de relații diplomatice printr-o ședință comună a Academiei Franceze și a Academiei Române. Evenimentul a evidențiat legătura strânsă dintre cele două țări, o legătură bazată pe cunoaștere, cultură și valori comune.
Tema principală a reuniunii a fost „Sapere aude” („Îndrăznește să cunoști”), un îndemn celebru al lui Horațiu, preluat apoi de alți mari gânditori precum Immanuel Kant și Michel Foucault. Este un motto care subliniază importanța gândirii libere și a cunoașterii, valori esențiale și astăzi.
Întâlnirea a avut loc într-un cadru încărcat și el de istorie, la Academia Franceză, și a fost deschisă de Secretarul Perpetuu al Academiei Franceze, Amin Maalouf și de Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, în prezența secretarului de stat pentru afaceri europene din MAE român, Clara Staicu. Intervențiile au fost urmate de discuții care au explorat cooperarea științifică franco-română și evoluția științelor în România, inclusiv a științelor umane, prin prisma colaborării cu Franța; cooperarea culturală dintre țările noastre, cu un accent pe dimensiunea teatrului; corelarea ideilor de știință, democrație și adevăr; importanța multilingvismului, a limbii franceze, a limbii latine și a francofoniei pentru promovarea unor societăți pluraliste.
Sesiunea comună a celor două Academii subliniază tradiția profundă a relațiilor româno-franceze și marchează începutul unui an aniversar special. Cu această ocazie, Ambasada României, alături de Institutul Cultural Român, Consulatele Generale ale României în Franța și parteneri din ambele țări, a pregătit un program bogat de evenimente: acțiuni politico-diplomatice, conferințe, spectacole, festivaluri, expoziții, concerte și lansări de cărți, care reflectă diversitatea și dinamismul legăturilor dintre România și Franța. Vive la Roumanie! Vive la France! Vive l’amitié franco-roumaine!
Foarte bine scris! Paragraful al treilea ar trebuit rupt în trei propoziții.🔥💥❣️!