ASOCIAȚIA CULTURALĂ PRO BASARABIA ȘI BUCOVINA – 35 DE ANI ÎN SERVICIUL NAȚIUNII ROMÂNE București, 28 martie 2025 – Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina (ACPBB) a marcat 35 de ani de activitate dedicată păstrării și promovării identității culturale românești printr-o conferință aniversară organizată la Aula Ministerului Culturii din București. Evenimentul a reunit personalități din domeniul culturii, științei și educației, reprezentanți ai societății civile, pentru a celebra unitatea culturală și valorile naționale ale românilor de pretutindeni.
Conferința a debutat la ora 15:30 cu înregistrarea participanților, urmată de o expoziție de fotografie veche din arhiva privată a prof. Crina Popescu, inițiator al proiectelor „Geografie fără frontiere” și „Tradiții și obiceiuri mănecene”.
La 16:00, evenimentul a fost deschis oficial de către Marian Clenciu, președintele ACPBB. Un mesaj aniversar a fost susținut de Dr. Mădălina Andrei, președintele Filialei București a ACPBB, care a prezentat impactul celor 35 de ani de uniune culturală.
În cadrul acestei sesiunii științifice: „Geografie fără frontiere” au fost prezentate activitățile științifice derulate împreună cu elevii Colegiului „Ferdinand I” din Măneciu, județul Prahova, membri activi ai Centrului Științific de Geografie Ciucaș-Măneciu, prin proiectele „Geografie fără frontiere” și „Tradiții și obiceiuri mănecene”. Andrei Șerban (elev, Colegiul „Ferdinand I” Măneciu) a vorbit despre „Domul geodezic: de la vis la realitate”. Alexandra Bălan și Daniel Tatulescu (elevi, Colegiul „Ferdinand I” Măneciu) au prezentat „Geografie fără frontiere – Geografie culturală”.
A urmat un frumos moment artistic susținut de Maria Enescu, Erika Bădin, Anelis Teșileanu și Teodora Cristea (elevi ai Colegiului „Ferdinand I” din Măneciu) –intitulat „Satul, izvor al identității naționale”.
În continuare, personalități din diverse domenii au susținut alocuțiuni pe teme de identitate culturală, istorie și patrimoniu național:
Dr. arh. Gheorghe Ionașcu (ACPBB) – „Cuvinte din suflet ca basarabean refugiat”
Dr. ist. Gabriela Iov-Ielencz (ACPBB) – „Istorie comună”
Prof. univ. dr. Cristina Gârlea (INCE-CSCBAS/Academia Română, Președinte Colegiul Național Științific – ANANP/MMAP) – „Toți pentru România”
Prof. univ. dr. Narcis Zărnescu (Revista „Academica”/Academia Română, Membru al Academiei Germano-Române din Baden-Baden) : „Strigătul lui Iorga: Ne batem, blestem pe noi dacă nu ne batem!”
Dr. ec. Crina-Alexandra Chiriac (ASE București): „Moștenirea culturală și tradițiile – pod peste Prut”
Doctorand Ionela Cuciureanu (Școala Doctorală Drept, ASE București): „Bătaia de aripi a normei și arhitectura normativă a energiei: România și Basarabia în dinamica interdependenței”
Dr. Mariana Găulea (Președinte Filiala Giurgiu – Societatea de Geografie din România): „Geografia este mama istoriei – importanța educației în păstrarea valorilor culturii naționale”
Prof. Crina Popescu (Centrul Științific de Geografie Ciucaș-Măneciu, Prahova): „Geografie fără frontiere – moștenire istorică, rădăcini culturale”
Dr. geograf Elena Toma (Decan, Facultatea de Științe Sociale, Umaniste și ale Naturii, Universitatea Hyperion, București): „Rolul mediului universitar în dezvoltarea relațiilor cu românii de pretutindeni”
Au mai luat cuvântul cu alocuțiuni impresionante: Conf.univ. dr. Silviu Costachie (Comitetul Româno-American pentru Basarabia)
Dr. Constantin CORNEANU (Asociația Europeană de Studii Geopolitice și Strategice „Gh. I. Brătianu”)
Dr. Mihai NICOLAE (Institutul Frații Golescu pentru relația cu românii din străinătate)
Poetul Mihai Prepeliță
În încheiere, la ora 17:35, au fost decernate medalii și distincții personalităților și instituțiilor care au contribuit la promovarea culturii și identității naționale.
Adaugă un comentariu